論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

(大家一齊update啦)
只是個人認為的自保方法,大家有其他方法都請盡量提出!我地香港人一定要團結,唔好比外人(借幫外傭為名,查實從中取jetso和從HK正苦取津貼)夾埋D外傭乘虛而入!
總之,我真係唔想大家比人屈!!!!!以下的問題勞工處係唔會講你聽,因為佢地覺得呢個世界無壞人,有都係你D僱主(亦都係大部份無僱用外傭的香港人的諗法) !eg.“鬼叫你(僱主)咁巴閉請工人!緊係對工人唔好!抵死!”
而外傭則被披上一層層錦衣華服!eg.“它們離鄉別井,點會攪事!緊係你(僱主)對工人唔好!抵死!”
好像平機會的電視節目,“按摩有罪”,只一面倒話僱主,從來無制作另一集關於外傭屈僱主的題材,咁叫公平、平等嗎???任何事情都有正反,點解唔會一集描寫外傭;一集描寫僱主???
從上面例子所見,連平機會的電視節目都對香港僱主的不平啦!!!
1) 可以唔請就唔請,寧請本地家務助理,起碼錢比番自己香港人!(錢要用得值!)
2) 有勞工法例唔明,盡快call勞工處問個清楚,唔好怕煩,最好的埋佢上去問清楚!
3) 千萬不要請斷約或無Reference Letter的外容,好極有限!
4) 盡量不要續約 (越續得耐,即佢claim你的數越多!整理的資料越多越煩!)
5) 盡早及盡量搵藉口(eg保險要求)取它們的家鄉聯絡地址(必需真實,最好取多一兩個) ,以免佢借財仔後,你都可以舉報和令佢有所顧忌!
6) 記住!!!唔好諗住請o左工人就物都唔駛理,相反你要理更加多野 (你可以想象你已經買o左個計時炸彈在屋企),你一定預備更多的文件簽收,重要放在絕對安全的地方(eg 公司)!save係電腦都要有password!無錯,的確好煩!除非你有好多錢另計。(相信李超人未煩過,因它們亦唔敢玩!無錯,睇人架!)
7) 一定要買cam,方便監察,最好有錄影 (尤其佢放假,一定要一個shot直落影住佢出門口,重可以記底出入時間)
8) 總之當它們話屋企有死人樓仆街、老公有外遇生花溜、屋企人入冊打把、兒女有事無飯食無錢交學費、地震海潚或其他林林總總的藉口要你借錢或提早出糧,可以大膽講99.9%都係假!因為我地香港人生活太過安逸,我地太有同情心同太過容易動容啦!eg. 我試過工人喊哂口,黎花帶雨咁做完戲話屋企點慘點慘,想問我錯糧,點知轉頭唔夠5 分鐘,佢竟然問我話想請假去玩!挑!
9) 盡量找屋苑的護衛或其他第三者做見証人,佢所簽收的收條,最好用viewcam影底做証!
10) 不要與它們太親近,屋企和個人野都唔好同佢講太多!記住!!!佢地黎係做家務打工,唔係做你的朋友!因為佢以為係你朋友,耐左你叫佢做野就好麻煩!

11) 當你發覺你的外傭很多電話傾,你覺得佢似sales多過maid的時候,佢好可能已學壞啦!你要小心加小心!你地諗下、外傭claim到錢,教佢地個班人X會唔會無條件幫佢……….

即使你做足,佢地一句唔知或聲稱被迫,就大哂!照告可也!因為它們有6年的追溯期和不需証據亦可開FILE的王牌(真係口翕就得)!死未!
做咁多都只係做個保障,方便日後佢玩告你,你都有資料在手!只好講句多謝哂特區正苦!!!
有感而發:同埋係香港一係做有錢佬(有財有勢!)、一係做窮人(鬼都驚你!),千奇唔好做中產!因為代表你怕事、好恰和唔團結,最重要係正苦都唔理你連做外傭都玩鬼你!!!………………. 吹咩!
可憐香港僱主的無奈與悲哀!

大宅

畀面勳章

嘩! 簡直係我既心聲! 但我吾係中產, 我只係一個普通既在職媽咪, 屋企吾請個外傭既話, 唯有要我地兩公婆是但一個做埋姐姐果份.

睇你既秘笈(經驗), 好似曾經係被屈一族? 我都係!

多謝您既提醒! 但真係有好多灰色地帶(即係陷阱)令人防不勝防. 無奈!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

多謝分享!忽然間覺得,エ人一踏入家門,就要同イ巨“擇恒馬”…唉…無他既,多得正苦所做成的一切。

複式洋房

我都唔想請外僱呀, 又唔知你受咩教育, 兩個國家, 生活方式又唔同, 對住一個陌生人, 又要令佢明白我想點, 又要佢吸收到同埋做得到, 我地係HK打工, 都有3個月試用期啦, 佢地一落地, 咩著數/保障都係佢地度, 如果, 正苦投資在各區都訓練多D EE 專係湊BB/小朋友, 我地根本唔需要外僱, 冇外僱就唔會有類似漂白水開奶新聞出現, 最緊要係保障到我地D 小BB安全呀, 起碼同種人, 你都知我想點呀,在職媽媽最唔放心係自己個寶寶健康/安全問題, 家務係其次, 我請外僱都係因為佢地放長假或者病咗唔返得學, 有人幫我睇住呀, 我地老闆都唔比我請咁耐假去照顧小朋友啦, 所以, 解決到呢個問題, 我根本唔會再請外僱呀, 請一個要2-3個月, 換一個又要多2-3個月, 一年有幾多個3個月呀, 我地在職媽媽壓力真係好大嫁, 正苦, 你地知唔知呀.

珍珠宮

請外傭, 真係好似玩緊死亡遊戲咁~

多謝分享:)

大宅

非常同意,我哋香港僱主必須要同心合力,保護自己$$$

香港勞工法例只適用於有良知、合理,起碼帶埋個腦返工的香港市民!

完全不明白正苦為何認為此法例亦適用於經常帶腦返工,沒有繳稅,經常欺負我們未來棟樑的外傭!

作為僱主的我深信,如果外傭工作良好,就算多付$$$$,都冇問題!

禁止訪問

大宅

請恕我直言, 我見過好彩既人都有一個公通點, 佢地大把任工人fing, 自己合埋眼咩都吾理.
我地真係好苦, 搵呢D人黎睇住自己最寶貴既bb. 一個吾該有咩冬瓜豆腐, 佢地都係番閨only.

複式洋房

多謝分享, 我都好讚成唔請唔完約, no ref letter (better with ex-employer tel no.)嘅工人, 等佢哋以為大把人等住請佢哋, 我吔僱主們一定要團結, 仲要放聲氣比d工人知道what we want, 咩工人唔請, 等佢哋乖乖做到完約。
仲有切記不要諗住賠錢了事, 去勞工處問多d, 咩都black & white or take photo做証保障自己, 努力加油唔好比外僱"蝦"!

別墅

原帖由 晟媽 於 09-4-21 15:58 發表
嘩! 簡直係我既心聲! 但我吾係中產, 我只係一個普通既在職媽咪, 屋企吾請個外傭既話, 唯有要我地兩公婆是但一個做埋姐姐果份.

睇你既秘笈(經驗), 好似曾經係被屈一族? 我都係!

多謝您既提醒! 但真係有好多灰 ...

Sorry! 嚴格的話,我都唔係中產!但香港就係咁,傭用工人就當你係,其實我地只係迫于無奈先請,正式名稱係中下產!!!(搵得來洗得去!)

大宅

原帖由 ddlove 於 09-4-22 00:35 發表
我都唔想請外僱呀, 又唔知你受咩教育, 兩個國家, 生活方式又唔同, 對住一個陌生人, 又要令佢明白我想點, 又要佢吸收到同埋做得到, 我地係HK打工, 都有3個月試用期啦, 佢地一落地, 咩著數/保障都係佢地度, 如果, 正苦 ...

agree

複式洋房

原帖由 big_joe200918 於 09-4-21 15:18 發表
(大家一齊update啦)
只是個人認為的自保方法,大家有其他方法都請盡量提出!我地香港人一定要團結,唔好比外人(借幫外傭為名,查實從中取jetso和從HK正苦取津貼)夾埋D外傭乘虛而入!
總之,我真係唔想大家比人屈!!!!!以下的問題勞工處 ...

公爵府

牛年勳章

係喇~ 個個以為請得外容就係中產, 好無奈, 我都想自己湊返個細呀~

男爵府

樓主,

想加個建議.

當外傭離職時(合約期滿或提早終止合約), 去就近勞工處勞資關係科, 使用該科的"調解服務"做 final settlement. 此服務係免費, 有無預約都可以. 但只限辦公時間.

當雙方簽署好文件(由勞工處提供), 就唔可以再追討對方, 變相將追訴期由6年變0.

珍珠宮

原帖由 bbrma 於 09-4-23 10:51 發表
樓主,

想加個建議.

當外傭離職時(合約期滿或提早終止合約), 去就近勞工處勞資關係科, 使用該科的"調解服務"做 final settlement. 此服務係免費, 有無預約都可以. 但只限辦公時間.

當雙方簽署好文件(由勞工處提供) ...

謝謝分享!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

樓主,

想加個建議.

無錯。此方法一流。 多謝bbrma上次敎我。

我同隻印印响勞處足足玩左一粒鐘。好彩上上勞資關係科,如果唔係,以イ巨人品一定之後去玩野搞我。。。

別墅

樓主,

想加個建議.

極大推薦給各僱主!希望版主可放在頂置,方便僱主查閱!造福後人,功德無量!

男爵府

係咪每間勞工署都有? 而當面settled之后, 係咪攞定cheque book上去架?

樓主,

想加個建議.

大宅

多謝分享…

我都好唔想請工人...我都想自己睇返兩個BB, 但是但一個唔返工都唔得…可以點丫…

男爵府

原帖由 MavisNg 於 09-4-23 12:51 發表
係咪每間勞工署都有? 而當面settled之后, 係咪攞定cheque book上去架?

Sorry, 唔清楚, 要打電話去間勞工署問.
係, cash or cheque both fine.

首頁

尾頁

跳至