論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新手初次請菲,昨天見了一個自己break contract既菲,在香港做左個幾月但話成日俾老人家打所以break contract, 見落對答似幾純唔惡,但agent話佢斷約要先回國重新再搞visa要成3個月時間,想問下真係要咁耐嗎?不是斷約可隨時搵到新僱主就返工嗎?

大宅

gloriehungws 發表於 18-12-14 14:17
新手初次請菲,昨天見了一個自己break contract既菲,在香港做左個幾月但話成日俾老人家打所以break contra ...

斷約係要先返菲律賓再申請

男爵府

cutie_sheep 發表於 18-12-14 16:05
斷約係要先返菲律賓再申請

那時間真的需要3個月嗎?

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Agent話斷約的話就當海外工人, 要重新申請過,
我8月中請斷約工人, 佢都要先返菲律賓, 再過來,
11月15先黎到香港, 差不多3個月

大宅

gloriehungws 發表於 18-12-14 16:31
那時間真的需要3個月嗎?

我8月簽約11月中到

大宅

回覆 gloriehungws 的帖子

今時今日仲有人信菲傭比人打都唔識報警的?信息甘發達,仲要打人,菲傭仲唔乘機做一筆,要甘委屈穩工走人嘎,距地嘎工會甘強大,仲有專人幫手穩雇主賠償拆分成啊。實情你請着距你就知衰啦,都系一樣3個月點解唔穩過海外都可以博一博,斷約嘎一定有問題,仲要藉口甘古怪

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不如考慮海外 所需申請時間差不多

男爵府

Poyau 發表於 18-12-15 00:53

而家會考慮埋海外,但都希望搵啲有在其他國家做過如台灣,星加波,中東果啲係咪冇咁好?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

直覺呢個工人好極有限, 博炒一族。 老人家顶唔順佢D衰法鬧佢就有, 打佢? 仲唔報警咩。

禁止訪問

水晶宮

Poyau 發表於 18-12-15 00:53

我都係咁話。 有乜優點要請個斷約外傭?

我自己都係請左個斷約外傭(印傭)照顧爸爸。但起碼時間快好多(無返印尼等簽證)。而最重要係佢各方面合哂我要求(我係真人面談左半小時)。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至