自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我無諗過自己會有抑鬱,以前唔了解,會覺得係放唔開,思想問題,
到實實在在自己抑鬱,就知道唔係果回事……
我本身算係放得開既人,比較理性……同時抑鬱令我情緒失控,
並不是因為D咩野原因,其實可能好小事,(自己都知小事)
但就控制唔到情緒,好似開左水喉咁,將唔開心既情緒放大100倍
(不能自控),其實每每出現呢個情況,我都有試過叫自己放鬆些,
但原來係唔得架……只有不停喊先可以舒緩到少許,
個心就好想講俾人知,點樣點樣,但另一方面又唔想開口,
唔想同人講野……
我知抑鬱就如個腦患上感冒,其他人睇唔出,有苦自己知……

男爵府

回覆樓主:

人地就算想幫你,亦幫唔到D咩,幫到呢一刻,幫唔到下一刻,
最終都係要靠自己……
有時都唔知自己咩事要咁唔開心……
知道自己係抑鬱發作,但又無從入手……呢個就係抑鬱既無助感

男爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-2 23:12
人地就算想幫你,亦幫唔到D咩,幫到呢一刻,幫唔到下一刻,
最終都係要靠自己……
有時都唔知自己咩事要咁 ...

明白你,加油啊

公爵府

牛年勳章

大多係對事定對人,會吾會做多d 自己喜愛的事,令自己開心d, 例如聽歌,食香蕉,做下facial, 揼骨等等,總之就盡量令自己在輕鬆,舒服的狀態,吾比較同將生活節奏放慢,行也慢d, 同自己講,學享受,不做心急人

大宅

回覆樓主:

你有冇尋求協助,例如睇情緒科,精神科?
唔係話睇開啲就得,要有個信賴而又肯聽既人呻下都好啲!

或做下你鐘意既野分散注意力,想喊就喊出黎。
話睇開啲,其實冇用,睇得開就唔會有抑鬱啦。

珍珠宮

王國教室勳章

係個腦有事,唔係你夠唔夠想得開,一定要有專業人士幫你呀!
呢度好多人可以同你分享㗎。
我由細到大都好開心好樂觀仲幾好彩,但我都試過,個對比大到,我問自己點解會有呢一日點解會衰到咁。最後,醫返好就得,所以我更加希望你知道會有呢一日,係唔容易,但要記住你生活下去就會有希望

禁止訪問

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-2 23:06
我無諗過自己會有抑鬱,以前唔了解,會覺得係放唔開,思想問題,
到實實在在自己抑鬱,就知道唔係果回事… ...

我見你陀緊b, 係咪咁樣影響你情緒呀?

子爵府

Yes ,我係

男爵府

CMMANDY 發表於 18-12-2 23:15
大多係對事定對人,會吾會做多d 自己喜愛的事,令自己開心d, 例如聽歌,食香蕉,做下facial, 揼骨等等,總 ...

對事對人既都有,試過睇電視開心得滯無端端就喊,仲喊得好慘,
連自己都覺得自己傻左,至於做喜愛既事……有架,但好多時都提唔起動力去做,人地唔知就會覺得懶到咩咁,日日都只想攤係床度,有時連電話都唔想㩒……

男爵府

~Exit~ 發表於 18-12-2 23:16
你有冇尋求協助,例如睇情緒科,精神科?
唔係話睇開啲就得,要有個信賴而又肯聽既人呻下都好啲!

有呀~健康院姑娘有跟進緊,亦有社工跟緊,
姑娘話我,比較理性,相對發作起上黎,情緒會比較矛盾
都唔知係好定唔好……(好既係起碼唔會自殘)

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-12-2 23:19
係個腦有事,唔係你夠唔夠想得開,一定要有專業人士幫你呀!
呢度好多人可以同你分享㗎。
我由細到大都好開 ...

係~我係一個好多正能量既人,所以對比實真係大到呢~
喊緊仲好清晰咁分析問題,但就不停喊

男爵府

小傑媽媽 發表於 18-12-2 23:23
你好似講緊我咁 其他人唔會明白我哋既感受,同人講唔單止得唔到關心,仲會話你發放負能量影响埋其 ...

未有抑鬱時,我都會叫人正能量多些,但到自己時,
我發現同諗野係無咩關係,主要係控制唔到情緒……

男爵府

奶茶喱哩 發表於 18-12-2 23:27
我見你陀緊b, 係咪咁樣影響你情緒呀?

係呀~姑娘話都有關係架~

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

https://youtu.be/FzlYsEbOxWk

好鐘意聽下余德淳博士講野。得閒都聽下,佢講野唔悶,仲好風趣。

要搵醫生診治呀。積極面對,加油呀。

大宅

嗰種明知無乜大不了,但又完全不自控的感覺一定令樓主好難受。樓主唔開心,為自己加唔到油,覺得睇咩都係灰色,成日有團負思想跟住自己,對嗎?

放心,你不是獨自一個的,這是一個好多人都有機會有既病,事實係普遍到好似傷風咳咁。

明白樓主唔開心緊時會想收埋自己,連同任何人分享唔開心都唔想,講都唔想講。但樓主試下留意下,係勁唔開心時,會在一段時間後有少少無咁唔開心,跟住先到下一個勁唔開心既情緒。樓主試下係呢個中間位幫幫自己,再行前一步搵下專業人士幫。呢d情緒找朋友講亦唔會好得幾多,係個腦仔感冒了。情況就好似感冒要睇醫生,係會好返的。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

男爵府

livewiflove 發表於 18-12-3 00:18

嗰種明知無乜大不了,但又完全不自控的感覺一定令樓主 ...

有呀~我發現自己唔妥已即時搵專業人士跟進,而我亦好清楚自己發生緊咩事……而家醫生姑娘都話只能keep住約見我,同埋多留意自己,
若果想自殘就要去急症,so far我未有呢個想法~

首頁

尾頁

跳至