自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大大話話都做咗人哋媽咪十年了. 呢十年, 由一個只係愛扮靚,好鐘意食嘢, 想揾人生另一半的發夢女子, 到依家又要睇住兩個細佬, 又想有自己人生, 又想靚同健康並行的在職女士, 真係經歷咗好多好多的階段.

早前試過斷捨離, 掉咗好多嘢;又試過肌斷食, 成個月只用清水洗面;跟住又試過斷食16~24小時要keep fit, 代餐都試咗成4年咁耐先放手;跟住又學人去跑步;當中有好多得着, 亦受咗唔少教訓. 其實搞咁多嘢, 無非都係想要簡單美啫。

你問我依家用乜護膚? 有無機的, 也有科研用品, 出來的效果嘛......起碼我話比人聽我40啦, 都重有人唔信。 身材嘛.....十年前D褲, 只要唔係爛咗, 都一定重著到。健康呢? 一年請3- 4 日病假我覺得都唔算好多。不過一直心態都係想人生簡單D, 做最少嘢去keep住唔好做肥師奶,想有一藝傍身,用簡單的護理方法令自己老慢D, 相信好多媽咪可能都同我差唔多心態。

食嘢少咗簡單咗, 唔愛太甜太鹹, 食少少巳經得, 因為身陳代謝慢咗嘛;跑步, 因為呢個方法又唔要洗好多錢, 又可以keep fit. 用係臉上面的, 總是在找少D添加, 少D化學, 真係揾唔到先用一支當精華. 護膚愈簡單愈好, 每天早上和晚上用不多於四種(精華, 眼gel, 面霜, 防曬, 晚上也是), facial 在家做, 因為無咁多時間出去做個成個幾兩個鐘。

大家又係點樣過媽咪人生? 一齊分享吓, 等我都要向大家學習下, 如何再簡單D

tansyneko    發表於 18-12-18 16:23

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

知足常樂

子爵府

簡單人生對我來講可能就係因應自己心情去過嘅人生.

我唔會斷捨離,因為有段時間好窮,果D以為唔會用嘅"癈物"幫咗我好多.
從來唔會去美容院比人搞我塊面,洗面由細到大都係用清水,近幾年睇心情或搽咗防曬先用下洗面乳,御妝水都係搽唇膏先用,保濕護膚都唔係日日搽,mask買番嚟擺多過用,我知唔可以再咁簡單.

自己煮食落好少油鹽糖,不過近排鍾意食垃圾食物,又肥咗.
減肥都係自己做運動食少D,唔會比錢人幫我減或買康XX果D.
又對名牌冇興趣,花最多錢都係去旅行,所以慳咗唔少錢
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

伯爵府

yipyipamy 發表於 18-12-13 15:15
大大話話都做咗人哋媽咪十年了. 呢十年, 由一個只係愛扮靚,好鐘意食嘢, 想揾人生另一半的發夢女子, 到 ...

可唔可以分享下你用咩skincare 同埋點樣在家做facial? 有無食supplements 或者食咩身體好同靚?好想學下野

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

大宅

回覆 snoopyiu 的帖子

本身我自己有用supplement的, 因為自己唔可以好似人哋咁可以全天候管理自己飲食, 所以相信supplement 可以補充到自己不足的營養. 而其中一樣係collagon, 以前都試過日本好多人買的牌子, 也試過坊間話好有用的, 後來一係原來沒效果而沒用, 或是因為價錢不相宜而停止再食. 到近呢半年因為要準備同一家人拍婚紗相, 所以試了朋友介紹的一個膠原蛋白飲, 係粉劑來的, 價錢合適. 之後一直飲都沒有留意效果, 直到剛剛暑假時去咗星馬一個星期, 訓得唔好又係咁病, 竟然都係皮光肉滑喎, 所以都keep住一直飲佢個牌子啦. 至於其他的重有一種supplement有食, 不過唔介紹了, 因為各人身體不同, 不知你會否合適.

護膚方面, 我都係洗面, 精華, 眼gel, 面霜, 唯一唔同係我早上只用清水洗面, 因為早上起來沒有晚上般, 之前一整天出街吸塵, 所以皮膚用清水洗巳可以. 之前有試過40日學人"肌斷食"(但未開始食collagon的), 可惜是到差不多尾尾階段時, 皮膚又出粒粒又暗, 可能是香港地方不同日本般乾淨, 所以放棄了. 在家做facial其實好簡單, 只係係洗面之後加入peeling, 深層潔淨面膜, 再加個補水面膜, 再用回自己護膚品便可以了. 其實好多KOL或專家都有分享過, 除非皮膚好有問題, 否則成個護膚過程中, 潔面先至係最重要的. 只要清潔得好, 皮膚不會差很多, 當然洗面用品要合適, 同埋洗面過程中都唔好大力,便不會增生不必要的頸紋了(我本身沒有眼或面或頸紋的, 不知是食或是謢膚做對了......). 而面膜我覺得補水最重要, 其他什麼抗皺緊緻美白......暫時未有需要住.

其實簡單最重要, 用最少的方法做到最靚, 巳經好好, 無理由要求自己重係2X歲肌膚. 自己又唔係明星, 唔係靠身材面孔揾食, 唔需要一日到黑做瑜珈運動幾個鐘, 有時間不如學下嘢, 整下手工充實自己啦. 但另一方面又唔可以太懶, 因為皮膚一差咗, 真係返唔到轉頭的, 除非洗好多錢啦....但我哋呢班做媽咪的, 有錢都想比仔女學下嘢, 去下玩啦.

希望以上的分享可以幫到你少少啦~~~

大宅

回覆 m--m 的帖子

最緊要係自己最舒服的方法. 我自己都係要等到仔女有6,7歲大才好好的想想如何對自己好. 簡單是美, 但也要介定簡單同習慣, 好的習慣當然要持續, 但因為怕麻煩而養成的不好便要快快改好了, 否則變差了還要花好長好長的時間和多多的金錢才可以阻止佢變得更差呢, 其中健康便是了~~~

希望你也找到一個合適自己的簡單又美麗的人生啦~~~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yipyipamy 發表於 18-12-13 15:15
大大話話都做咗人哋媽咪十年了. 呢十年, 由一個只係愛扮靚,好鐘意食嘢, 想揾人生另一半的發夢女子, 到 ...

以前跑10公里,現在腳痛己經跑唔到步,就學瑜珈、游水。
瑜珈方面筋骨鬆左,本來做唔到既動作開始做到,自己都好開心。
再上youtube自學游水,又叫老公提點下。開始掌握到自由式既節奏時極滿足,原來自己定立目標,自己努力去做,又有進步時,係好有成功感。

之前8-16斷食,星期六日放假會放鬆。3個月慢慢減左14磅,近3個月己停濟不前,我唸我己經極限,肚皮鬆晒,所以就試試集中做Hiit及運動,修返hip和腿部線條算了。但慣左斷食,己經食唔返晚餐,因覺得太飽,有時晚餐飲碗湯就算。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

一年on堆又一年
日子廢過等運到
你若盛開, 蝴蝶便來!

複式洋房

tester5 發表於 18-12-18 17:01
以前跑10公里,現在腳痛己經跑唔到步,就學瑜珈、游水。
瑜珈方面筋骨鬆左,本來做唔到既動作開始做到,自 ...

請問甚麼是8-16斷食?

翡翠宮

回覆 Catmom 的帖子

即係森美既減肥方法。。
每日定8小時飲食,其餘16小時係唔食野,或只飲水。
8小時內食晒3餐都得,食咩都冇所謂,唔需要計咩calories,想食就食。啱晒我呢d唔想介口唔想計數既懶人。
我早餐8點食,所以每日下午4時後就唔可以食,所以下午茶食小小輕食就算,就skip左晚餐。

複式洋房

tester5 發表於 18-12-18 17:16

即係森美既減肥方法。。

明白晒! 謝謝!

伯爵府

yipyipamy 發表於 18-12-18 16:19
回覆 snoopyiu 的帖子

本身我自己有用supplement的, 因為自己唔可以好似人哋咁可以全天候管理自己飲食, 所 ...

多謝分享~

子爵府

yipyipamy 發表於 18-12-18 16:43
回覆 m--m 的帖子

最緊要係自己最舒服的方法. 我自己都係要等到仔女有6,7歲大才好好的想想如何對自己好. ...

因為怕麻煩而養成的不好便要快快改好了, 否則變差了還要花好長好長的時間和多多的金錢才可以阻止佢變得更差呢<---好同意

今晚又拎一堆護膚品搽啦
多謝提醒

子爵府

tester5 發表於 18-12-18 17:16

即係森美既減肥方法。。

我都諗住試依個,最近見到呀嬌果個都想試
https://www.msn.com/zh-tw/lifestyle/lifestylefashionbeauty/%E9%98%BF%E5%AC%8C%E5%85%AC%E9%96%8B%E7%B5%90%E5%A9%9A%E6%B8%9B%E8%82%A5%E9%A4%90%E5%96%AE%EF%BC%81%E5%9B%9E%E9%A1%A7%E9%8D%BE%E6%AC%A3%E6%BD%BC%E5%87%BA%E9%81%93%E8%87%B3%E4%BB%8A%E7%9A%84%E6%B8%9B%E8%82%A5%E8%A1%80%E6%B7%9A%E5%8F%B2/ar-BBRfaLQ?li=BBqiXNi

大宅

回覆 tester5 的帖子

呢個方法我都有試過, 但因為早餐要一早八點陪老公食, 晚餐又唔可以唔食, 令仔女以為我飲食不平衡, 所以唯有晚餐食少D, 平時清D, 唔食牛同少食紅肉, 多以蔬菜為主, 連我個女都以為我人生最鐘意便是菜了
八個鐘頭飲食做唔到, 只好調節到10 個鐘頭, 總之全日最後果餐唔好遲過七點半食, 平時行多D啦...

唔知各位有無瑜珈好介紹? 我係荔枝角返工同住, 想揾呢頭有無好的班介紹吓......

水晶宮

回覆樓主:

呢十年都起依家間公司做份hea工, 日日上網, 因為出17個月+糧,所以無啦啦儲多了一筆錢

仔上了中學,我多咗時間去做運動,就算一路暴飲暴食,都keep住10x磅, 我本身童顏,依家著到少女衫, 呢樣係我最開心

護膚品方面,全部轉晒iherb, 平靚正,皮膚比以前用大牌貴野,好十倍

未來十年係一個挑戰,因為年紀真係開始大

大宅

miffyumiffy 發表於 18-12-27 11:28
呢十年都起依家間公司做份hea工, 日日上網, 因為出17個月+糧,所以無啦啦儲多了一筆錢

仔上了中學,我多 ...

請問Iherb 有咩護膚品可以推介?謝謝!

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-12-27 11:28

仔上了中學,我多 ...

有冇iherb護膚品推介呀

翡翠宮

yipyipamy 發表於 18-12-27 11:11
回覆 tester5 的帖子

呢個方法我都有試過, 但因為早餐要一早八點陪老公食, 晚餐又唔可以唔食, 令仔女以為 ...
只要找到合適既方法就可以。

瑜珈我剛開始,我係工聯會玩咋,貪佢平而且好多區都有班,當拉筋做。
不過比起fitness center未必咁專業,有C9、有男士一齊上堂。

首頁

尾頁

跳至