0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我比bb搞到好煩惱...有無人可以幫下我。
Bb廿幾日大,近排開始好似當左我人肉奶咀,日頭又唔瞓覺(唔超過三個鐘)。
夜晚每個鐘醒一次,好似好想飲奶咁,但係俾佢飲呢佢又喊,一路喊一路飲又會噴啲奶出嚟....
同埋佢飲完我幫佢掃風,次次掃到佢有啖氣出嚟嘅時候都會連奶一齊出...
每次飲完奶,好似想瞓覺, 但係一擺落床一個鐘內又醒咗,又喊得好慘甘....

究竟bb咩事啊?我依家夜晚日頭都瞓唔到好辛苦....吾知點算好...

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

會唔會系缺乏安全感,試下用被包實BB.擺落床再輕輕拍下BB心口,有安全感。

複式洋房

我仔細個都是差唔多,試下比個奶咀佢啜下,有時夜晚佢未必是肚餓想飲奶,只是想啜下也搵安全感,我一開始都以為佢是肚餓沖奶比佢點知啜兩下又繼續喊,真是人都發瘋!結果唔埋三七二十一買個比個奶咀佢,佢自已啜下就肯瞓~我BB個陣都是未夠一個月,用奶咀尼個方法用左1月個左右佢就自己啜手指唔要奶咀

複式洋房

如果日頭唔願瞓就帶佢出街啦~我仔起屋企唔瞓放佢落車仔推出去行下,番來打直把佢瞓,1個鐘內必瞓,有時推出去都會瞓左,不過出街前記得喂飽佢,我BB就非常有用,你可以試下

複式洋房

我BB頭一個月有一個星期都是食完無幾來又醒,又要再食,又要再oi佢訓。其後發覺佢係因為每餐都唔夠飽,因為佢好多時食食下就訓左,叫都叫唔醒,我就由得佢訓,所以每個鐘醒一次。
後來,我堅持每餐都餵足佢的份量,都定時比佢食,咁就改善左好多

大宅

ManLily 發表於 18-11-30 21:38
Bb廿幾日大,近排開始好似當左我人肉奶咀,日頭又唔瞓覺(唔超過三 ...

廿幾日大,近排先係咁,會唔會是猛長期?

我是埋身餵人奶的,bb 之前都有啲類似,晚上狂飲奶,呢頭餵完果頭又喊要飲,情緒又好焦躁... 持續左 4、5 晚...

洋房

haha748494 發表於 18-12-2 22:44
會唔會系缺乏安全感,試下用被包實BB.擺落床再輕輕拍下BB心口,有安全感。 ...

佢吾肯比人包。。。一包就喊一晚,不段掙脫隻手@@

洋房

w054e42 發表於 18-12-2 23:32
如果日頭唔願瞓就帶佢出街啦~我仔起屋企唔瞓放佢落車仔推出去行下,番來打直把佢瞓,1個鐘內必瞓,有時推 ...

想試下,吾比野佢依附@@
你出引街個方法我試下先(emoji)

洋房

bth 發表於 18-12-3 01:11
我BB頭一個月有一個星期都是食完無幾來又醒,又要再食,又要再oi佢訓。其後發覺佢係因為每餐都唔夠飽,因為 ...

我呢個訓左我掃風掃極都吾會醒(emoji)(emoji)‍♀️

洋房

MinMinDes 發表於 18-12-3 11:47
廿幾日大,近排先係咁,會唔會是猛長期?

我是埋身餵人奶的,bb 之前都有啲類似,晚上狂飲奶,呢頭餵完果 ...

甘希望佢食完之後真系猛長啦(emoji)

洋房

ManLily 發表於 18-12-4 00:11
佢吾肯比人包。。。一包就喊一晚,不段掙脫隻手@@

用包被都可以唔包住佢對手,可試下只包住佢個身, 比番d自由佢得黎又有安全感

大宅

Bb廿幾日大,近排開始好似當左我人肉奶咀,日頭又唔瞓覺(唔超過三 ...

唔好太擔心,我2個小朋友都有呢啲情況。捱過就好了。因為他們仲細,好容易肚仔唔舒服,一唔舒服就喊,一喊就又更唔舒服。
因為想啜但又食唔落奶,又或者係肚仔唔舒服想食,但一食又唔舒服,想訓,但又訓唔好,飲完奶又好易吐,就係肚仔不適。你可以試下日間他精神時幫他按摩肚仔,用油。尤其是他準備poo poo時,幫助他排出肚中的氣。然後,繼續用愛去包容他,他大左就會好好多架喇。因為腸道慢慢會強壯。另外,如你不抗拒奶咀他又肯食,也可以係他扭計時俾。媽媽可以學習分辨他肚餓同扭計的不同喊聲,咁可以更容易幫到他,加油!

大宅

ManLily 發表於 18-12-4 00:13
甘希望佢食完之後真系猛長啦(emoji)

猛長,如果未滿月,頭尾不會多過4日

大宅

我bb 都係咁,不停扭計 又啜奶又噴奶又唔訓又狂哭,捱過左頭兩個月之後就冇乜再咁樣啦

首頁

尾頁

跳至