自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

琥珀宮

得閒返去玩下就會,去掃貨就無啦,香港咩都有,就算去日韓台都唔多掃啦,做代購就會掃

琥珀宮

得閒返去玩下就會,去掃貨就無啦,香港咩都有,就算去日韓台都唔多掃啦,做代購就會掃

大宅

話只有窮人先會嚟香港嗰啲人應該只係講緊每日 150 限額嗰啲,冇錯,佢哋嚟咗香港好快可以上公屋,你哋去一去屋村望下有幾多女人唔駛做,只係帶小朋友,佢哋返咗學,可以做下 part time 唔使報稅。。 照攞公援。

鏡頭一轉,再去中環,灣仔,鰂魚涌,尖沙咀,觀塘呢啲甲級寫字樓集中嘅區域,大把普通話人,佢哋係返工架,佢哋住邊?私人屋苑,只可以話佢哋都係一般文職打工仔。

再去各大專院校望下,嘩,不得了,以為去咗唔係香港嘅學校,因為撞口撞面都係普通話學生。呢啲學生讀完幾年就留係度做嘢架喇。

而家帶大家去國際學校望下,望下黑頭髮嘅學生,你以為多數係香港人?冇錯呀,但大陸人都大把大把呀,佢哋更加唔會學廣東話。佢哋住邊?咁你就要去貴價私人屋苑睇下喇,再去半山,山頂望下。。

話有錢嘅大陸人唔會嚟香港住嘅人只係見得未夠多。你是但噏一個大陸名人佢哋分分鐘都有香港身份證,有幾間屋喺香港。
某啲姊妹,你哋屬於邊種?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mara 發表於 19-1-3 12:34
其實有錢的大陸人係唔會嚟香港,落嚟係最低層面果班,有錢的去海外消費啦!而且大陸咩進口野都有,專賣外 ...

True
上次去廣州太古滙間超市,買左枝韓國鮮奶,價錢拍得住香港cc縮爬,c6返黎搵左幾個月都唔見香港有。下個月又去廣州又要飲餐飽
好多人思想仲停留喺羅湖城時代係真嘅(per se羅湖城個的士站真係仲有爛面乞兒,嚇鬼死我)。我返大陸住嘅食嘅都係香港價錢水準,只係有好味嘅食肆香港無
我會去掃超市呀,買香港無/貴嘅野囉。我認我市井,可能有jm平時真係高級到日日食外國進口有機食物啦,我就平民百姓去街市買送,即係平時都係食大陸野架咋

子爵府

1仔1女 發表於 19-1-3 00:43
之前喺fb 睇到,大陸人喺香港掃百幾罐大陸製午餐肉返大陸

傻豬黎既....

子爵府

wantaima 發表於 19-1-3 13:18
香港人唔心擊祖國晤通心撃美國咩?心撃外國人地都要認同你先得架?人地眼中你咪又係Chinese
...

心繫外國自我感覺良好啲
高人一等啲

bull2015    發表於 19-1-3 14:16

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 19-1-3 13:33
心繫外國自我感覺良好啲
高人一等啲

係咪高人一等就唔知,可以自high 就係真既。

bull2015    發表於 19-1-3 14:16

公爵府

回覆樓主:

唔會上去食

伯爵府

開心吸收勳章

youhello507 發表於 19-1-3 13:07
的確係,某d 人仲會特別喜歡負面報道,放大佢自 high

不接觸過,唔會明的

真係唔明白佢地high 咩野

水晶宮

wantaima 發表於 19-1-3 13:18
香港人唔心擊祖國晤通心撃美國咩?心撃外國人地都要認同你先得架?人地眼中你咪又係Chinese
...

有啲人以為外國人識分香港口音廣東話,同大陸口音廣東話,不過就算識分,外國人眼中都係中國香港人

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1仔1女 發表於 19-1-3 00:43
之前喺fb 睇到,大陸人喺香港掃百幾罐大陸製午餐肉返大陸

因為大陸D 假野直頭連包裝、牌子名都抄到一模一樣。

我早幾年係大陸做野,試過買到假 REJOICE,假 LUX,假TEMPO。從此唔偷懶,情願係香港咩番番大陸。

大宅

講緊中港兩地,無啦啦有人拉外國勢力嚟講。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-3 13:28
True
上次去廣州太古滙間超市,買左枝韓國鮮奶,價錢拍得住香港cc縮爬,c6返黎搵左幾個月都唔見香港有。下 ...

我就乜都食(副射、激素、黑心)無分國籍,果排日本水果靚咪食、牛排外國靚D咪買、日常咪街市大陸進口。辛苦搵來自在食,住香港晤食/買大陸野真係幾神奇⋯⋯
以前帶住小朋友都只去外國,近一兩年開始帶小朋友去內地見識,真係大開眼界。

大宅

個個爭住申請 150 單程證,但口裡又話香港唔及大陸好。 呢啲係中國邏輯?

珍珠宮

回覆樓主:

我諗起之前有個片,係日本街頭訪問日本人,佢地都好抗拒中國野,話好自豪從來只用本地野,點知,原來佢地嘅身上面著嘅野,什至有一個,全屋,只得一張枱唔係中國製,其餘都係made in china。。睇住D人呆左嘅樣,真係好想笑。。其實佢地無錯嘅~係個節目衰!

李斯特    發表於 19-1-3 19:56

子爵府

deardad 發表於 19-1-3 13:47
個個爭住申請 150 單程證,但口裡又話香港唔及大陸好。 呢啲係中國邏輯? ...

香港福利好,又有免費教育
呢啲一定香港好啦

象牙宮

都係!
我d大陸朋友好多都一定要係香港買,重要指定萬寧大間百貨超市買,
佢地話其他信唔過。
但轉頭聽好多港人就話香港貴要去淘。

子爵府

mercurycc 發表於 19-1-3 13:55
都係!
我d大陸朋友好多都一定要係香港買,重要指定萬寧大間百貨超市買,
佢地話其他信唔過。

Yes,香港買都要小心
啲小藥房都一樣有假嘢

大宅

做個靚太 發表於 19-1-3 13:54
我諗起之前有個片,係日本街頭訪問日本人,佢地都好抗拒中國野,話好自豪從來只用本地野,點知,原來佢地嘅 ...

其實如果中國制同日本制嘅貨物,同樣價錢,會揀邊個? 大家心中有數。

只係贏在廉價就沾沾自喜。
我都買咗個小朋友定位手錶,因為乜嘢?平囉,咁嘅價錢除咗大陸仲係邊度搵?

禁止訪問

首頁
34567...12

尾頁

跳至