懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb下星期四個月啦,真係好可愛。

又唔嘈,又鍾意笑....... 夜晚飲完奶奶放落床,自己玩陣就一覺瞓天光。朝早醒咗自己係度玩 / 食手指。到我地醒咗去叫佢,佢就望住你笑,真係好可愛......係肚餓就會喊到拆天 (不過好少係咁, touch wood),所以生完後甲狀腺出問題時,老公問我後唔後悔,因為唔生就唔會咁,但係我真係一d都唔後悔,就算有個大頸泡都唔會後悔。但當然希望可以快d好返啦。咁就可以更加開心......

相反哥哥(6歲)就一d都唔可愛,要求多多,成日發脾四,唔鍾意就扮聽唔到,錫工人多過錫屋企人,講又唔聽,聽又唔做,做又做錯,錯又唔認......

不過都好開心有呢兩條king,因為哥哥bb時都ok,不過大大下就好反叛啦......希望bb大個唔會咁惡教啦......

侯爵府

我bb三個月大, 同你細仔都係一樣

不過我地都預左佢會愈大愈煩, 個個小朋友都係咁o架喇; 教仔方面, 我每個星期都睇super nanny, 教o既都係同一套方法: 個小朋友唔o岩, muo 低, 平視佢對眼, 以低沈o既語氣, 好肯定咁話俾佢聽, 佢唔o岩o既地方, 警告佢再犯就去罰坐, 再犯去一旁罰坐, 一歲坐一分鐘, 兩歲兩分鐘... 夠鐘就問佢知唔知自己錯咩, 知錯要say sorry, 之後要抱抱佢..

今晚個仔o係我地食飯時不停喊, 我地由得佢喊, 我老公食完飯就同佢講咁係唔o岩, 要佢收聲先抱, 隔左一陣, 佢收聲, 我老公就去抱佢

一個三個月大o既bb識唔識, 明唔明我地講咩就唔知, 但我地要bb一開始就知道我地唔會退讓, 亦要practise 呢個教仔方法... 當然佢乖o既時候, 我地會同佢玩, 同佢講野, 等佢知我地好愛佢..

子爵府

好開心, 你地個B咁乖咁正面~
希望我個小B都會好似你地個BB咁啦!

侯爵府

BeautyPinky

放心喇, 你bb一定會有好多得意野, 會令你好開心

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我bb三個月大, 都係一樣.
I'm so glad that ,we have such a great child.

原帖由 浚林 於 09-4-19 01:40 發表
bb下星期四個月啦,真係好可愛。

又唔嘈,又鍾意笑....... 夜晚飲完奶奶放落床,自己玩陣就一覺瞓天光。朝早醒咗自己係度玩 / 食手指。到我地醒咗去叫佢,佢就望住你笑,真係好可愛......係肚餓就會喊到拆天 (不過好少係咁, t ...

複式洋房

仲要依家識得笑到咔咔聲就仲得意。噚晚同老公唔知講咩,bb初時自已瞓係度look大隻眼唔出聲,等我地一講完佢突然額高頭咔咔笑,好似識聽咁,搞到我同老公好突然,跟住大家一齊哈哈笑。好sweet

今日打電話返屋企俾婆婆時,聽到電話入邊個新工人同佢玩得好開心,大家都係度笑,個心突然覺得好安慰。

首頁

尾頁

跳至