單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

你好,

本人實在頂唔順我老公呀....我想同佢分居, 但亞媽又唔想我搬返佢到, 點算好呀....佢嚴重狂燥症, 每晚返到屋企係廁所不斷講粗口發洩, 真係好怕佢, 點知會唔會有一日佢走出來斬我地呀....問佢佢又大聲咁答你冇事, 我都唔想日日同佢吵架, 請問有冇人有公屋租呀....

禁止發言

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如你所說,生命會受到威嚇,你可以去揾社工,佢哋應該會幫到你.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 christy0604 於 09-4-22 10:58 發表

咁你唔離婚, 自己申請屋?

如果唔攪離婚, 唔可以自己同囝囡申請公屋.

洋房

你可以找社工同區議員, 並申請同社工講我要搬出來住, 再自己私下入紙申請個人離職 .
因為你一日唔搬出去住, 你申請公屋係不可能 , 但你可以入紙申請公屋先, 再找地方搬, 再申請見你時, 你就一定要提供出一處地方係你的地址, 其實當你去房屋處時, 佢會check到你係公屋住, 你要當住房屋處的人簽一份取消當時的戶籍, 同你申請時最好係有律師文件証明你要同個仔住... 等....

因為我就是這樣申請公屋的.....

大宅

我想知去房署減名係唔係一定要屋主簽埋名架?(已買左嘅公屋)
原帖由 asiter 於 09-4-22 22:54 發表
你可以找社工同區議員, 並申請同社工講我要搬出來住, 再自己私下入紙申請個人離職 .
因為你一日唔搬出去住, 你申請公屋係不可能 , 但你可以入紙申請公屋先, 再找地方搬, 再申請見你時, 你就一定要提供出一處地方係你 ...

子爵府

原帖由 俊軒bb 於 09-4-23 08:22 發表
我想知去房署減名係唔係一定要屋主簽埋名架?(已買左嘅公屋)
係...公屋同居屋都一樣...(我試過)

大宅

不是 妳可以說搬了出來一段時間還未取消,現在要取消,問房屋署,(因戶主不簽名我是否不可取消??)是一定可以自己取消的,我是一個好好的(麗)子,祝妳好運快快過開心日子

洋房

沒錯! 因為我都係, 房署會找你個 C6取消
唔需要你出現

大宅

但係要多久才申請到呀...

PINKY

原帖由 christy0604 於 09-4-22 10:58 發表

咁你唔離婚, 自己申請屋?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁我想問,如果本來同老公+囡囡+自己住緊公屋,可唔可以自己同囡囡入紙申請咗先,到申請到先分家架!thx
原帖由 asiter 於 09-4-22 22:54 發表
因為你一日唔搬出去住, 你申請公屋係不可能 , 但你可以入紙申請公屋先, 再找地方搬, 再申請見你時, 你就一定要提供出一處地方係你 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

洋房

1. 先去找社工 , 等佢知道你的情況 , 佢地去睇下你是否需要入住 (好似叫軒睛間)
呢個情況我未試過,

我係...佢一對我個女唔好, 我就已經安排好自己條路點走, 先找工作 , 再找屋租 , 再去法律緩肋同個c6離婚 , 再申請公屋 , 申請公屋時再找區議員或社工寫封信去房屋處叫佢地快d, 到時有工做 , 唔理個c6 ..... 再見律師時 , 同佢講你想要返間屋 (睇下你想唔想) 或者如果你係公屋, 申請都唔需要 , 法庭會同你個c6分屋 , 到時你不需要申請公屋啦 , 取左先, 我覺得你最緊急係有地方住 ....

因為我上次都係這樣做 ..搬了出去再佢個c6講數 , 仲要叫幼稚園d老師只可以比我指定的人去接 .....

洋房

1. 先去找社工 , 等佢知道你的情況 , 佢地去睇下你是否需要入住 (好似叫軒睛間)
呢個情況我未試過,

我係...佢一對我個女唔好, 我就已經安排好自己條路點走, 先找工作 , 再找屋租 , 再去法律緩肋同個c6離婚 , 再申請公屋 , 申請公屋時再找區議員或社工寫封信去房屋處叫佢地快d, 到時有工做 , 唔理個c6 ..... 再見律師時 , 同佢講你想要返間屋 (睇下你想唔想) 或者如果你係公屋, 申請都唔需要 , 法庭會同你個c6分屋 , 到時你不需要申請公屋啦 , 取左先, 我覺得你最緊急係有地方住 ....

因為我上次都係這樣做 ..搬了出去再佢個c6講數 , 仲要叫幼稚園d老師只可以比我指定的人去接 .....

洋房

呢個情況我未試過,

洋房

呢個情況我未試過,

別墅

asiter:
我而家因為老公又去左懲教所暫時監管,我實在一次又一次失望,雖然仲有2個月就知道佢有無事,但係對於小朋友黎講!我大仔3歲,佢遲早知道爸爸係d咁既人,成日出出入入呢d地方,就算錫仔仔都係咁話,我同99又唔係太岩,我而家自己諗住搬出黎,再單方面離婚,咁如果我岩岩會見完公屋d人,等緊,屋主名係我,但我老公都係同我一齊申請,咁我應該幾時del佢個名呢??

洋房

原帖由 Yuen0130 於 09-5-5 15:49 發表

你第一件事就去兩處地方 , 第一處係社處, 講你老公有幾唔好....最好加多D添,同埋加埋你和99相處唔好, 仲成日差D打交, 係係個仔面前都要成日吵鬧 .. 點解呢! 因為第二時社工可能會問你個仔阿媽咪係咪成日同祖先母吵鬧 第二處係區議員到....講你的難處, 話成日住址成日有D不三不四的人來找我老公, 我擔心有日令我你地兩母子有咩問題 ...... 想申請搬出呢處....

跟住如果知道你老公幾時係懲教所出來, 如果間屋係你名入紙申請仲好D , 那你申請表上更正為 分居, 跟住當你申請到公屋時唔好比佢知, 將個地址報去其他地方.

asiter:
我而家因為老公又去左暫時監管,我實在一次又一次失望,雖然仲有2個月就知道佢有無事,但係對於小朋友黎講!我大仔3歲,佢遲早知道爸爸係d咁既人,成日出出入入呢d地方,就算錫仔仔都係咁話,我同99又唔係太岩 ...

首頁

尾頁

跳至