在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

happyfanny 發表於 18-12-17 21:01

我問我仔不如媽媽唔返工湊你好唔好
佢諗左陣,唔好,你返工搵錢我地先有得去旅行

大宅

回覆 happyfanny 的帖子

我喊了!因為我仔日日都同我講呢句話,雖然我都好想,但好無奈!(我仔就黎三歲)!我都掙扎緊要唔要放棄分工,多翻同距既親子時間,因為每日返工連搭車足足十二個鐘!

大宅

我仔自從小二試過一個月我無野做係屋企之後,佢從來再無講呢句了。
不過而家亞仔都中六了,更加不會想做全職媽

大宅

回覆 winnie66 的帖子

或者你換份近屋企的工? 早些回家.
3歲是最需要媽媽的時候, 錯過不再回來.
我細女現在小一, 都常常叫我不要工作, 回家陪她. (雖然我請假陪她溫書時, 也常常她.)
在職媽媽工作時很有效率的嗎, 但對著蜗牛一樣的女,就
但她小時候不是我帶大的, 有奶奶和工人姐姐. 成長中有些小問題我看不到, 她們也不曾留意. 小問題越積越多越大.
以後要改, 就要花加倍的時間和心力.事倍功半.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

還記得仔仔在2-3歲時,我出親門口,他總愛拉著我哭。聽到睇到都心痛呀!
但這些日子會過去的。之後佢再大D,都有同我講,好想日日我接他放學,我有解釋給他,媽媽都好想,但要賺錢生活,如果媽媽不上班,家裡就沒錢了,只有爸爸的人工係唔夠,你到時冇玩具冇旅行,我們也不能常到外面食好野。之後我仔都沒有要求我,偶爾我問佢,你會唔會好想我唔返工湊你?佢會話,唔好了,你唔返工就冇錢啦~ 
近排放了1日閒日,湊佢放學,佢又有再提,好想日日都我接佢放學。
我話,日日被我鬧你,你就唔想啦~現在間唔中咁樣,你先覺得媽媽真貴。

其實今年9月開始,佢學校就開始要考試。
我要返工,到時都唔知點抽時間同佢溫書。
但.......現實要食飯,都沒有辦法。
實情,好多媽媽都會想自己湊啦,但無奈事實係要面對現實嘛!
Childhood is journey, not a race.

大宅

我仔兩三歲時,又係我一出門口返工佢就喊住咁講「媽咪唔好返工」,嗰陣時真係好想辭職唔撈,不過大大下就唔會了,佢而家五年班,早幾日問佢:「媽咪唔返工,自己照顧你好唔好」佢話:「唔好啦,我想你返工搵多D錢,同埋我可以多D時間打機」(emoji)(emoji)激死

首頁

尾頁

跳至