自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

背景:雙職父母,靠工人湊,獨子

之前曾經出過post,問媽媽們的意見,現選定區內三間幼稚園 (不跨區),希望媽媽們可以再給予意見:
葵涌浸信會幼稚園,半日

東華三院王胡麗明幼稚園,半日

荃浸石籬幼稚園,全日班

謝謝大家,下星期要註冊了 ._.

男爵府

回覆樓主:

距離妳家步程/路程係 ?

男爵府

回覆樓主:

葵涌浸信會係咪斜路嗰間 ? 如果係,我會揀呢間。
我本人係prefer全日,日常生活較有規律,好過喺屋企對住姐姐。不過有啲人會覺得咁樣個姐姐會好得閒

別墅

回覆 三棵樹 的帖子

全部都算近我屋企,行路15分鐘內到

wcpcelia    發表於 19-1-5 18:05

珍珠宮

環保接龍勳章

Icy8899 發表於 19-1-5 10:36

之前曾經出過post,問媽媽們的意見,現選定區內三間幼稚園 (不跨區),希望 ...

荃浸石籬 全日

全日班特別對男仔係好, 學自理/自律做功課,仲要獨子, 一定有好影響。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我揀全日

男爵府

回覆樓主:

我首選係全日。不過呢間本身有上下午班,妳知唔知全日班安排係點 ? 下午有無午睡時間 ? 其他下午班上堂時,會否騷擾到正在午睡嘅小朋友 ?

子爵府

一定係揀荃浸全日

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Icy8899 發表於 19-1-5 10:36

之前曾經出過post,問媽媽們的意見,現選定區內三間幼稚園 (不跨區),希望 ...

荃浸石籬

子爵府

三棵樹 發表於 19-1-5 14:10
我首選係全日。不過呢間本身有上下午班,妳知唔知全日班安排係點 ? 下午有無午睡時間 ? 其他下午班上堂時, ...

一般學校既做法,係全日班同上午班同一時間返學,假設有2班,咁上午班放學之後,會將2班既全日班combine,成為一班,之後食午飯同午睡,瞓醒就繼續進行全日班既活動,例如:做功課、溫習等等,直到放學。

咁全日班combine左之後,就會有1個課室淨低,咁就會比下午班上課,所以下午班係唔會騷擾到全日班既午睡時間。

下午班上課係唔會有午睡時間,會同上午班上課模式一樣,佢地同全日班個時間表係唔同的。

男爵府

ting11741181 發表於 19-1-5 18:06
一般學校既做法,係全日班同上午班同一時間返學,假設有2班,咁上午班放學之後,會將2班既全日班combine, ...

明白。 因為我見課室唔多又唔係話好大,提下樓主注意。
以前我仔女嗰間係全日制幼兒園,無半日班

子爵府

三棵樹 發表於 19-1-5 18:57
明白。 因為我見課室唔多又唔係話好大,提下樓主注意。
以前我仔女嗰間係全日制幼兒園,無半日班
...

幼兒園一定係全日制,但係幼稚園會同時有半日班同全日班,所以學校做法會唔同,不過我講既都係一般學校既做法,如果想知心目中間學校既做法,打電話問返學校會最清楚

首頁

尾頁

跳至