跳至

首頁

尾頁

別墅

我個b仲未戒到片... 好煩!!! 9月要返k1...咁點好?? 會唔會比同學笑佢呢? 又洗唔洗同學校講傢??

大宅

原帖由 Chungmy 於 09-6-15 12:32 發表
我個女都係介左兩個幾星期無再瀨過啦, 我都好開心呀, 午睡都無, 係有時星期日遲起身, 先會濕片。不過有另一問題, 就係出街去公眾toilet, 我次次抱佢 vv, 佢唔肯, 明明3-4個鐘, 問佢時, 佢都話要, 但一抱佢, 佢就話無 ...

我4月時幫阿B戒片,都好成功好快戒倒,隨即連夜晚片佢
自已戒埋,每日一早醒佢好緊張話:有尿呀有尿呀!條片真的係乾的,不過當然也會同佢著片片瞓覺.但佢又係唔肯去街的toilet,佢自己話有尿,但入到廁所又唔痾,只試過一次
成功,可能真係唔慣去街的toilet,而且仲係"逗"住痾,
會唔會坐底會好d呢?不過好唔衛生喎!佢又係會忍到返屋
企先痾,好心痛呀,為有同佢著片出街,著片出街的確方便
又輕鬆,因為唔洗擔心搵廁所,也唔洗花時間同佢去廁所
最終仲得個吉,不過兩歲幾喇,而且而家又係夏天唔舒服架呢,著裙仔褲仔都無咁好睇!

禁止訪問

洋房

原帖由 ppww 於 09-6-20 03:05 發表

我4月時幫阿B戒片,都好成功好快戒倒,隨即連夜晚片佢
自已戒埋,每日一早醒佢好緊張話:有尿呀有尿呀!條片真的係乾的,不過當然也會同佢著片片瞓覺.但佢又係唔肯去街的toilet,佢自己話有尿,但入到廁所又唔痾,只試過一 ...

係啦....今個星期去街街都係未肯係出面既toilet度呵呀, 我諗要繼續努力 "逗"佢呵啦, 因為坐係度實在唔干淨! 不過可能天氣熱, 佢一返到屋企,就要我地立即同佢除片, 我諗佢好快都唔想出街要著片, 所以大家努力, 加油!!!

大宅

星期日第2次成功去商場的廁所.
我要同阿B一齊努力!

大宅

梓皓終於有點成績喇,
因為停左課一星期,
就係呢個星期見到成績,
而家除左訓覺要用片片之後,
呢幾日返學都冇用片片,
遲d戒埋夜晚就ok喇.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

男爵府

我地剛去完旅行返黎, 期間亞仔話唔著底褲, 因為唔鐘意, 要著片片....唉

公爵府

牛年勳章

原帖由 JHsbb 於 09-6-27 23:36 發表
我地剛去完旅行返黎, 期間亞仔話唔著底褲, 因為唔鐘意, 要著片片....唉

係咪會反覆d架?我隻豬仔都係呀!其實佢剩係戒到日頭屋企片,但而家有時佢都話要著片片
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

別墅

我個囝囝都係用咗一星期介片, 不過第一個星期佢介片去vv要坐廁所疴,比個小痰罐佢痾去又唔比一定要坐, 咁男子去街街好似好難同佢坐住去, 因為好似怪怪地, 不過之後約兩星期佢又可以用痰罐喎, 跟住去街仲可以企係廁所版上面去vv, 咁就方便好多啦。

攪笑個案:
有一個下午同bb去商場行個圈, 到返屋企坐電梯時佢係架電梯入面行來行去, 哈哈!!原來佢急尿呀, 返屋企佢即刻沖去廁所vv, 真係好攪笑架。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

阿女都介得有成績啦 ~ 日頭係屋企唔著片 ..

想問你地出街會同佢地著底褲仔定著尿片褲 ?
怕唔怕佢趕唔到搵toilet會瀨 ??
但係著尿片褲都幾貴呀 .....

大宅

醒目開學勳章

原帖由 zoesychan 於 09-7-12 14:11 發表
阿女都介得有成績啦 ~ 日頭係屋企唔著片 ..

想問你地出街會同佢地著底褲仔定著尿片褲 ?
怕唔怕佢趕唔到搵toilet會瀨 ??
但係著尿片褲都幾貴呀 ..... ...

我同呀仔出街都係著尿片褲, 佢在商場有時會話要去廁所痾, 褲果種除著都易好多.

同佢落樓下行或踏單車, 都無比佢著片, 想等佢慣下出街唔著片, 不過, 我拎定隻膠杯, 萬一出事, 仲可以痾落去.

近期, 戒左午睡果條, 又慳番些少.

別墅

想問下各位媽咪,
我同囡囡開始咗2日,朝早瞓醒同佢換咗褲仔,成日問佢有冇尿尿同你去,佢就話冇or等賴咗先啦,佢好驚個potty
都忍到下午4點半瞓醒晏覺先賴尿,之後到夜晚瞓覺都冇尿尿喇
我好唔好停吓先呢,各位媽咪可唔可以比d意見我呀
我驚佢忍到病呀

禁止訪問

男爵府

我個仔都係咁

原帖由 hiunam116 於 09-7-17 12:49 發表
各位媽咪,
有方法可以令到亞仔肯坐底柯bubu呢,到現在為止,佢都仲係企係度柯....救命~~

大宅

我囝囝都試過,唯有多d同佢講呵bubu拿罐罐,前後都講咗2-3week,期間要留意有无想站住柯的表情,(他通常餐後就有).有就即刻拿potty比佢,賴咗就話下佢,3weeks之後他有一次去拿potty比我,真是呵咗,之後每次bubu都自己去拿potty la.他是用杯子小,potty就開大.所以佢拿potty我就知開大.

原帖由 hiunam116 於 09-7-17 12:49 發表
各位媽咪,
有方法可以令到亞仔肯坐底柯bubu呢,到現在為止,佢都仲係企係度柯....救命~~

大宅

企o係度poopoo係bb o既秘技來架...我個仔都係咁架!! kaka...
newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

大宅

醒目開學勳章

原帖由 冰琪 於 09-8-3 16:19 發表
企o係度poopoo係bb o既秘技來架...我個仔都係咁架!! kaka...

係呀係呀, 我個仔未戒片前都係咁架, 企向到痾poo, 我又係唔明點用力, 但佢又好鐘意咁痾. 我好驚佢太鐘意而改唔到, 好在有一日肯坐上廁所痾.

大宅

不過我個仔戒左片都仲可以企o係度痾, 真係好奇怪~

原帖由 monkey05 於 09-8-4 15:00 發表

係呀係呀, 我個仔未戒片前都係咁架, 企向到痾poo, 我又係唔明點用力, 但佢又好鐘意咁痾. 我好驚佢太鐘意而改唔到, 好在有一日肯坐上廁所痾.
newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

大宅

亞女之前都係要企響度痾poo,我點氹點囈佢都肯坐低痾,卒之畀我c6吼準佢成日話要高,就同佢講"企響度痾會越唻越矮,坐響度痾先有得高,就好似daddy同mommy咁",跟住第二朝佢一訓醒竟然自動波坐響potty去poo,而家叫佢痾片都唔滯,不過就一定要坐番屋企個potty先肯痾,試過響街情願死忍...
小朋友只要搵到佢d"死穴"就好易氹,哩方面我c6最醒...

別墅

我仔仔仍要努力,在家大多數會自己去痰罐尿尿,有時要人提,有時會懶,有時會隋地呵。短途不用片出街,長途才用,上學用片片,如果幾天放學回家都沒有溼,就會返學都不用片片。
可是他大大仍是用片片才呵到,試過坐廁所但呵不出,求媽媽俾片片他呵,不俾他就直接站著呵,最後投降俾片片。

首頁

尾頁

跳至