跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女日日都唔食飯, 晏晝夜晚都係, 好似練仙咁~~好擔心~~ 一餐飯要個幾鐘先食得半碗仔!! 點算??
問過醫生, 醫生話由佢, 小朋友肚餓就會食~~~help!

男爵府

比麵佢食...有時我個仔話唔食飯飯要食麵麵

別墅

嗚......佢連麵都係咁呀.........
係零食就可以勁食....仲可以食哂成個麥樂雞餐....

原帖由 JHsbb 於 09-4-20 16:20 發表
比麵佢食...有時我個仔話唔食飯飯要食麵麵

男爵府

所以我係唔會比個仔食零食, 因為一食開就大件事, 我只係間唔中個隻先比幾塊仔...

原帖由 曼貴菲 於 09-4-20 19:26 發表
嗚......佢連麵都係咁呀.........
係零食就可以勁食....仲可以食哂成個麥樂雞餐....

別墅

我個女已經食開左....屋企多人, 而且得佢一個小朋友, 所以個個都不停比佢食野, 好多時我都會出聲, 又唔想話人地咁wor!! 都唔知可以點??一日3餐都係咁, 或者打nds就可以食多d.......好無奈....

原帖由 JHsbb 於 09-4-21 01:12 發表
所以我係唔會比個仔食零食, 因為一食開就大件事, 我只係間唔中個隻先比幾塊仔...

大宅

梓皓都唔係好鐘意食飯~
不過, 我一定要佢食~
又係好鐘意食雜量~
好彩係我自己湊~
所以接觸雜量都唔算太多~

原帖由 曼貴菲 於 09-4-20 13:41 發表

我個女日日都唔食飯, 晏晝夜晚都係, 好似練仙咁~~好擔心~~ 一餐飯要個幾鐘先食得半碗仔!! 點算??
問過醫生, 醫生話由佢, 小朋友肚餓就會食~~~help!
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

男爵府

嘩, 你仲比佢打埋NDS, 真係有排攪, 我唔比亞仔玩NDS架, 應該話我地唔會比佢睇到我地打機, 所以我地D XBOX, WII, PSP, NDS, GAME CUBE 封晒塵~~~

原帖由 曼貴菲 於 09-4-21 13:52 發表
我個女已經食開左....屋企多人, 而且得佢一個小朋友, 所以個個都不停比佢食野, 好多時我都會出聲, 又唔想話人地咁wor!! 都唔知可以點??一日3餐都係咁, 或者打nds就可以食多d.......好無奈....

...

別墅

試過一次比佢打就好乖坐定定食飯, 不過都係絕招, 到冇無辦法下而又一定要佢坐定時先比佢~~~ 冇計!!!!

原帖由 JHsbb 於 09-4-22 01:19 發表
嘩, 你仲比佢打埋NDS, 真係有排攪, 我唔比亞仔玩NDS架, 應該話我地唔會比佢睇到我地打機, 所以我地D XBOX, WII, PSP, NDS, GAME CUBE 封晒塵~~~

大宅

吓依傢開始打機打到幾時呀??
我只係俾手制佢 (冇插電),
佢已勁開心

原帖由 曼貴菲 於 09-4-22 13:11 發表
試過一次比佢打就好乖坐定定食飯, 不過都係絕招, 到冇無辦法下而又一定要佢坐定時先比佢~~~ 冇計!!!!

大宅

我老公以前餵梓皓食飯就係開住dvd比佢睇~
或者比野佢玩~
因為想佢食快d~
唔好阻住佢打機~
我見到就火都黎~
原帖由 曼貴菲 於 09-4-21 13:52 發表

...
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

別墅

唉....為左寧願佢肯食飯..冇計la....

大家有冇d取代nds o既野建議比我呀??
試過好多其他野都冇興趣, 一係就好快就唔玩.....

大宅

講真你咁樣, 要搵好多代替品都唔掂架喎~
你真係要同佢地講下先得架~
唔係再大d仲煩~
我雖然自己湊~
不過梓皓好奇怪架, 得我同佢二個人食飯, 佢多數都好乖~
如果一家三口食飯, 食到一半就開始唔食~
不過我都堅持要佢食晒先準落地玩~
如果再多人食飯, 佢就會係到玩.......
但我都係照樣要佢食晒先準玩~

原帖由 曼貴菲 於 09-4-22 17:13 發表

別墅

可能就係咁呀......我地日日都十人食飯ga...佢食幾啖就話落地......姐姐話晏晝o係home得佢兩個會好d...

原帖由 小笨豬 於 09-4-22 18:45 發表
講真你咁樣, 要搵好多代替品都唔掂架喎~
你真係要同佢地講下先得架~
唔係再大d仲煩~
我雖然自己湊~
不過梓皓好奇怪架, 得我同佢二個人食飯, 佢多數都好乖~
如果一家三口食飯, 食到一半就開始唔食~
不過我都堅持要佢 ...

大宅

咁真係幾難搞......
原帖由 曼貴菲 於 09-4-22 19:21 發表

可能就係咁呀......我地日日都十人食飯ga...佢食幾啖就話落地......姐姐話晏晝o係home得佢兩個會好d...

公爵府

牛年勳章

唔等齊人食, 比佢食左先會唔會好d??

我個比佢睇到我地玩psp, 佢認得, 而家一見到就搶, 不過比佢睇下畫面按下制佢已經ok <--唔識玩:lol

公爵府

牛年勳章

我果個又係唔多食飯, 食成個鐘先得半碗左右

又係勁鐘意食餅餅

男爵府

我個仔有幾多個人都好, 佢都肯食晒D飯, 好間唔中先唔係點食, 尤其我餵, 食得好快同好乖....佢通常30MINS食完碗半-兩碗飯, 之後會食一個蘋果SIZE份量o既生果....好勁~

男爵府

種慣左佢喇

原帖由 曼貴菲 於 09-4-22 17:13 發表

大宅

餵佢未肯食囉~
要佢自己食咪係到玩囉~
原帖由 JHsbb 於 09-4-23 00:03 發表

我個仔有幾多個人都好, 佢都肯食晒D飯, 好間唔中先唔係點食, 尤其我餵, 食得好快同好乖....佢通常30MINS食完碗半-兩碗飯, 之後會食一個蘋果SIZE份量o既生果....好勁~ ...

別墅

都唔得呀~~試過都係咁, 同埋嫲嫲同姐姐忙煮飯冇人餵, 而且又要嫲嫲特登就佢煮樣餸先, 又要6幾條菜先!! 同埋其他人都係o係度圍觀, so...冇用....加上唔想管埋其他人咁~~

原帖由 Carol999 於 09-4-22 23:45 發表
唔等齊人食, 比佢食左先會唔會好d??

我個比佢睇到我地玩psp, 佢認得, 而家一見到就搶, 不過比佢睇下畫面按下制佢已經ok

首頁

尾頁

跳至