自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

台灣人最討厭去香港旅遊據東森新聞報道,以往台灣人最喜歡去香港看夜景,但近年香港的人口愈來愈多,街道變得愈來愈擠迫,去旅行會覺得壓迫感好重,去一次就夠!

https://www.gotrip.hk/416657/travel-news/hot-topic/%e9%a6%99%e6%b8%af%e6%97%85%e9%81%8a-%e6%9c%80%e8%a8%8e%e5%8e%ad%e5%9f%8e%e5%b8%82-%e5%8f%b0%e7%81%a3/2/

男爵府

試下逢星期六,日下晝由海防道行去廣東道
真係迫到你頭痛
人又多, 喼又多, D人不停係你耳邊大嗌+一大堆鄉下話
成排踎哂係D名店門口,都唔知似乜

水晶宮

SheShehaha 發表於 18-12-21 10:18
台灣人最討厭去香港旅遊據東森新聞報道,以往台灣人最喜歡去香港看夜景,但近年香港的人口愈來愈多,街道變 ...

-樣去台灣孩子話-次夠
當地X丁D野貴過香港珼可能正常番,另政治又Y,除rate 平外,相反識很多台灣朋友不來,原因佢地話香港貴,佢地4元台帤換1元港幣,但台平均月收入3萬台幣佔二成,不夠5萬台幣收入佔4成人,來一次香港使費相對很貴

男爵府

2024年龍年勳章

yui1625 發表於 18-12-21 10:23
真係迫到你頭痛
人又多, 喼又多, D人不停係你耳邊大嗌+一大堆鄉下 ...

而家平日都淪陷了

男爵府

人好多, 但低質數(大媽.....強國文化.)
都係政府所賜
我都覺得討厭...

伯爵府

回覆 SheShehaha 的帖子

我住香港都好討厭香港, 哩D係香港政府做既好事 (不喜勿插)

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

SheShehaha 發表於 18-12-21 10:18
台灣人最討厭去香港旅遊據東森新聞報道,以往台灣人最喜歡去香港看夜景,但近年香港的人口愈來愈多,街道變 ...

講既都係事實。
但政府及大部份港人,覺得咁才是,咁才是人口政策~~都冇辦法只有接受。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得人多到不能承受嘅地步, 香港得一點咁細

珍珠宮

yui1625 發表於 18-12-21 10:23
真係迫到你頭痛
人又多, 喼又多, D人不停係你耳邊大嗌+一大堆鄉下 ...

劣質旅遊效應。

子爵府

我自己都覺得長期條街寸步難行,人多車多路窄,嘈雜混亂

子爵府

登!登!登! 發表於 18-12-21 10:39

我住香港都好討厭香港, 哩D係香港政府做既好事 (不喜勿插) ...

劏房波話黎緊旅客人數會再上升?!一個唔理好醜,只追求數字既政府。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Jumama24 發表於 18-12-21 10:36
人好多, 但低質數(大媽.....強國文化.)
都係政府所賜
我都覺得討厭... ...

我唔覺得只係國內人影響香港形象,好似琴日我去工展會,行出場地有個後生仔擰轉頭同佢阿媽講嘢,就撞落我度,佢第一句係講Shit! 之後還好識講Sorry!呢個男仔竹升口音英語純正,阿媽亦操本地廣東話,應該唔係大陸人。之後我喺渣甸坊7-11 ,有個後生女撳住手機低頭行入嚟,差啲啲又撞到我,我急急蹆後一步,佢又係嗌一聲Shit!!! 呢個後生女都係香港人,真係好差囉。

男爵府

2024年龍年勳章

我住香港都好討厭香港, 哩D係香港政府做既好事 (不喜勿插) ...

變得越黎越污糟添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

男爵府

我都覺得好討厭
香港咁細
周圍都係人
唔好話尖沙咀旺角銅鑼灣
連深水埗荃灣土瓜灣都係爆晒人

水晶宮

回覆樓主:

最不幸台灣學歷香港不太認可如私人公司,去都去其它地方,之前太陽花之友見多去曬大陸揾$

子爵府

brother4 發表於 18-12-21 10:31

-樣去台灣孩子話-次夠
係?我d台灣朋友年年去日韓,星馬,同香港 對兌 rate 唔差太遠呀⋯

伯爵府

香港而家被大陸人重重包圍, 無論遊客區或是住宅區都被佢地包起, 真心星期六, 日放假都唔知去邊好.

水晶宮

artroboy 發表於 18-12-21 11:03
係?我d台灣朋友年年去日韓,星馬,同香港 對兌 rate 唔差太遠呀⋯

係!台灣朋友話香港來機票也貴

子爵府

麟媽媽 發表於 18-12-21 10:56
我唔覺得只係國內人影響香港形象,好似琴日我去工展會,行出場地有個後生仔擰轉頭同佢阿媽講嘢,就撞落我 ...
我覺得係整個香港社會既氣氛已經變得心煩氣躁,失去耐性,大家鬥惡。尋日係中區恒生總行對面既橫街窄巷,見到d 車亂泊,單行變雙行,其中一架私家仲要泊係轉彎口,幾架巴士轉彎被頂,司機已經好努力去扭軚,後面d 車響按嘈到拆天。

巴士站既又嘈住埋怨,覺得香港依家大家情緒都開始好容易失控。

首頁
12345...8

尾頁

跳至