夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同c6識左2年, 半年前結婚, 前兩日發現c6 keep 好多cash 係佢秘書個file 櫃, 個秘書做左17年, c6 同秘書一家人好熟; d cash 部分係我比c6, 用黎做上車的訂金;我同c6講將d cash 比秘書keep 我唔feel comfortable, 我問c6知唔知嗰到有幾多錢, 佢話大概知, 我問如果秘書拎幾千蚊去用佢知唔知, c6無答; 我問c6 佢自己可唔可以keep番d 錢係佢自己office, 只有佢自己access 到; c6答以前 keep 錢係屋企,佢前妻拎曬去, 宜家一定唔keep 錢係屋企,錢一定擺office, 我明白c6 顧慮, 我話可以keep 係office, 但只可以c6 access 到, 我同秘書或其他人都唔可以access 到, c6 答佢d 錢一直都係咁様keep , 唔會因爲我唔feel comfortable 而改變; 最後我想問c6 我自己keep番自己錢, 我未講完, c6已經話比番我D錢我keep, 我諗宜家大家心裏都有條刺⋯

子爵府

chloeyiu 發表於 18-12-6 16:23
同c6識左2年, 半年前結婚, 前兩日發現c6 keep 好多cash 係佢秘書個file 櫃, 個秘書做左17年, c6 同秘書 ...

秘書結左婚未?

妳先生好似同秘書建立的關係和信任(唔好心邪), 比對妳還要深.

男爵府

PTMCYS 發表於 18-12-6 16:38
秘書結左婚未?

妳先生好似同秘書建立的關係和信任(唔好心邪), 比對妳還要深.

一定係, 我知道亦感覺到, c6好 depend on 佢秘書, 工作上及情緒上,秘書結左緍,佢husband對佢好好, 我哋好多時一齊食飯

男爵府

你自己D錢自己keep
點解你老公D錢唔放係銀行

瑪瑙宮

咁你 keep 你自己果 d .

我見過有 d 老板秘書的確係上司下屬關係, 無証据咪亂諗. 又點解佢錢要 keep 响 office?

子爵府

chloeyiu 發表於 18-12-6 16:56
一定係, 我知道亦感覺到, c6好 depend 佢秘書, 工作上及情緒上,秘書結左緍,佢husband對佢好好, 我 ...

妳先生應該係D 只顧大事, 不想花心思在小事上的人.

如果妳覺他們沒有其他的關係, 先不要太在意這部份, 反正要呃, 都呃左17年, 如果妳結婚半年, 根基不夠, 無謂在這方面挑戰, 令他覺得妳煩.

反而先在家裡一些細節埋手, 多D 取得他信任, 起碼兩三年後, 時機來了, 才易一擊即中.

人要有策略, 不要自亂陣腳.

公爵府

牛年勳章

PTMCYS 發表於 18-12-6 17:22

如果妳覺他們沒有其他的關係, 先不要太在意這部份, ...

他的前妻曾經拎哂d 錢走佬,你估她怕吾怕再有一次,他和秘書建立左信任,再婚後,叫秘書拎返d 錢,咁即是有更信任,更勝任的人。咁以後点共事呀!好監介姐。仲話有空仲會2 pairs 食飯

男爵府

PTMCYS 發表於 18-12-6 17:22

如果妳覺他們沒有其他的關係, 先不要太在意這部份, ...

你講得好有道理,事實上我老公就是只顧工作, 其他就交比秘書, 連c6仔仔衫褲鞋襪睡衣都係秘書幫手買;其實我c6今日已經在氹我, 我c6係對我好的, 今日也問我夠唔夠錢用; 我有D難過佢以為我想keep 佢D錢

男爵府

chloeyiu 發表於 18-12-6 18:32
你講得好有道理,事實上我老公就是只顧工作, 其他就交比秘書, 連c6仔仔衫褲鞋襪睡衣都係秘書幫手買;其 ...

想keep佢d$又有咩問題?我老公所有財產都係我手,係我名,只可以講,佢信秘書多過你,其實你應該知道佢係咩人咩經歷,又何必自尋煩惱?

大宅

chloeyiu 發表於 18-12-6 16:23
同c6識左2年, 半年前結婚, 前兩日發現c6 keep 好多cash 係佢秘書個file 櫃, 個秘書做左17年, c6 同秘書 ...

上車嘅訂金,即係唔係細數目啦,點解啲錢唔擺銀行?,萬一公司火燭,一把火就燒哂架喇

男爵府

chloeyiu 發表於 18-12-6 18:32
你講得好有道理,事實上我老公就是只顧工作, 其他就交比秘書, 連c6仔仔衫褲鞋襪睡衣都係秘書幫手買;其 ...

我絕對唔會係呢件事上出聲,自己先結婚半年,人地都keep左17年,而家出聲咪盞c6亂諗,以為你想keep錢,而確實而家你c6真係咁諗你,以為你想keep錢,影響左新婚感情。
女人有時要個男人夠依賴你,先有發球權,睇岩形勢先出招,你可以表達你的不安訴求,但夾硬黎就反效果

翡翠宮

回覆樓主:

我吾會過問,人地共事十七年,信任一定好深厚亦已經有非常長久既工作模式。我完全無需要叉隻腳落去。
自己既錢自己keep好就得。

伯爵府

mini1204 發表於 18-12-6 23:38
我吾會過問,人地共事十七年,信任一定好深厚亦已經有非常長久既工作模式。我完全無需要叉隻腳落去。
自己 ...

我都唔會過問佢工作上既野
一個好秘書好難求
跟左17年係心福黎
佢地信任度好高
我唔會理咁多

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

自己D錢自己keep,
老公D錢,佢想點就點。

男爵府

工作上疑人勿用,用人勿疑,如果佢地光明正大,秘書同老婆絕對係2回事唔同功能。你無根據地堅持你睇法只會令老公覺得你煩。

男爵府

明白, 大家都講得好啱, 我唔應該過問的, 係佢自己的錢, 佢自己想點就點放, 我自己的我自己keep好就可以; 我唔會再提啦。我其實不是針對秘書, 我只是覺得甘KEEP 錢唔好, CASH對任何人都是引誘

今朝C6 邀請我同佢一齊去BUSINESS LUNCH, C6話BUSINESS LUNCH佢同我去, 唔同秘書去, 我諗C6係因為想氹番我, 比我知佢都信任我的; 但我堆左, 我想食快LUNCH, 因為公司有野做。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

就咁睇
我都覺得你想keep返啲錢啦
你都識講你老公之前先俾前妻呃錢
你自引懷疑做乜
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

lingfu 發表於 18-12-7 08:10
就咁睇
我都覺得你想keep返啲錢啦
你都識講你老公之前先俾前妻呃錢

I asked him.."Can you keep your own money at your own office?"

不過你講得啱, 聽落去人人都覺得我想keep 佢d $, 連C6一開始都廿諗, 如果我想KEEP 佢 $, 我就唔會比我D $ C6 keep. Anyway, 人人都覺得老婆想KEEP老公$。我只係想C6好好KEEP自己$ ! 如果佢覺得廿樣最好, it is fine with me.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

chloeyiu 發表於 18-12-7 08:42
I asked him.."Can you keep your own money at your own office?"

不過你講得啱, 聽落去人人都覺得我 ...
或者咁講
人地17年個信任關係真係好深
唔建議你去影響佢
佢俾得人揸數
即係個個人都做到野

仲有一樣野係你男人一直俾秘書管錢都冇問題
反而個老婆仲會夾錢走
只會令佢對秘書信心更大
你嫁俾佢之前應該都知呢點
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

lingfu 發表於 18-12-7 09:02
或者咁講
人地17年個信任關係真係好深
唔建議你去影響佢

唔係17年都無問題, 係有問題C6都唔會知, 因為C6只知大概有幾$; 我諗C6根本唔介意秘書拎幾千去用。

所以你都講得啱, 冇問題

首頁

尾頁

跳至