跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公日本人,自己係香港永久性居民
暫時結婚一年,居住日本一年
囡晌日本出世,已申請日本護照

早前問過入境處 但唔明佢講乜
話中國國籍定義
父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍。

咁但係佢又highlight左..
中國公民在HKSAR成立以前或以後在香港以外所生的中國籍子女,而該子女出生時,該中國公民符合a or b 規定的人。 (我係a, a係 HKSAR成立以前或以後在香港出生的中國公民)

而家想填果份核實永久性居民身份證資格,有項填國籍,咁即係我要填中國定係日本?

其實應該拎唔拎到身份證?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

katsuyonie 發表於 18-12-17 16:45
老公日本人,自己係香港永久性居民
暫時結婚一年,居住日本一年
囡晌日本出世,已申請日本護照

bb 拎唔拎到身份證, 要睇你生bb 果日響日本既居留狀況.

有限制居留既話, 申請成功既機會會大d. 如果有外國 pr 或入左籍就肯定唔得, 因為當左係"定居在外國". 聽講響外國住得耐都唔得.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20425986&extra=&page=1

填表格上應該填日本籍. bb 仲未核實到有中國籍, 當然係寫日籍.

複式洋房

bosch 發表於 18-12-18 04:55
bb 拎唔拎到身份證, 要睇你生bb 果日響日本既居留狀況.

我當初係WH visa 結婚後轉日本配偶visa
未入籍,而且visa 暫時一年更新

應該無問題吧?

但想問係要申請左居留權證明書先?定係可以核實永久性居民身分證?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

katsuyonie 發表於 18-12-18 09:50
我當初係WH visa 結婚後轉日本配偶visa
未入籍,而且visa 暫時一年更新

好大機會拎到. 呢幾年間中有人話會check 係咪會返港居住等... 我早幾年申請, 入境處知我少響香港, 又冇資產審查,申請2次都批.

申請 "居留權證明書" (海外申請) 同 "核實永久性居民身份證" (本地申請) 是但一個就得.

複式洋房

bosch 發表於 18-12-19 06:06
好大機會拎到. 呢幾年間中有人話會check 係咪會返港居住等... 我早幾年申請, 入境處知我少響香港, 又冇 ...

thanks! 等我返香港試下先

首頁

尾頁

跳至