醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔想買到假貨,邊度買比較穩陣?邊個牌子最好?

男爵府

買來醫治咩病?

男爵府

保肝
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

LuckyGirl 發表於 19-1-3 08:44
保肝

你肝咩事? 脂肪肝? 還是病毒性肝炎?

男爵府

orangeca 發表於 19-1-3 10:58
你肝咩事? 脂肪肝? 還是病毒性肝炎?

你有食嗎?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

LuckyGirl 發表於 19-1-3 13:35
你有食嗎?

我無, 我肝健康。

男爵府

LuckyGirl 發表於 19-1-3 13:35
你有食嗎?

有病應該睇醫生, 而唔係自己買中藥食, 如果是病毒性肝炎食呢d中藥只會耽誤病情。

男爵府

orangeca 發表於 19-1-3 16:38
有病應該睇醫生, 而唔係自己買中藥食, 如果是病毒性肝炎食呢d中藥只會耽誤病情。
...

明白,只是先天乙型肝炎帶菌者,是中醫建議這藥對肝好,所以問吓,謝謝你提醒

侯爵府

乙型肝炎帶菌者,西藥是大路的選擇。

乙型肝炎帶菌者必讀
https://www.healthsmart.com.hk/a ... AB%AE&index=I092981

陳教授強調,慢性乙型肝炎患者罹患肝癌風險較一般人增加 100-200 倍

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

健康很重要。(好癈的廢話。)

有需要時,盲信西醫或盲信中醫,都會為那”有需要者” ,帶來沉重的教訓。

So, 有需要時,要努力清楚認識西醫和中醫對那方面的療效。If not, good luck !!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

LuckyGirl 發表於 19-1-3 21:57
明白,只是先天乙型肝炎帶菌者,是中醫建議這藥對肝好,所以問吓,謝謝你提醒
...

乙肝係病毒性肝炎, 去搵正規西醫治療, 唔好使冤枉錢買呢d中藥, 中醫治療病毒無任何優勢。

乙肝最主要睇DNA病毒量及肝功能, 一般醫生會要求病人驗血,包括:
表面抗原,e抗原,表面抗體,e抗體,核心抗體;
肝功能,主要睇ALT, AST (即是大家熟悉的酵素);
DNA病毒定量;
甲胎蛋白
B 超

驗曬上面幾樣, 醫生會判斷病人是否需要抗病毒。
如果肝功能正常, DNA定量陰性,B超正常, 大多數情況下不需要食任何藥, 半年後再體檢。

唔好亂食中藥同中成藥, 分分鐘加重肝的負擔。 乙肝攜帶者必須戒酒,唔好捱夜。

Ben2003    發表於 19-1-3 23:16

男爵府

LuckyGirl 發表於 19-1-3 21:57
...
記住, 那些標榜中醫或中藥或偏方可以治療乙肝的人,一係無知, 一係騙子。

複式洋房

唔係中藥唔可以醫肝病
先唔講中醫有無診斷錯
你本身只知自己肝炎,而唔知身體具體有咩反應
咁點會針對到用藥
唔好話中成藥
就算要處方都難
中醫睇病都要睇症狀,無得盲目離地亂估,無得靠直覺

男爵府

回覆 LuckyGirl 的帖子

有朋友推薦, 不過唔係平時食,佢係有事唔舒服, (佢話做完手術好有功效)
詳情我無上心, 所以唔記得.

佢信唔過膠囊裝, 怕無咩效,
佢只買幾百蚊一粒果種,
叫人磨粉分幾次食, (買果時叫人磨埋)
不過, 佢話好難入口, 臭到嘔.

華潤堂有得賣.

首頁

尾頁

跳至