自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我仔7歲, 過多幾個月就8歲了。
到現在都重係好信世上有聖誕老人。
重話兩年前, 曾收過聖誕老人份禮物, 所以係真的存在。
(兩年前, 我曾扮聖誕老人送了一隻船給他, 之後佢冇提過, 我以為佢已經唔信, 所以冇再扮聖誕老人送禮物俾佢。)
佢話, 呢兩年冇收過了, 以為自己唔乖, 所以聖誕老人唔送俾佢, 講講下重喊添....
所以我決定今年再扮多次聖誕老人送禮物俾佢~ I MEAN , 份禮物係當聖誕老人送, 唔係我個人扮聖誕老人。

你地小朋友, 到幾多歲先知世上係冇真既聖誕老人?
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆樓主:

我都想開post問。
我個女又係七歲幾,小學二年班,仍然好相信聖誕老人。
佢仲相信有牙仙 tooth fairy 。然後畀同學笑,佢好唔開心好失望咁同我講....
我開始有罪惡感
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-12-20 10:31
我都想開post問。
佢仲相信有牙仙 tooth fairy 。然 ...

D同學笑.....好慘喎!
我仔可能冇同同學/朋友討論呢個話題, 所以未有咁情況。
有時我都覺得我仔比同齡小朋友天真......我自己係開心既! 因為覺得小朋友天真D好。
但有時都驚被同學笑佢傻。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

是是但但 發表於 18-12-20 10:38
D同學笑.....好慘喎!
我仔可能冇同同學/朋友討論呢個話題, 所以未有咁情況。
有時 ...

因為有同學在課堂上甩咗隻牙,我個女安慰佢話: 你洗乾淨嗰個盒仔入住,放響床枕頭底牙仙就會嚟送個chocolate coin畀你㗎。

唔知畀其他同學仔指住來笑,話係假架

...... 我真係好有罪惡感

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

2024年龍年勳章

是是但但 發表於 18-12-20 10:28
重話兩年前, 曾收過聖誕老人份禮物, 所以 ...
小二~我無扮聖誕老人, 只係叫我仔臨瞓前掛隻聖誕襪(大大隻袋禮物嘅)係床頭, 咁聖誕老人會係窗外派禮物俾乖嘅小朋友。佢由幼稚園到小二, 每年都好開心有禮物收...
到佢認真問我係咪真係有聖誕老人送禮物, 我話我係代表聖誕老人嘅, 佢好忙

是是但但    發表於 18-12-20 10:47

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

響芬蘭係有架

是是但但    發表於 18-12-20 10:48

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-12-20 10:44
因為有同學在課堂上甩咗隻牙,我個女安慰佢話: 你洗乾淨嗰個盒仔入住,放響床枕頭底牙仙就會嚟送個chocol ...

俾我都會好內疚!

大宅

回覆樓主:

我住加拿大,呢度d小朋友好相信 ,應該係話呢度既家長係好支持小朋友信有Santa存在,如果你走去同個小朋友講冇Santa,人地阿媽一定會憎死你,好堅持要保留小朋友既童真。
老實講句,題外話,我覺得tooth fairy 呢樣野好無聊,甩隻牙要俾錢,我識人係一隻牙俾左個女廿蚊加紙。

水晶宮

mrs_D 發表於 18-12-20 11:04
我住加拿大,呢度d小朋友好相信 ,應該係話呢度既家長係好支持小朋友信有Santa存在,如果你走去同個小朋友 ...

好堅持要保留小朋友既童真<---
其實我都鍾意小朋友保持童真。
長大, 始終都會長大嘛。
才初小, 天真瀾漫D 咪好。
不過現在見好多小朋友, 初小都好似好老積咁。

大宅

回覆樓主:

我個女三歲嗰陣時問過我,係咪真係有聖誕老人
我反問: 你話呢?
佢: 梗係冇啦, 人扮㗎咋

伯爵府

我小朋友每年都有寄信比聖誕老人,仲有收過回信

子爵府

losttoa 發表於 18-12-20 10:46
響芬蘭係有架

我女都有問我. 我仲好認真同佢講話聖誕老人住係芬蘭, 仲上網search 埋聖誕老人村d相俾佢睇. 哈哈

珍珠宮

王國教室勳章

貓頭雀 發表於 18-12-20 10:31
我都想開post問。
佢仲相信有牙仙 tooth fairy 。然 ...

已經俾同學笑我好大個仲信有聖誕老公人,tooth fairy 咁。
我會堅持同女講,你信就有㗎啦,佢哋唔信佢地事
我仔女小學,仲好相信,都有人challenge 佢地,但佢地仲信。

水晶宮

Ashleycorina 發表於 18-12-20 11:14
已經俾同學笑我好大個仲信有聖誕老公人,tooth fairy 咁。
我會堅持同女講,你信就有㗎啦,佢哋 ...

我會堅持同女講,你信就有㗎啦,佢哋唔信佢地事 <--OK喎! 如果第日有人同我仔講冇時, 我都跟你講先。

水晶宮

SandyBabyChu 發表於 18-12-20 11:10
我個女三歲嗰陣時問過我,係咪真係有聖誕老人
我反問: 你話呢?
佢: 梗係冇啦, 人扮㗎咋

3歲已經知喇?! 係咪有人同佢講過....

珊瑚宮

2024年龍年勳章

從來冇信過

是是但但    發表於 18-12-20 11:20

水晶宮

Ocean419 發表於 18-12-20 11:10
我小朋友每年都有寄信比聖誕老人,仲有收過回信

我都想叫我仔試下寫下, 但其實....會同聖誕老人講D咩呢?
我就係諗唔到有咩內容教佢寫。

珍珠宮

是是但但 發表於 18-12-20 10:28
重話兩年前, 曾收過聖誕老人份禮物, 所以 ...

從細就唔信
其實聖誕老人同信仰冇關系的。

伯爵府

是是但但 發表於 18-12-20 11:20
我都想叫我仔試下寫下, 但其實....會同聖誕老人講D咩呢?
我就係諗唔到有咩內容教佢寫。
...

介紹下自己,寫想要咩聖誕禮物,大大隻字寫清楚回郵地址

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

從來無呃過細路,無必要

首頁

尾頁

跳至