自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

回覆樓主

你嘅反應好合理。
如果我幫人買嘢,一定同定小朋友講係幫邊個邊個買嘅,返到屋企一定收好,唔會俾自己小朋友搞

大宅

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:25
佢話隻米奇比唔到我、有隻同款米妮 / Pooh 得唔得?

係wor,點都拎返曬d野、捐出去/free出去條汽會順啲。 ...

算啦,咁嘅朋友,根本思路有問題,大家處事方法唔同,就當好似買股票咁,止蝕離場,少再來往,公仔就算係識咗咁多年,豪俾佢啦!如果攞返再捐出去,就變成係你小氣㗎啦

珍珠宮

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:34

冇、只係之後可能估到我嬲、半夜又話比隻米妮 / pooh我 ...

我遇到呢D人都會嬲爆, 你應該叫佢俾返所有錢你

珊瑚宮

回覆樓主:

算啦, 小小錢就認清楚朋友真面目, 抵。
呢d朋友, 識少個無壞。

伯爵府

schi 發表於 18-12-14 13:36

算啦,咁嘅朋友,根本思路有問題,大家處事方法唔同,就當好 ...

我都知自己小汽呀、可能過一排就覺得小事。

呢刻我完全唔想接佢電話同mgs,覺得會一開口就講左d收唔反既野、但又唔想扮大方。

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 12:54
想借BK做樹窿嗔下

前排有朋友入去買野、又WhatsApp 我見到個米奇公仔(我仔喜歡米奇)、話幫我買一個。

我晤覺得你錯係邊,就係d家長太縱容小朋友,朋友打横來講,呢d朋友晤要都罷。

水晶宮

哩啲朋友算了吧, 唔係有小朋友就可以咩都得, 小朋友無家教等佢自己受吧
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

子爵府

你朋友有問題,俾着係我無論是自用或送禮,幫人買嘢一定keep完整包裝並收好唔俾自己小朋友搞,萬一俾佢地拆咗會自己即時通知對方,並提出對方可以唔要/退錢。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

叫人買野係咁,
所以叫得人買預咗有麻煩野跟尾,
所以盡量被免

大宅

回覆樓主:

你個fd好唔掂,我仔從來唔敢拆我買俾人既嘢,佢知道係唔可以拆係冇禮貌行為,你個朋友真係教壞埋下一代,慢慢疏遠佢啦

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

比我都會嬲.... 叫人買嘢.... 未交收就係自己咁比
仔女玩..... 咁好唔應該.... 如果玩爛左或污糟左就
點計??

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

比我都會嬲.... 叫人買嘢.... 未交收就係自己咁比
仔女玩..... 咁好唔應該.... 如果玩爛左或污糟左就
點計??

大宅

想借BK做樹窿嗔下

前排有朋友入去買野、又WhatsApp 我見到個米奇公仔(我仔喜歡米奇)、話幫我買一個。

唔覺得你小氣,你朋友真係過份,仲覺得自己冇問題,係我唔會再聯絡!

水晶宮

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:09
佢同我講話個女唔放隻米奇、比唔到我

呢個唔係理由, 證明佢都好縱小朋友。 如果我自己幫人買左野, 我最多會比小朋友望下就收起, 唔會因為小朋友鐘意而比佢玩囉。

大宅

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:25
佢話隻米奇比唔到我、有隻同款米妮 / Pooh 得唔得?

係wor,點都拎返曬d野、捐出去/free出去條汽會順啲。 ...

佢真係當你傻架?買米奇,變米妮/ pooh, 一定唔得啦。所以同佢講一係退錢,唔退就比返隻(已玩過)既米奇你。

總之唔好送比佢益佢,攞返錢或物件,之後 bye bye.

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得完全唔關小氣事,你朋友幫你買咗嘢而你又俾咗錢,你朋友好應該好好保管你嘅嘢,而唔係俾佢小朋友玩完先俾你
我反而覺得你朋友有問題多啲,佢唔想佢小朋友拆盒就好應該放好啲

男爵府

回覆樓主:

我唔覺得你小氣,你payme左俾佢,份禮物就係你架啦! 佢應該好好收埋直至見你

男爵府

之後我自己嬲到眼濕濕、可能我一向太就呢個朋友、自己都成日表現到乜都冇所謂、佢又覺得同我同真的姊妹冇分 ...

下 我都覺得係你朋友有問題喎 不過好彩你叫佢買玩具咋 如果買面膜佢可能拆開full完 再入保鮮袋比你都唔定啊 用佢個邏輯(反正你都拆㗎啦 我用完塊面膜仲好濕好多精華袋返好 你都可以用) 呢d朋友你嬲完睇下原唔不諒佢囉 但以後唔好搭佢買野

別墅

我覺得你唔係小氣,係你朋友主動話幫你買隻公仔先,到比哂錢買多幾樣野之後話咩小朋友攬住唔放,呢個係咩理由?! 另一盒玩具又比佢小朋友玩完玩擺,又講埋咩唔知你送比人呀、份玩具遲早都會拆開呢啲廢話,哂氣啦~

我係你即刻叫佢回水,唔回水就當用幾舊水睇清楚個所謂朋友!

別墅

yatmanchris 發表於 18-12-14 13:47
下 我都覺得係你朋友有問題喎 不過好彩你叫佢買玩具咋 如果買面膜佢可能拆開full完 再入保鮮袋 ...

你呢個面膜理論好正~

首頁
12345...18

尾頁

跳至