單親天地

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-5-4 03:02 發表
哦~~~
如果你而家住庇護中心應該好快比到屋你,你唔可以住你媽咪度???而家都無咩可以做,只可以等
因為家暴問題...同埋我隻c6性格,所以我走時唔想去我媽度住,阿媽一個人住,幾十歲又有病唔想隻c6搵到黎搞到老人家,咁社工話申請時係邊度住就最好唔好搬,因為房署會有家訪,而我住緊庇護中心就唔需要...咁咪...唉

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

哦~~~
咁希望你同仔仔可以快d上樓啦

原帖由 ms0665 於 09-5-4 09:15 發表
因為家暴問題...同埋我隻c6性格,所以我走時唔想去我媽度住,阿媽一個人住,幾十歲又有病唔想隻c6搵到黎搞到老人家,咁社工話申請時係邊度住就最好唔好搬,因為房署會有家訪,而我住緊庇護中心就唔需要...咁咪...唉 ...

洋房

今日終於見左社工lu.....
佢話下星期要再比哂d supporting doc 比佢睇
then 佢寫信比主任推薦,主任再寫唔知邊個,再由呀邊個再寫信推薦比房署..
咁攪法...分分鐘成個月先去到房署...
唉...人地換鑯閘都要等五個月...我唔知要等幾耐......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因為搞體恤安置就係咁麻煩
我唔記得個時,點解我會申請思恤安置,而個個社工又好好,幫我由頭搞到落尾,到我上埋樓安頓落黎,佢就黎同我傾下,跟住就CLOSE FILE
而家就只要等

原帖由 PTA 於 09-5-7 12:59 發表
then 佢寫信比主任推薦,主任再寫唔知邊個,再由呀邊個再寫信推薦比房署..
唉...人地換鑯閘都要等五個月...我 ...

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-7 12:59 發表
唉...人地換鑯閘都要等五個月...我 ...

唉..我都搞咗好耐,今日個社工先同我追房署話會呢一,兩個星期約見我,但都仲未係配房,仲要審查
佢地係都要我有法律文件先,咁法援果邊又無咁快有証明,前後到依家我都搞成3個月有多啦...希望可以儘快完成啦,我初初個社工又唔好搞到耐咗,依家轉咗呢個希望佢可以跟得緊d啦...求人就係咁啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我地要求人無得點,只可以等
希望你地可以快d上樓啦
原帖由 ms0665 於 09-5-7 18:56 發表

唉..我都搞咗好耐,今日個社工先同我追房署話會呢一,兩個星期約見我,但都仲未係配房,仲要審查
佢地係都要我有法律文件先,咁法援果邊又無咁快有証明,前後到依家我都搞成3個月有多啦...希望可以儘快完成啦,我初初個社 ...

洋房

等法援???
審我地法援o個個都唔知係米有心玩野,初初要3個月bank statement,後尾要半年,而家仲要來一年....仲要去bank 比$print statement.....?!
前前後後比佢玩左3個月,而家都未批......
so, 我地cancel 左法援,直接去家事法庭排隊,一拎左個#,直刻打比社工,佢就話會幫我申請體恤安置

係就係好煩,咩文件都自己寫,仲要冇demo參考。o個日排完一次,寫得唔岩,又排多次,仲要得一條隊得一個人做野.....

雖然單方面申請離婚冇律師好蝕底,不過早d有屋係好好多,到時佢死都唔肯比贍養費,有律師米又係冇用......

而家等下星期見社工比佢睇我地半年的bank statement.....
希望順順利利....
分好d la.....

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-8 12:48 發表
等法援???
審我地法援o個個都唔知係米有心玩野,初初要3個月bank statement,後尾要半年,而家仲要來一年....仲要去bank 比$print statement.....?!
前前後後比佢玩左3個月,而家都未批......
so, 我地cancel 左法援,直接去家 ...

我法援果邊要3個月bank statement得low wor???
反而律師就真係要我交12個月既文件...無計都要比$...好彩我走之前拎返d,唔使print番晒...大約差6個月
你依家排咗幾時第一次內庭呀?我下個就係啦
唔知隻野會唔會玩野,希望之前可以攞到屋啦...

洋房

我地單方面申請,我都未收到法庭寄比我地佢的副本,所以應該未排期......

想問咩係內庭呀????

同埋想問各位經體恤安置拎到公屋的,派的是否都是很舊的estate???有冇d 係新起的,or 新淨的????

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-10 00:36 發表
我地單方面申請,我都未收到法庭寄比我地佢的副本,所以應該未排期......

想問咩係內庭呀????

同埋想問各位經體恤安置拎到公屋的,派的是否都是很舊的estate???有冇d 係新起的,or 新淨的???? ...
內庭係搞撫養權同贍養費問題,如果無爭嗌就咁ok之後再排就正式離婚
公屋方面比我就情願係舊小小啦..因為我地人少,得1大1細如果新起果d比2人單位係好細...反而舊果d會比較大同埋租平,我最緊要係地區方便,近我家人方便我第日可以返出黎做野有人幫我睇仔...大小小仲分分鐘可以間到房ga,通常舊果d係廁所廚房簡陋d...執一執就應該ok

洋房

因為我有3個人........
我想執下間屋似樣d...住得開心d....

以前住得求其到不得了......only得個地下見得下人,,,,,,

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-10 01:35 發表
因為我有3個人........
我想執下間屋似樣d...住得開心d....

以前住得求其到不得了......only得個地下見得下人,,,,,,
好怕d新樓...果d2-3人單位都好細jor

洋房

其實sau mau ming d 舊新樓,都ok 大.....!!!

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-10 12:44 發表
其實sau mau ming d 舊新樓,都ok 大.....!!!
你係咪講sau mau ping???
咩叫舊新樓呀?

洋房

係呀sau mau ping !!!!!
即係入左伙幾年的新樓lo!!!!

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-11 13:19 發表
係呀sau mau ping !!!!!
即係入左伙幾年的新樓lo!!!!
ic...
不過你知唔知細單位有幾大呀?
你3個人可能會好d,我2個人驚佢比d1-2人單位我就真係超細啦..

洋房

我都知好細呀.....我都以前住過==
希望佢比3-4人單位啦....

今早見左社工,比哂d doc 佢睇.....

今午家訪......

希望比好d 屋我啦....

比左都唔知裝唔裝修好....裝修都只係油下個wall,整下地同間room,其他都冇$整......

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-12 16:16 發表
我都知好細呀.....我都以前住過==
希望佢比3-4人單位啦....

今早見左社工,比哂d doc 佢睇.....

今午家訪......

希望比好d 屋我啦....

比左都唔知裝唔裝修好....裝修都只係油下個wall,整下地同間room,其他都冇$整... ...
你下午家訪係房署定式社工呀??/
我都希望大家都可以盡快上樓啦...

洋房

下午家訪係社工.......

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-12 21:19 發表
下午家訪係社工.......
我終於約了下星期見房署了...不過仲未係配房,希望唔使再等好耐啦mouth:

首頁
12345...12

尾頁

跳至