自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

不想跟車太貼,不評論!只是純分享友人兒子的經歷
他兒子小學還可以考级20內,中學去了一間b2a,每年包尾及留级一年,到中三每天6点就出門口返學,夜晚11点先返,試過問佢去邊?由鬧到關心、軟硬都試過,當然十問九唔認,
每天只比50元吃午餐,電話冇join上網,晚晚留钣但冇食,問佢肚餓嗎?當然即入房關門,又時連涼都唔冲,中三完結,最終佢爸爸帶咗佢返大6讀書,由佢自己選科目(動漫設計),讀了幾個月,佢自己話讀得開心,對家人關係亦轉好了
其實我想講,成績做父母當然緊張,但當發覺孩子不開心時,是否轉校和放寬心,唔一定返大6,如純樸D嘅b3中學等,我覺得家長係非常重要角色

用戶要求終止服務

牛年勳章

道理好多人都知,好多父母亦關心仔女,嗰個警覺性同技巧未必每個父母都可以掌握,所以多份體諒,唔好落井下石。我有時都擔心自己係過緊定過鬆。
未經許可,請勿轉載

男爵府

kayen 發表於 18-12-5 09:54
不想跟車太貼,不評論!只是純分享友人兒子的經歷
他兒子小學還可以考级20內,中學去了一間b2a,每年包尾及 ...

有幾多父母有得選擇下會揀b3? 讀緊b1更加唔會放,小朋友返學返得開唔開心唔係好多家長在乎架咋!

侯爵府

大笨鐘 發表於 18-12-5 10:00
道理好多人都知,好多父母亦關心仔女,嗰個警覺性同技巧未必每個父母都可以掌握,所以多份體諒,唔好落井下 ...

唔係落井下石,而係覺得而家D小朋友好慘啫,好似我仔嗰同學(小學),今次考試數學8x,佢話今年冇聖誕假啦!跟著哭!
其實做父母要人體諒,咁小朋友呢?
所以我只是分享朋友嘅case

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好多時都話係教育界出咗問題!我個人覺得係成個世界出咗問題!每次都話學校有壓力!難道,家長不需要負責任??仲有成日都提嘅手機,打機,睇劇嘅影響!而家有邊個唔係日篤夜篤,機不離手?
就算我而家都係篤緊機上bk。

學會放下    發表於 18-12-5 15:35

子爵府

回覆樓主:

去虐兒網睇吓啲家長問乜,就知咩叫"口裡說不,但身體很誠實"。

子爵府

kayen 發表於 18-12-5 10:19
唔係落井下石,而係覺得而家D小朋友好慘啫,好似我仔嗰同學(小學),今次考試數學8x,佢話今年冇聖誕假啦!跟 ...

慘豬!我姨甥女數學都係8x,我妹爆咗盒卡俾佢!

因為佢一直都係攞C

男爵府

退一步海濶天空? 唱歌就有, 要父母退半步都難, 冇事咪冇事囉.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

NatalieTY 發表於 18-12-5 10:02
有幾多父母有得選擇下會揀b3? 讀緊b1更加唔會放,小朋友返學返得開唔開心唔係好多家長在乎架咋!
...
由以前到依家都係
跟唔上只會打多幾鞭等你跟上
到跳咗樓就一係話你捱唔到一係就話社會風氣唔好
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔係落井下石,而係覺得而家D小朋友好慘啫,好似我仔嗰同學(小學),今次考試數學8x,佢話今年冇聖誕假啦!跟 ...

唔好意思,令你誤會,我唔係話你落井下石,只係想表達大家都唔好隨意批評其他人。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

馬爾太 發表於 18-12-5 10:33

因為佢一直都係攞C

我仔考呈分,佢嗰班係精英班比較緊張,keep住b1,但呈2英文得7x,我嗰心都離一離,但冇表露,考完仲同佢去睇戲,今星期返大6打機,聖誕新年亦去旅行,希望呈三好D啦!唔得為有去b2中學

公爵府

2018復活節勳章

但不幸地好多家長有望子成龍的心態,希望仔女實現自己做唔到的夢想,就變成壓力。
身邊有大把朋友讀書時放棄左夢想,俾家人逼㨂搵食科。
到而家人到中年,份工都做得麻麻地開心。

公爵府

馬爾太 發表於 18-12-5 10:32
去虐兒網睇吓啲家長問乜,就知咩叫"口裡說不,但身體很誠實"。

虐兒網

子爵府

kayen 發表於 18-12-5 10:40
我仔考呈分,佢嗰班係精英班比較緊張,keep住b1,但呈2英文得7x,我嗰心都離一離,但冇表露,考完仲同佢去睇 ...

B2 又如何?夾硬入B1你個仔要捱6年!

水晶宮

回覆樓主:

見到最近輕生的新聞,真的感觸良多,因為孩子也是中四,今年孩子重讀,因為選錯科,上年讀得很辛苦,孩子跟我說想重讀,重新選科,經與孩子商量後,決定重讀,今年讀得很開心,簡直脫胎換骨,興幸上年支持孩子的決定。

男爵府

lingfu 發表於 18-12-5 10:36
由以前到依家都係
跟唔上只會打多幾鞭等你跟上
到跳咗樓就一係話你捱唔到一係就話社會風氣唔好

係..一係就話有咩解決唔到,有勇氣死無勇氣去面對...
一個人到底去到幾無助先會行出呢一步

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

其實無話慘唔慘,一些成績好的,中午食飯時間做功課,回到家輕輕鬆鬆又一天,問題係一些同學追唔上,就沒理由要其他成績好的一齊放慢教學速度,上面例子那孩子轉了環境,便開心上學生活~

全世界名牌大學,都係選擇成績好的孩子入讀,大家都以成績高低作考量~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

sangria 發表於 18-12-5 10:41
虐兒網

嗰邊個個都講數據,家長就睇數據揀學校,唔得就將成績表個數字谷上去!原來好多細路俾呢個網攪到中學嗰6年生不如死!明明能力不足但父母唔信,死都到入間佢讀得辛苦嘅學校!所以佢哋叫隔離做虐兒網。

子爵府

馬爾太 發表於 18-12-5 10:33

因為佢一直都係攞C

我姨甥女上次數測82,今次89,每次派返嚟都首先搵地方讚左先,再解釋錯的地方,上次係因為懶叻唔用草稿紙,搞到運萛計錯。今次有用,所以運算無計錯,已經讚足佢幾個鐘。

子爵府

大力大力 發表於 18-12-5 10:45
其實無話慘唔慘,一些成績好的,中午食飯時間做功課,回到家輕輕鬆鬆又一天,問題係一些同學追唔上,就沒 ...

係小學,俾家長知道小朋友係午飯同小息時間做功課係死罪嚟架!家長會嘈你,話你唔俾休息時間佢個小朋友!

首頁
12345...15

尾頁

跳至