自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好食才奇怪吧 今時今日既平價連鎖店

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

出面好多粥鋪都係咁, 揾匙羹畢兩吓, 成碗變水。 以前美孚有間又係咁, 同街坊講起個個都係咁話變水。 頂唔夠一年消失。

子爵府

WuBBLittleStar 發表於 18-12-4 20:12
好耐先去食一次,如果唔係近屋企,懶唔想行嗰陣都唔會去幫襯。昨晚食皮蛋瘦肉粥,竟然係甜的!我想知有冇j ...

味精粥

子爵府

BS129 發表於 18-12-4 20:47
粥係溝左朋沙一粒米都冇有時成碗希水,衰到冇人有食壞人

what is 朋沙?

琥珀宮

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

moonmoonbabies 發表於 18-12-4 22:20
what is 朋沙?

硼砂, 一種化學結晶粉, 撈落米度, 令米好快煮绵, 慳好多柴火。

硼砂亦用來捞糯米包糭, 令糭快熟又慳柴火。 商業來講好正。 但人食得多

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-4 22:28
硼砂, 一種化學結晶粉, 撈落米度, 令米好快煮绵, 慳好多柴火。

硼砂亦用來捞糯米包糭, 令糭快熟又慳 ...

我響稻香食粥,撈到成舊粉團嘅物體,以為打生粉獻咋,原來係崩砂……
咁即係糯米雞都

象牙宮

Giant 發表於 18-12-5 09:29

我響稻香食粥,撈到成舊粉團嘅物體,以為打生粉獻咋,原來係 ...

應該唔係硼砂, 因硼砂見水就溶嘅, 以前3姑6婆包糭我貝過, 十斤糭米, 比若4茶匙。比好少咋。係粗粉粒形狀, 白色架。 我問乜野用,答醃D米令米快軟身, 快D熟。 若煲8個鐘, 4個鐘就得。煲好我食吓, 又真係好靚, 無生米。我仲話好掂添。 但始終化學野。 我自己包, 情願用多D柴火, 唔落硼砂。在藥材鋪有得賣。

若你畢到個舊, 好大件事架啦。 似係粉團無煮開。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-5 10:47
應該唔係硼砂, 因硼砂見水就溶嘅, 以前3姑6婆包糭我貝過, 十斤糭米, 比若4茶匙。比好少咋。係粗粉粒形 ...

原來係咁,明白喇
但煲粥落粉團…… 真係無話可說
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

我住新界, 粥品以前食東莞佬, 而家轉食水上人了....
一粥面 有coupon 都會去食下....

象牙宮

Giant 發表於 18-12-5 10:50
原來係咁,明白喇
但煲粥落粉團…… 真係無話可說
我又食過一間, 叫及第粥, 成碗粥似槳糊, 痴口架, 米就無乜, 傑撻撻, 食唔落, 唔食。 又執咗啦。

呢間一粥麵, 我度無。 又頂到咁耐?

粉團, 煮唔開。 真係好難食。 似乎做生意, 無一間會真材實料用米慢慢煲

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

都係覺得上環的生記 ,雖然係貴d,都有落味精,但碗粥真係好綿好多米,一碗豬潤魚腩粥,豬潤、魚腩各5-6件,而且好新鮮。

伯爵府

我已blacklist左佢了, 服務態度差, 食物一D都冇誠意, 我之前食山中牛肉, 個賣相直情係垃圾。

男爵府

回覆樓主:

腸粉/炸兩係整定一大堆,叫走葱就會被阿姐鬧架,一係就話走葱要等,可能半個鐘架…
惡過乜

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Giant 發表於 18-12-4 20:01
頭先去食,d粥稀到水咁不特止,一撈,豬潤有4片,魚腩就得1件,有冇人食過?魚腩係咪都係得1件?油炸鬼就問 ...

稀過醫院粥
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

講開佢嘅服務態度,真係不敢恭維,上次叫齋啡,攞到埋位見有奶攞去換,好聲好氣同佢講我叫齋啡的,佢說答:”乜妳飲到有奶咩?” 我企響度冇出聲,心諗冇奶就唔會出嚟換啦… 佢隔離個阿姐就出聲話:”換過杯俾佢算啦,唔好煩” 我火嚟,妳哋俾錯我反而係我煩,佢話係收銀打錯飛,佢冇出錯嘢,我話睇過張飛,真係打住”咖啡走奶”的,唔信可以摷番張飛出嚟做證,唔好賴收銀嚟耍我。
有次買皮蛋瘦肉粥,我要求走皮蛋走花生,收銀叫我自己同水吧講,於是同收飛姐姐講啦,佢通知煮粥姐姐,個煮粥姐姐就話:”煮咗喇,下次同收銀講嘛,我睇到飛就煮,埋到嚟至講…… ”,佢就當住我面用匙勺響我碗粥度撈走皮蛋同花生就算。我就係唔想浪費食物先叫走皮蛋花生,如果自己畢走掉咗佢嘅我唔駛出聲啦。
如果唔係近,真係唔會幫襯,不過應該唔會再食。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

佢d粥可以打爛自己招牌

象牙宮

超級特務 發表於 18-12-5 11:48
稀過醫院粥
醫院粥一定係用米煲, 至多唔綿, 米還米水還水。 一定唔溝粉, 硼砂,因有乜事好大鑊。 唔好食一件事。 醫院野又點會好食。 呢D認真原汁原味, 無油無鹽無糖。 菜又唔摘成條老到。 就算切碎都趙唔開嘅。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Ocean419 發表於 18-12-5 12:15
佢d粥可以打爛自己招牌

佢之前d粥唔差架,但今年開始就稀到粥水咁,仲要畢穀油落去,入口一陣生油味,水溝油,何等的難食

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-12-5 12:36
醫院粥一定係用米煲, 至多唔綿, 米還米水還水。 一定唔溝粉, 硼砂,因有乜事好大鑊。 唔好食一件事。 ...

其實醫院粥唔係太難食,淡淡哋,啱我口味,次次都食得晒。

首頁

尾頁

跳至