自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好唔開心,我知今次自己蠢左,俾我呻下取暖就夠,長篇,多謝各位

我家姐個女今年兩歲,我地係天主教家庭,準備幫佢女領洗。咁我作為姨姨,覺得件事意義好重大,真心好想送一份有心思又可以留念一世嘅領洗禮物俾佢。我見香港賣啲天主教精品冇乜特別,網上睇到有間美國shop好多好靚嘅選擇,最後睇中咗一個水晶牌吊咀,好襯可愛BB女,後面仲可以刻字。
但間舖頭話唔可以ship來香港,所以我就問左個住喺美國的朋友,我同佢中學識,成日網上傾計,間唔中長假期都會互相探訪。我問佢可否代收,之後寄來香港俾我,所有郵費當然我俾啦。佢好爽快就答應左,我都好開心就落左order。

知道國際郵寄慢,我都預鬆左時間,提前個半月訂貨,一個星期左右已經送到去我朋友屋企。
咁一開始我叫佢得閒就寄俾我啦,直到一星期後佢都冇覆我幾時寄,我再問,佢就話唔好意思近排好忙,佢會搵佢爸幫手寄,仲話寄完影張receipt俾我。
再過左一星期,仍然未寄,佢話由於要佢爸特登出post office,要就啱時間先得,所以過多幾日會寄。
好啦,再一星期,當然都係未寄啦,我就話知道你忙,我都唔好意思成日追住你,但我姨甥女領洗日子就快到,希望佢可以幫幫忙,佢話好。
時間一路過去,距離BB女領洗只有一星期,我好心急,於是又再搵我朋友,今次我非常低聲下氣,我話我真係好希望送到呢份禮物俾BB女,有好深嘅意義,仲有好多好多祝福,求下你今天或明天寄出,否則會趕唔到日子,係咪有咩難處可否同我講?
今次,冇回覆,完全冇。之前佢都係隔一兩日先覆我,但今次,竟然係唔覆..............

最後結果大家都估到啦,我冇辦法送到呢個水晶牌俾我姨甥女。
日子臨近,我只係去返香港舖頭買左隻祈禱公仔,當日送咗俾佢。雖然佢只係BB唔知咩事,唔識分咩禮物,亦唔擔保佢大個會鍾意個水晶吊咀,甚至可能佢鍾意隻公仔多啲,但我真係好唔開心。

個水晶牌後面我刻咗「To XXXX, my dearest lovely niece. Congratulations on your baptism. May your life be filled with love.」署名下面仲加埋佢領洗日期作紀念。唉諗起都眼濕濕,真係好想將呢個訊息pass俾BB女,我真係好錫好錫佢......

係咪我太傻,唔應該相信人,我只係覺得,你既然應承得我,點解唔做! 明知呢樣野對我好重要! 我知佢唔係貪個吊咀,因為寫哂名佢要黎都冇用,但既然係咁,我更加唔明佢keep一份唔屬於自己嘅野做乜!
一開始真係好嬲,到而家,件事過左成個星期,我已經由嬲變到失望,傷心。仍然好介懷送唔到份禮物俾BB...

上次佢冇覆我之後,我地都冇聯絡了。咁多年友誼原來係咁脆弱
究竟係咪一開始就唔應該搵人幫手寄野.....唉....我諗唔通.....

珊瑚宮

回覆樓主:

你好錫小朋友,唔駛擔心,日後仲有初領聖體同堅振聖事,同樣有意義,你可以慢慢準備

祝你 今年一個平安又喜樂的聖誕節

侯爵府

親子王國15週年勳章

鍚返

姨甥一定知姨姨鍚佢,最重要佢在主的愛內成長,而唔係嗰日有無戴住個吊嘴嘛

個吊嘴都預佢大個先戴到,唔好唔開心

至於個朋友。。。算吧啦,其實而家代購好方便,價錢都 okay, 下次試下用

珍珠宮

好媽媽勳章

所托非人~~

咪看清楚個朋友原來是咁

誠信人品

男爵府

或者今次令妳睇清楚,一直以來,所謂的朋友也只不過如此。又或者,你朋友唔明白,呢份禮物對妳的重要性。不過,佢答應幫你,最後又做唔到,當然係佢不對!算吧,就當卑機會你睇清楚一個人。

珍珠宮

其實唔係好大件事

我從來唔鍾意托朋友,情願搵「代購」,可以用錢解決既麻煩我唔會托關係去解決

佢係拖你咁耐既你可以再早 d 算數預佢唔寄,去搵個可以 pass 你個 message 既禮物俾 bb

我唔想浪費時間係甚麼人事誰對誰錯,好多人都好忙或者無乜責任感覺得答應左人就會 deliver, 關係一向都係脆弱既
只要我覺得好重要而且時限係好死既事,我一概唔會托人

禁止訪問

大宅

我會繼續叫佢寄回來,直到我收到

珍珠宮

回覆樓主:

其實如果依份禮物咁緊要,咁唔應該交托俾人代收。
我寧願揀另外一間或另外一份禮物,因為會麻煩到人,係外國,去郵局未必係容易嘅事,可能人哋冇車,人哋亦都唔知你嗰份係乜,打開咗又唔係咁好,唔打開又驚係毒品⋯⋯仲要12月而家落雪⋯⋯所以下次買嘢唔好麻煩人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Akeung 發表於 18-12-15 12:11
我會繼續叫佢寄回來,直到我收到

x2!! 明明當初係佢話ok架喎
放下自在

男爵府

RisaRisa 發表於 18-12-15 12:00
真係好唔開心,我知今次自己蠢左,俾我呻下取暖就夠,長篇,多謝各位

我家姐個女今年兩歲,我地 ...

下次搵代購啦,比多小小錢,唔使煩到朋友。但睇清個朋友囉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

樓主! 其實唔送香港都可以搵集運幫手!! 要快就貴d, 可以等就平d!! 唔駛矮人咁慘!
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

份禮物佢要左?乜佢咁貪心

大宅

回覆樓主:

有時候,俾錢代購集運果d都無咁麻煩,
果d 集運可以追、可以催,但朋友唔可以。

或者你可以親手寫張卡俾姨甥女!

水晶宮

首先, 我覺得你幾無謂.
報著去搵份 你認為特別的禮物,
去麻煩個外地 friend.

雖然個外地 friend 都唔抵爭, 但係, 你以後唔好咁死心眼喇.

子爵府

RisaRisa 發表於 18-12-15 12:00

我家姐個女今年兩歲,我地 ...

好明白你感受,唔好再唔開心啦

侯爵府

又一証明你當人朋友
人地當你......
都好既,當睇清呢個朋友既心囉

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

外國唔同香港 , 我想買隻維化命 , 香港無要係美國買 , 亞妹住美國想托佢買寄返香港 , 佢回覆如下:

我都唔敢托佢買 , 香港咩都方便 , 外國算把啊

大宅

唔緊要啦,幸運地因為水晶已清楚此人的人格總好過比此更大件事先出事,雖然好失望又唔開心但亦感謝主令你提早清楚此人

子爵府

回覆樓主:

俾錢集運就解決問題!
搵朋友幫唔代表佢幫到。或者佢真係有難處有原因呢!一開始就錯咗。
俾我唔會怪朋友,起碼佢都想過幫

其實你知唔知外國寄嘢係點?會唔會係好遠又要就時間先寄到?香港係極方便的地方,有啲嘢可能你想像唔到咁麻煩。可能唔止郵費,仲要車費,時間,要夾哂,可能去一去無咗半日?

首頁

尾頁

跳至