自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

我地一家四人,以往出入機場都係搭機場巴士,或者租客貨van
但我地行李多,要搬行李去巴士站十分辛苦,因主要得我老公一個搬(我要負責咩住阿B 同拎住bb 車)。

搭客貨van 本來係又平又快,但我忍夠了,因為一黎無car seat 俾bb,二黎啲司機成日開好快;三黎唔只一次後座無安全帶,每一次都搭得擔驚受怕!我唔想再將自己同家人的命仔交在佢地手上。

另外搭機鐵,我地住得唔近機鐵線;拉住大量行李去轉搭東涌線不可行;搭的士也唔安全,同埋裝唔曬咁多行李

請問大家知唔知有無啲租車公司係較安全,可以揀大啲的車裝行李,又可以要求裝car seat 呢?我咁既要求應該算合理掛。價錢唔係問題,最緊要安全!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除左Car seat, Jumbo Taxi

水晶宮

jeanne1120 發表於 18-12-30 17:44
但我地行李多,要搬行李去巴士站十分辛苦,因主 ...

好老實, 建議你自携 car seat 出門或自駕到香港機場。除咗去香港機場果程, 你坐完飛機去到目的地, 都要面对打的冇 car seat 呢個問題, 除非係在當地即落機就自駕。

珍珠宮

回覆樓主:

唔帶bb 去旅行就最安全

大肉兒    發表於 18-12-31 11:13
tansyneko    發表於 18-12-31 01:48

水晶宮

birdbird 發表於 18-12-30 17:51
好老實, 建議你自携 car seat 出門或自駕到香港機場。除咗去香港機場果程, 你坐完飛機去到目的地, 都要面 ...

係囉。 唔通去到外國出租車就有car seat提供??
天空之城, 快樂之地

伯爵府

回覆樓主:

笑左

大宅

PCCW2319 發表於 18-12-30 18:01

其實有,好多國家法例規定一定歲數樓下要用car seat, 係香港先冇,租車公司一定有得租
咁如果自己帶去,當然可以慳返

琥珀宮

畀面勳章

搭折扣的士

水晶宮

HLGrape 發表於 18-12-30 18:04
其實有,好多國家法例規定一定歲數樓下要用car seat, 係香港先冇,租車公司一定有得租
咁如果自己帶去,當 ...

應該係有, 但就要乘客租埋car seat。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-12-30 18:05
應該係有, 但就要乘客租埋car seat。

梗係,佢一定要你租,唔係就犯法,如果唔係自己帶去,自駕點都要租,如果喺香港有揸開車就會明,唔會慳呢筆

水晶宮

HLGrape 發表於 18-12-30 18:09
梗係,佢一定要你租,唔係就犯法,如果唔係自己帶去,自駕點都要租,如果喺香港有揸開車就會明,唔會慳呢 ...

咁你係香港call去機場, 都可以試下落“需要有car seat”呢d條款。 睇下有無人接單。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

jeanne1120 發表於 18-12-30 17:44
但我地行李多,要搬行李去巴士站十分辛苦,因主 ...

有CAR SEAT無ISOFIX一樣可以好危險, 驚就連巴士都可以驚。

比我係你我就用CALL的APP, 注明全程不超速, 大嶼山公路唔快過100, 加TIPS $50。
甚至你可以加TIPS $100, 叫司機全程唔快過 80

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Connexus Travel book limo service可以request car seat, 你可以打去問下佢哋接唔接散客。

大宅

PCCW2319 發表於 18-12-30 18:11
咁你係香港call去機場, 都可以試下落“需要有car seat”呢d條款。 睇下有無人接單。
...

我真係有有baby car seat嘅租車公司contact,我落過單,car seat加$130

P.S. 間公司唔係我或我家人朋友嘅,不過係公司vendor

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

價錢唔係問題的話,Prestige Limousine Services帮到你,唔洗迫巴士咁辛苦,車款任擇有司機服務

公爵府

choco_soup 發表於 18-12-30 17:52
唔帶bb 去旅行就最安全

同意

珍珠宮

用taxi apps ,寫上你的要求,當然tips要多先有人接

子爵府

牛年勳章

PCCW2319 發表於 18-12-30 18:01

加$。租車可以租埋。

公爵府

pumpumpurin 發表於 18-12-30 18:13
有CAR SEAT無ISOFIX一樣可以好危險, 驚就連巴士都可以驚。

比我係你我就用CALL的APP, 注明全程不超速, 大 ...

我都有試過。我係勁驚夜晚搭的士,司機開得好快,有一次認唔住我在app call 車就係寫左唔好快過80,$50 小費,自此我都係咁樣call 車

伯爵府

Call7人 taxi咪得

首頁
12345...6

尾頁

跳至