親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019 summer 到塔斯,正考慮是否租露營車!
兩大一小!
請問有經驗jm, 其實塔斯揸露營車是否山路難揸呢?
因見網上有人提及!
我們有多次自駕旅遊經驗,但沒有揸過露營車!
想試試玩露營車!
想問問有經驗人仕,感覺如何,因是時候要計劃!
謝謝各位!

複式洋房

回覆 meredo 的帖子

我於2017暑假在塔斯租過6-Berth露營車玩八天,塔斯有些路確實比較斜和窄,但若租細車就一定無問題,如果租大車就有D路段無咁適合,我們到最後也放棄去Cradle Mountain (一來時間太趕,又要走回頭,二來因試過在山路(當天有濕滑)太斜太窄難調頭,怕遇到雪地就會更麻煩。Holiday Park compared with 紐西蘭較簡陋,而且通常好少人比較冷清,我地住過五間holiday park都要計時bathing,
雖然免費,但每次只有5分鐘就會冇水或無熱水。

但當時因第一次租露營車,太過興奮,也沒有比較,所以都玩得好開心。到2018年暑假,我們再租露營車去紐西蘭,雖然市區泊車唔方便,但holiday park 的設施新好多,靚好多,也有好多人揸露營車玩。整體感覺比塔斯成熟好多。

男爵府

我地EASETER去MEL, 一直等緊RELOCATION CAMPERVAN都幾危, 因為隨時租吾到. 我地只係預3日. 所以好趕. 但我仔好想試, 所以即管等等.

首頁

尾頁

跳至