婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇左好多標題,大多數都係講緊99同媳婦的問題,有無人講下c6同外母的關系,呢個係咪女性的問題呢?

複式洋房

我覺得係!
唔單上99同新抱, 仲有姑9姑仔......
一個家庭愈多女人就愈c煩係啦.

大宅

del

複式洋房

原帖由 yenk 於 21-4-2009 19:02 發表
我覺得不是女性的問題、而是女性較容易表達自已!男人多數收埋或者無能力表達、d男人都好多問題架!

我反而覺得
1. 異性相及
2. 男人唔會咁 too detail-minded, 雞毛蒜皮既事都睇到好大

所以女婿同外母既關係會比較好相處d

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就咁
外母有d好多時都會覺得個女嫁左,咁對女婿好d
咁女婿就會對個女好d la
我媽就係咁la
就好似每次老公番呀媽到食飯佢都會煮d老公鐘意食既野.
99佢係唔會咁,佢只會做d對佢仔鐘意既野lor
因新抱係外人ma
而且會覺得新抱
所以變左好多時都會係有d咁既問題而搞到關係唔好la

別墅

同意!
我阿爸阿媽對C6都好好架,我有乜C6都有份,佢地見C6對我好就好安樂。
相反我99淨係識對我C6好,驚死個仔唔要佢咁。

原帖由 kellyly 於 09-4-21 21:53 發表
就咁
我媽就係咁la
因新抱係外人ma
而且會覺得 ...

複式洋房

原帖由 kellyly 於 21-4-2009 21:53 發表
就咁
我媽就係咁la
因新抱係外人ma
而且會覺得 ...

Bingo!

等待驗證會員

我媽對我老公客客氣氣甘啦,老公又係,所以都無咩特別。

大宅

女人諗得太多了...

大宅

我媽咪錫我老公錫到出晒面, 而且男人都唔記仇... 好多野, 過一, 二日就無事, 而且d外父母覺得女婿要注重!!

邊似d衰6299, 個腦仲活係侏羅紀, 以為新抱等如妹仔, 一定樣樣野男家最大, 要聽埋佢地話, 就算新抱有搵錢, 仲搵得多過男人都覺得佢地至大, 至巴閉!! :;pppp:

大宅

原帖由 kellyly 於 09-4-21 21:53 發表
就咁
我媽就係咁la
因新抱係外人ma
而且會覺得 ...

絕對同意,我奶奶都係咁嘅,對住個女婿極之客氣,對住D新抱嘅態度係唔同嘅,須然佢對我冇乜點,但係係可以睇得出個分別嘅.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 姑姑 於 22/4/2009 17:04 發表

絕對同意,我奶奶都係咁嘅,對住個女婿極之客氣,對住D新抱嘅態度係唔同嘅,須然佢對我冇乜點,但係係可以睇得出個分別嘅.....

係ka
我6299佢地對佢女婿好到不得了ka
問女婿鐘意食咩就整比佢食ka
我過去12年都無試過
而且過去6年佢女婿都無同我地一齊食飯ka
平時做節又就佢,但都無見過出現
呀6299仲幫口話佢忙
而我呢就一定要幾時出席,而且食飽又一家要我地帶埋呀婆走.
我媽就只會問老公幾時得閒做節呀,而且會幾時番你媽到呀,我地呢邊幾時都得呀咁
就晒我老公.

複式洋房

不過,我諗係d女嫁左,普遍都仲好痴外家,外父外母會感覺多左個仔,而唔係無左個女。
99呢,就會覺得無左個仔,因為仔通常無咁直接表達,例如打電話返屋企呀,咁99就認定係我地呢d女人搶左佢個仔。而且有d舊思想可能覺得「娶」你返黎,你就要聽教聽話、服侍家公家婆、打理頭家,仲要包生仔喎。99 d古代諗法,又點會適用於我地d現代新抱身上,咪搵交嗌law

複式洋房

原帖由 yenk 於 09-4-21 19:02 發表
我覺得不是女性的問題、而是女性較容易表達自已!男人多數收埋或者無能力表達、d男人都好多問題架!

我就覺得唔係女性較容易表達自已,只係覺得鐘意表達自已。亦因為女性太敏感,經常去諗其他人怎樣看自已(因大多女性都自我中心的感覺好強) , 而男人並不是無能力表達,而係多一事不如小一事,同女人吵只會比人話(下)女人,講多句事實,個女人又唔鍾意,又會覺得人地頂撞佢。男人唔想攪到家嘈屋閉,所以唔出聲。

複式洋房

梗係唔係la, 好多野都有眼我睇架, 佢的仔女唔做無問題, 甚至幫佢做(家務之類)少少就讚到佢地上天, 我...哈, 做小陣都勁畀面色我睇, 仲有, 佢個女同我都係差不多時間生, 大家都係要返工, 佢個女放假要休息因為返工辛苦, 但我放工/假就要一腳踢, 有時想放工同朋友食餐飯, 佢都會黑面好話我唔湊女咁, 仲有好多好多, 咁你話仲係咪"女人諗得太多"丫

原帖由 Cat1218 於 09-4-22 01:27 發表
女人諗得太多了...

首頁

尾頁

跳至