自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

頭先同朋友傾開計,佢有2個小朋友(一個仔2歲8個月,一個3個月B女)佢問我追唔追多個?(我有個仔2歲半,係全職MOM),我話唔要喇,生多個真係唔掂~佢就話我,一係唔好生,生緊係要2個啦,生一個,對小朋友唔好呀,又唔識分享,性格會好古怪,第時唔識同人相處GA!2個有個伴MA.....

生一個真係咁差?2個一定好D?但而家生仔唔係以前咁,唔可以咩都話平有平養,教育又係問題,真係好大責任GA,佢好似講到咩都迫埋身先算,但最緊要生2個

大家點睇?

水晶宮

原帖由 littbaby 於 09-4-19 21:29 發表
頭先同朋友傾開計,佢有2個小朋友(一個仔2歲8個月,一個3個月B女)佢問我追唔追多個?(我有個仔2歲半,係全職MOM),我話唔要喇,生多個真係唔掂~佢就話我,一係唔好生,生緊係要2個啦,生一個,對小朋友唔好呀,又唔識分享,性格 ...

如果可以返轉頭,最好一個都唔生。

教育費開支好大,唔好計$$,精神上照顧大爺同小姐真的太大付出,好倦..........

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都係生一個咋...個仔都6歲唔會再追

"對小朋友唔好呀,又唔識分享,性格會好古怪,第時唔識同人相處GA"
依d野...好似係睇個家長點教..生2個唔等於識分享架喎..生2個..都可以2個性格古怪..唔識同人相處...就算生3,4,5,6,7個..如果媽媽唔教..都有可能會唔識分享,古怪架喎
自己決定左既野..點解要因為別人既幾句話而動搖?冇信心教好個小朋友咩?

伯爵府

唉!有能力生多個都唔怕,供書教學真係駛唔少!

大宅

我從來唔覺得有兄弟姊妹的人就一定識同人分享同相處. 有得必有失, 獨子獨女可以得到的資源及父母的愛會多些.

各人有各人的打算, 生幾多個小朋友是很個人的事, 不須理會別人的看法.

我自己曾失去過懷孕中的胎兒, 第二胎亦要請無薪假在家養胎. 所以不會考慮再生一個, 不想一不小心, 又害了肚內的小生命受苦.

"生一個,對小朋友唔好呀,又唔識分享,性格會好古怪,第時唔識同人相處GA!"
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 littbaby 於 09-4-19 21:29 發表
頭先同朋友傾開計,佢有2個小朋友(一個仔2歲8個月,一個3個月B女)佢問我追唔追多個?(我有個仔2歲半,係全職MOM),我話唔要喇,生多個真係唔掂~佢就話我,一係唔好生,生緊係要2個啦,生一個,對小朋友唔好呀,又唔識分享,性格會好古怪,第時唔識同人相處GA!2個有個伴MA.....

生一個真係咁差?2個一定好D?但而家生仔唔係以前咁,唔可以咩都話平有平養,教育又係問題,真係好大責任GA,佢好似講到咩都迫埋身先算,但最緊要生2個

大家點睇?

鬼唔豬咩! 如果我係徐子祺, 生到無得生添, 係咪攪唔掂, 例如錢同照顧佢幫手先, 咁口響!

生一個, 睇你點教啫, "迫埋身先算", 好不負責任喎, 唔通去攞綜緩?

大宅

有能力....就更係生多個...
但呢個時勢...一個我都怕養佢唔掂...仲生

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

頭先同朋友傾開計,佢有2個小朋友(一個仔2歲8個月,一個3個月B女)佢問我追唔追多個?(我有個仔2歲半,係全職MOM),我話唔要喇,生多個真係唔掂~佢就話我,一係唔好生,生緊係要2個啦,生一個,對小朋友唔好呀,又唔識分享,性格 ...
如果經濟訐可....緊係生2個好啦!!由細到大起ma多個人分享同分擔(除非感情唔好)....我同老公一生左大女1年到....已經預備再生第2個BB...因為我同老公都想生2個 .....但點都唸唔到自己會生3個 .....而家屋企真係好熱鬧(嘈) .....
生幾多都係自己飬同教....講到尾都係睇自己同老公啫

珍珠宮

畀面勳章

撇開錢唔講,自己都無咁多精力再照顧多一個小朋友...

大宅

我自己有兩個小朋友﹔如果有得俾我揀﹔我寧願生一個或者一個都不生!

大宅

但如果一個都唔生, 又怕兩老好悶....學老公話時....老左呢搵個仔女黎掛下心都無會好慘... (個人都覺得照顧小朋友好費心力)

男爵府

如果當年經濟許可,我生完阿仔之後已經想再生,不過生活太迫人,根本唔到我哋咁諗 而家更加唔會諗,因阿仔太大,一定有代溝,何苦

水晶宮

好媽媽勳章

某程度我都幾同意你朋友講法....

我地2公婆搵錢唔多,亦唔打算比小朋友讀什麼名校,同學好多課外活動...完全係平養

阿妹未出世時,阿仔真係唔識同人相處,到阿妹出左世,越來越大,佢地2個亦越來越溝通到o既時候,情況亦已經改善.

最重要o既係第時我地2公婆百年歸老時,有d咩事佢地都可以有人一齊分擔,一齊想辦法,一齊解決,唔洗乜都自己一個受晒....始終老公老婆可以分擔自己父母o既野唔多....

見到佢2個咁,我完全冇後悔..

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我老公5兄弟姊妹都唔識同人相處、唔會尊重他人、唔會分享....有好處個個搶,有錢要俾個個縮,成日嗌交.

珍珠宮

畀面勳章

我大仔同細仔隔左8年半, 為左生唔生老二, 諗左7年幾... 之前好多憂慮. 不過, 諗到大仔他日得佢一個, 覺得好對佢唔住, 最後決定生. 而家... 幾好! 我冇後悔生2個.

介紹大家睇呢本書....

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010408255

還好,我們生了兩個孩子

內容簡介:

「生?不生?我的人生,到底希望有幾個孩子呢?」
這是組成家庭時最初、也最重要的一件事。

其他事情都可以稍等,生養孩子、陪伴孩子,卻要即時。
希望父母們都不要錯過這份人生最美好的工作,用心去體驗——養育新生命最單純的滿足和快樂。

到學校當愛心媽媽完畢,正好趕上搭女兒的校車一起回家。上車前,媽媽趁便在販賣機買了罐可樂。

其實,媽媽很少喝這種含糖飲料,只有偶而興起為之,姊姊也不喜歡,但這卻是兒子的最愛。

校車開了,媽媽根本喝不完可樂,但在車子上,只能丟也沒地方、喝也不是地尷尬拿著。

校車在山路間蜿蜒,不時在轉彎處丟下個孩子,好似郵差投包裹,將媽媽最心愛的禮物送到家。

我們是最後幾站下車,不經意又拿起可樂喝了一口的媽媽,卻被姊姊看似就要出手阻止的緊張語調嚇到:「不要——再喝了。」她不是不喜歡可樂嗎?「快到家了,留給弟弟啦!」手足之情,足以感動父母的人生……

如果,您是那種——好愛孩子,好喜歡孩子,也願意養孩子的父母,但是,卻只生了一個孩子就不生了。為什麼?
怕經濟能力養不起?怕社會環境不理想?還是怕生活品質會降低?如果,您已經有了兩個孩子,或是決定再接再厲生第二個、第三個……

媽媽們,可要好好照顧自己啊!現在的孩子,難養矣,
如何讓手足相親、不相爭?絕對是您要好好研究的課題。
在本書中,汪培珽以時而溫馨感性、時而幽默輕快的筆調,分享生養一對兒女的甘苦體驗,和轉換跑道成為全職媽媽的心路歷程,陪伴現代父母一起思考、釐清「生兒育女」的人生大計,並提供一連串「如何讓兄弟不鬩牆?」的手足教養叮嚀,鼓勵父母「行有餘力,多生孩子、多回家照顧孩子」,因為手足的相親相依,是孩子學習分享、尊重、關懷與愛的重要力量,而養兒育女的喜悅與滿足,更是每個父母生命中無可取代的禮物。

寫給父母的幸福教養密語
★父母的憂慮,很多是不必要的、或是想像而來的,多數只是自己嚇自己。
★孩子能有媽媽的陪伴,是最幸福的事。誰最幸福?孩子嗎?不!是媽媽最幸福。
★三餐原本就要煮,故事書原本就要唸,別上什麼才藝班,全部都念公立學校。多個孩子,不過——多雙筷子。
★當我們習慣用物質來餵養孩子,孩子可能不吵不鬧地活著;等我們覺得準備充分了,要來好好愛孩子——他們已經不要了。
★生一個孩子,看似輕鬆;事實上,父母沒能給孩子一個伴的不輕鬆感,卻是無所不在的。
★手足的爭吵,父母不必「未雨綢繆」地憂心忡忡,父母的處理態度,其實才是事情的關鍵點。
★「媽媽生個弟弟,以後就有人陪你玩了。」懷老二時,這種空頭支票別亂開。
★父母的不明事理、沒有耐心,隨意妥協於「會吵的孩子有糖吃」,才叫真正的不公平。
★對於孩子,許多時候,我們只能看著、聽著。父母的干預,不只於事無補,還可能愈幫愈忙。
★「大的要讓小的」、「小的要聽大的」,這些話其實都沒錯,但前提是,這樣的想法必須發自孩子的內心,而不是父母想快速解決手足紛爭的萬靈丹,而強迫孩子接受。

作者簡介

汪培珽
  十六年前自美取得MBA學位歸國,她原本該是事業順遂的新時代女性,卻在進入銀行工作九年後,心甘情願辭職回家帶孩子,進而走出人生的另一條路。在用心陪伴一對兒女成長的過程中,深覺在親職教育上「用對方法」的重要性,於是將親身的教養經驗整理研究,自創「愛孩子也愛自己的7堂課」理論,定期開辦課程,與重視幼兒教育的父母們分享。

2006年出版《餵故事書長大的孩子》,榮獲《中國時報》【開卷】十大美好生活書獎、「金石堂網路金書獎」親子類年度榜首,2007年繼續推出《培養孩子的英文耳朵》,掀起「唸故事書給孩子聽」的幼兒教養風潮,成為深受歡迎的親子教養作家,更有父母稱此二書為幼兒教育的「倚天劍和屠龍刀」。

汪培珽鼓勵父母「行有餘力,多生孩子」,不為國家民族、不為孩子寂寞,只是她活在當下的肺腑之言,希望父母把握人生稍縱即逝的機會,體驗養育新生命最單純的滿足和快樂。目前隨先生工作舉家移居香港,她說:只要一家人能在一起,走到天涯海角都可以。

大宅

我自己有兩個小朋友,如果我有錢我仲想生多一個呀.

男爵府

So Q !!!!

原帖由 patpat234 於 09-4-19 22:10 發表
某程度我都幾同意你朋友講法....

我地2公婆搵錢唔多,亦唔打算比小朋友讀什麼名校,同學好多課外活動...完全係平養

阿妹未出世時,阿仔真係唔識同人相處,到阿妹出左世,越來越大,佢地2個亦越來越溝通到o既時候,情況亦 ...

珍珠宮

畀面勳章

I have one daughter only and I have no planning for having another child. I think it all depends your own decision to have one more child or not.

I want to give the best to my daughter, so I just have one

大宅

我都有兩個仔,大的八歲細的20個月,我是全職媽媽全家重擔全在老公一人,大仔時會俾好多好多貴嘢佢,以為是最好的,但到細仔現在,全家在物質層面上是降了質,但在其他方面反而得到了以前看不到的質素,我和老公都覺得細仔的來臨是家庭的褔氣,如果我倆都年輕多十年,我們一定多生一個。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 浠浠媽媽 於 09-4-19 23:52 發表
我自己有兩個小朋友,如果我有錢我仲想生多一個呀.

我都係有2位公子,但我都仲想生多1至2個呀

首頁

尾頁

跳至