跳至

首頁

尾頁

別墅

好down!介來介去都未介到片!激死我!
今日仲係正potty旁边wee wee. 成地濕晒.亞仔真係唔鍾意唔著片片.點算?

男爵府

我正正式式幫亞仔戒係前日開始, 每半個鐘叫佢去一次廁所, 佢又OK喎, 但當有懶濕啦, 但佢又唔喊, 仲無野添....之前佢著住片都肯講比我地知要VV, 但依傢返而唔講...

別墅

我都未呀...我都係介唔到。

你地有冇用介片褲定係就咁唔用片呢

[/url]

大宅

我都未幫呀仔介片,
我想等星期五新工人黎先同呀仔介片

原帖由 wwcat 於 09-4-20 11:06 發表
我都未呀...我都係介唔到。

你地有冇用介片褲定係就咁唔用片呢

別墅

我有用介片褲同底褲仔.但亞仔直情見到條底褲仔就話唔要,要著片片.激死!

別墅

回覆 # 的文章

完全一樣...跟著就勁cry。
唉...介片有難度。

[/url]

男爵府

我個仔肯著底褲, 無買戒片褲比佢, 同埋之前慣左同佢VV時除晒條褲, 因為有片係度唔方便及大舊, 依傢著左底褲仔都要除晒先肯企係廁板上面痾....., 痾屎屎就前晚第1次坐左係廁板上面痾, 之前一晚仲大喊架......佢原本想痾屎屎好耐, 但因為無片片, 佢唔肯痾, 到夜晚可能頂唔順最後肯坐廁板痾...

別墅

不如我都分享下:
我係上兩個星期開始訓練既。
1. 先買左一打好平既普通長褲。
2.再買左一本有圖指示點去potty既書仔。
3. 同囝講書仔裡面個小朋友用potty好叻另,你都大個仔,要學小朋友唔用片片
4. 每45分鐘同佢除褲去potty坐
第一、二日完全唔肯坐potty大小,一用片片即刻滿晒。
第三日開始ok啲,一去到就狂讚同埋獎佢食最鐘意食既棉花糖。
跟住呢三日佢開始自己叫:去potty呀
前日爸爸話佢係囝,應該要企係度,爸爸做示範,呢兩日佢都叫做肯企係度去。

戒片同其他成長過程一樣,都係有快有慢,唔好唔開心呀。

quote]原帖由 JHsbb 於 09-4-20 16:23 發表
我個仔肯著底褲, 無買戒片褲比佢, 同埋之前慣左同佢VV時除晒條褲, 因為有片係度唔方便及大舊, 依傢著左底褲仔都要除晒先肯企係廁板上面痾....., 痾屎屎就前晚第1次坐左係廁板上面痾, 之前一晚仲大喊架......佢原本想 ... [/quote]

禁止訪問

男爵府

我地會每30分鐘同佢去一次廁所, 但佢濕左褲仔都無野, 只會話濕左喎, 仲係度玩D尿, 今晚我同老公諗諗吓, 其實唔好叫佢去廁所, 等佢濕左知到去VV時要話比我地知....但之前佢學個時佢返而同我地講要VV, 依傢返而唔講....我預備左18條底褲仔比佢, 短褲都有13-14條(我去街市買8蚊條), 買咁多係因為呢輪D天條麻麻地, 驚乾唔切, 所以買咁多....

公爵府

牛年勳章

原帖由 catlam123 於 09-4-20 14:04 發表
我有用介片褲同底褲仔.但亞仔直情見到條底褲仔就話唔要,要著片片.激死!

我個囡時肯著褲仔, 有時又唔肯...唉~~~~~

男爵府

謙謙係第3日, 即係尋日已經好強勁, 朝早起身後痾左一大篤vv後, 同佢出左街, 期間我成日問佢有無痾vv, 佢話無, 食pizza後返屋企, 相隔左成4個鐘, 佢真係無vv係片片度呀, 返到屋企先痾咋, 佢壞黎壞好呀, 呢2日都係每日換左1條底褲仔.....仲係無濕個隻.....可能我地成日叫佢vv, 咁佢ok囉, 但仍然唔講我地知佢要痾vv

公爵府

牛年勳章

原帖由 JHsbb 於 09-4-23 00:06 發表
謙謙係第3日, 即係尋日已經好強勁, 朝早起身後痾左一大篤vv後, 同佢出左街, 期間我成日問佢有無痾vv, 佢話無, 食pizza後返屋企, 相隔左成4個鐘, 佢真係無vv係片片度呀, 返到屋企先痾咋, 佢壞黎壞好呀, 呢2日都係每日 ...

謙謙好叻仔呀~ 話比謙謙知姨姨讚佢丫~ 唔該!!

翡翠宮

我亞仔都未,係咪男仔難D呢?

已經預備咗12件底褲仔+短褲8件,
計劃5月份開始,希望一take OK.

男爵府

其實日頭片好易介...只要佢肯講比你知就得...
我個女vv同bobo 都一定要坐座廁先去到...
就算有片, 佢都會話比工人知...
所以好早都冇用日片...但夜片就未介呀...
等佢大個少少先介...

原帖由 canies 於 09-4-24 05:06 發表

男爵府

我初頭預備左13條底褲仔+10條面褲, 點知第1日實行時, 只係一個上午, 已經濕左7條, 我驚唔夠用及乾唔切, 即刻走去馬莎買多一PACK 5條, 再去街市買多3條面褲, 點知到第2日佢已經可以1日用1條底褲+1條面褲, 呢幾日表現算不錯, 每日都只係用1-2條底褲+1-2條面褲....不過好彩我總共係馬莎買比佢O既底褲仔共10條係FOR3-4歲(2-3歲佢唔O岩, 要呢個SIZE先O岩, 但有少少鬆), 咁出年仲用得.......

原帖由 canies 於 09-4-24 05:06 發表

大宅

醒目開學勳章

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-4-21 00:16 發表
我阿女一歲半時已經戒咗日頭的片
總非常快就戒到,大約3日
不過依家戒夜晚個張片就好難,
晚上一定要飲奶瞓
飲完又無咁快去到
半夜要整醒佢去VV佢去完又一定又要不停叫飲奶奶
都唔知點攪好! ...

我既情況同你一樣, 仔仔都係在一歲半時已戒日頭片, 但晚上的十分難搞, 因又係睡前飲奶奶, 睇來都係要睇D大再算. 而家發現佢午睡後條片大多都係乾的, 不停教佢起身時唔好VV 住, 去PORTY 到先好V, 有時都好合作.
我暫時唔搞佢半夜果條片住了.

大宅

我個囝著左幾日褲仔~
都未成功~
而佢又唔肯講話要去痾v v~
唔知幾時先成功~
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

男爵府

我個仔用左3日時間左右已經介到片, 掌握到, 真係估佢唔到, 之前4月都想介, 因天氣仲有d 涼意, 所以過左 22 度就開始叫工人同佢介, 只係3日左右, 平時急尿佢叫尿尿or vv or 摸住下面 囉, 跟住我地提住問佢有無尿尿, 屎屎 呀, 如果日間訓覺都要幫佢上片, 但佢叫唔制, 可能天氣熱關係啦, 佢覺得唔用片好正感覺, 我話唔得訓覺一定要上片片怕漏濕哂床裖就煩啦

教大家, 當介片中 如果賴濕左唔好鬧佢, 要同佢講你大個啦2歲幾啦, 下次唔好啦, vv 要話比我知, 否則佢地會冇信心架

男爵府

我幫個仔戒左成個月都未戒到, 以前佢著住片都會話VV, 依傢直頭唔講, 懶左落地仲擘大腳話: 哦~~ , 跟住只係唔郁仲繼續玩, 係度笑, 真係激死

首頁

尾頁

跳至