自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我用的係EXCEL2010

男爵府

2018復活節勳章

回覆 JHsbb 的帖子

可能已經唔support

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

JHsbb 發表於 19-1-3 22:18
我用的係EXCEL2010

我都係呀上次又唔知做咩,辛辛苦苦整番好,又嚟

大宅

係咪開一陣就自動關咗EXCEL,如果係你UNINSTALL 返EXCEL 更新咗o既 SERVICES PACK 就用得返

男爵府

teamfaith 發表於 19-1-10 14:43
係咪開一陣就自動關咗EXCEL,如果係你UNINSTALL 返EXCEL 更新咗o既 SERVICES PACK 就用得返 ...

係呀, 我之後就UNINSTALL EXCEL就開得返, 有一日再UPDATE又無野喇, 唔該晒

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

珍珠宮

Amy1974 發表於 19-3-1 02:01
係咁架啦。

以後買電腦,都唔會買 office 呢啲咁落後 嘅軟件。

如果要買新 laptop ,有咩建議?

公爵府

2023年兔年勳章

cakii 發表於 19-3-1 09:30
如果要買新 laptop ,有咩建議?

買 清水機,唔包 office,機價就會平啲。

輕使用量嘅,就用網上 免費版 google doc/sheet/slide。

中等使用量嘅,就上網 下載免費版 Libre Office。

要係屋企 寫 marco, publish excel form,set up data base。高階使用嘅,咁就無乜計,局住要買 專業版 office。

閹割家用版 嘅 office,買嚟 真係無乜用。

珍珠宮

Amy1974 發表於 19-3-2 22:33
買 清水機,唔包 office,機價就會平啲。

輕使用量嘅,就用網上 免費版 google doc/sheet/slide。

如果我只係上下網,記下數,save 下相,都日日用嘅,咁係屬於中等使用量嗎?

公爵府

2023年兔年勳章

cakii 發表於 19-3-2 22:37
如果我只係上下網,記下數,save 下相,都日日用嘅,咁係屬於中等使用量嗎?
...

呢啲 只係低使用量。

買專業版 office 嘅原因,係要 做 developer,設定 一啲表格。

或者 寫 Access data base 數據輸入用戶輸入界面,呢啲 中等嘅 office 應用。

普通嘅 記數,唔需要 做 pivot table,數據分析之類 嘅 高強度 應用。根本唔需要 俾咁多錢去 買收費版嘅 office 軟件。

珍珠宮

Amy1974 發表於 19-3-2 22:50
呢啲 只係低使用量。

買專業版 office 嘅原因,係要 做 developer,設定 一啲表格。

明白,多謝意見,有無邊個牌子你建議?

公爵府

2023年兔年勳章

cakii 發表於 19-3-2 23:18
明白,多謝意見,有無邊個牌子你建議?

其實同 牌子無乜關係。

主要係睇你用呢做乜。如果係帶去見客,賣保險之類,我就會揀 生果牌。俾人感覺專業一啲,輕便放落手袋都唔太重。

如果係俾學生哥做功課,就直頭唔揀 laptop,買部座機,配個大屏幕。唔使睇到眼都矇。

用 品牌作為選擇,已經過時。 同一品牌,唔同系列可以係唔同 代工廠嘅產品。你個女 科科考A,都唔等於你個仔 讀書都叻。

珍珠宮

Amy1974 發表於 19-3-2 23:35
其實同 牌子無乜關係。

主要係睇你用呢做乜。如果係帶去見客,賣保險之類,我就會揀 生果牌。俾人感覺專 ...

好專業的解釋

首頁

尾頁

跳至