樓市動向

跳至

首頁

尾頁

民房

Everything is arranged by the god:-P

複式洋房

當婆婆同你間屋無緣

伯爵府

各位,

婆婆沒有消息回來,相信她的子女都不會同意
我和老公這兩天去梯樓,
好多業主都或封盤或起價......
沒有自己房子的心情真的很不踏實
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

真估唔到會睇到個咁感性既topic,我明白一間屋充滿住好多回憶,慶幸我沒有賣掉房子,都是因為唔捨得新婚既屋,我地只租比人。果家人個細路,由"靚仔"住到e+係大學生啦,你話幾奇妙!

一間屋真係可以滿載好多歷史!

大宅

其實宜家樓價都已經回升番海潚前個價,
你現在都不宜高價買樓住,
都係租住樓先,
可以的話就揀簽一年合約個種,
因為希望年尾樓價有機會回落時你可以入市.
宜家拿住D CASH就做下定期收下息先 !

大宅

樓主你的經驗我都有過..我2年內賣過3次樓, 每次都唔捨得,賣第一層樓時有人來睇已經心up,不過因有bb而屋太細都係要賣
最近一次是娘家的一層, 賣之前好憎間屋, 因樓零大部lift成日壞, 成日無toilet water/drinking water ,又要夾錢maintainece
點知賣左比一家好衰既人, 之前有幾個真係好鐘意我地間屋既因佢不到價都無賣, 賣時一肚氣, 而且走時又係好唔捨得, 我個女仲唔捨得, 因佢 出世便住果度, 跟我阿媽多過我
之後我帶個女去舊居,見到樓下d管理員已經眼濕濕, 知道個家衰人買左我間屋之後無住仲唔開心, 最後我帶我個女去舊居門口say個goodbye,我個女便無再說要返去了!!!

原帖由 kingawa 於 09-4-22 18:02 發表
我爸爸去年賣樓時(我和妹妹兒時居所)
曾說:"賣兒莫摸頭",現在終於體會到
不過有大家的鼓勵,巳好多了

大宅

畀面勳章

我都係啱啱賣左同老公嘅第一層樓,6月頭就要交吉比人喇!呢間屋又係充滿回憶,拍拖一齊去睇樓,買左之後,結婚,生BB...依家賣左,都賺左一筆幾可觀嘅錢!!又係同好多業主一樣,唔買樓,租樓住先.....依家搵到地方搬嫁喇,都喺係番舊居附近,老公成日都話依家住緊果度好好,第時樓價跌都要買番附近咁話,依家離交吉期越黎越近喇...我仲傻到問個做經紀嘅朋友,真正交吉果日,我可唔可以只係交條匙比地產,自己唔出現嫁?!因為"賣仔莫摩頭,摩親眼淚流"..我好驚自己唔捨得呀!!

伯爵府

各位,

剛發現我這topic重現......
看到最近的留言,不禁又眼濕濕了
不知是否因果循環,
昨天我們看了一層樓,比我們賣出的細很多,
但很warm......業主好像是一個婆婆,
她的子女說其媽媽巳移民.
我覺得她說時有些遲疑,而且撫著家具的表情是不捨的,所以巳有些奇怪......
今天決定要買時才知原來那個婆婆巳經離去......
但我更加想買,因為有種溫暖的感覺吸引住我......
是母愛還是子女的孝順?
可惜又有人爭了!我最害怕的事情發生了!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

我現在的心情又開始懸在半空!
價錢一定會漲,但她們會否像我當初一樣,
不作無止境的上漲?
還是我最後買不到,如那天的婆婆一樣失望!
各位,請給我勇氣面對吧!!!

男爵府

原帖由 kingawa 於 09-5-18 16:26 發表
我現在的心情又開始懸在半空!
價錢一定會漲,但她們會否像我當初一樣,
不作無止境的上漲?
還是我最後買不到,如那天的婆婆一樣失望!
各位,請給我勇氣面對吧!!! ...

kingawa,

隨緣吧!
我上年睇樓睇了幾個月,雖然有心儀單位,但始終買不成樓。
停了大半年沒有睇樓,點知有日去gym經過間地產抱著八卦一問的心態,結果當晚就成交了。
再等等吧! 或者有更好的未出現呢?
加油~

洋房

我同老公第1間屋, 都係拍拖時買, 然後結婚, 到有左bb買左另一間, 搬番近媽咪屋企, 舊居租左比一對新婚夫婦, 因為我有左bb, 所以由pack野, 至搬運成個過程我係無見過1眼.

2年後, 對新婚夫婦完租約, 當時我上屋收樓, 發現所有傢俬都保持得好好, 什至連雪櫃都幫我清潔好, 好過我交比佢時(我老公形容搬屋pack野無時間, 好似走難咁交間屋比人就算), 我上到去有好多回憶: 張梳化好舒服, 我有bb時成日都訓著睇TV; 燈飾係邊度買, 我同佢都有好多意見....好多好多回憶, 後來又租比第2個單身女仔, 不過後來(舊年1月份)有經紀問我地賣唔賣樓, 我見d經紀好煩, 就開左個唔合理既價錢, 諗住打發佢地就算, 點知樓市上升好快, 到左我地既價, 最後賣左比個炒家(唔駛睇樓)

雖然我地賺左好多, 但每次經過屋苑, 我同老公都會好懷念以前既2人世界.....

伯爵府

托大家的福!終於成交了!
價錢合理,是遺產屋,都有溫暖的感覺......
這層是我奶奶去南海拜觀音回來當晚看的,
不到兩天成交了!
買賣屋真的是一種緣份......

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-5-18 20:11 發表

kingawa,

隨緣吧!
我上年睇樓睇了幾個月,雖然有心儀單位,但始終買不成樓。
停了大半年沒有睇樓,點知有日去gym經過間地產抱著八卦一問的心態,結果當晚就成交了。
再等等吧! 或者有更好的未出現呢?
加油~ ...

珍珠宮

恭喜你!我就慘喇,睇咁耐都仲波折重重!請你祝福我吧!
原帖由 kingawa 於 09-5-19 11:46 發表
不到兩天成交了!

...

男爵府

原帖由 kingawa 於 09-5-19 11:46 發表
不到兩天成交了!

...

恭喜晒! 好戥你高興~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我又同大家分享下﹕
之前間屋都係我同老公由結婚,到女女4歲, 都住響果度. 因為要搬近媽咪處, 所以一直諗賣、租、賣、租. 諗左好多個晚上都訓唔著.賣又唔到價. 租就好似驚人地唔知點對自己親生骨肉咁!

直至有一次老公同唔係成日見既朋友食飯.個朋友咁啱搵屋搬, 仲要係我地果區. 於是就誤打誤撞租左俾佢地.

緣分既野真係好難講.屋都要等有緣人出現的.

伯爵府

謝謝!
我都在這段期間經歷不少挫折......
甚至找經理向我奶奶樓上曾傳過放盤的單位請求賣給我們,
又向開出天價的單位懇求降價都不得要領,
好容易有間合意的,奶奶又強烈反對,
接著連續去馬鞍山看了兩星期,
很喜歡那裡的環境了,又因離小孩讀書太遠而放棄......
昨天直到成交前還是心灰意冷的......

原帖由 VKwan 於 09-5-19 12:11 發表

伯爵府

祝福你!我們等你的好消息

原帖由 VKwan 於 09-5-19 12:11 發表

大宅

睇到o甘多留言, 相信大部份都是女士吧? 想不到我們賣樓會有o甘多感情恩素....我以為是我自己太過感情用事 tim
以前細個成日搬, 但對搬屋無感覺, 因每次搬都會環境好些少, 每次都想脫離以前的環境, 但人大了, 才發覺有些野, 舊唔會要掉, 回憶是好緊要的, 因此我現在都好珍惜自己間屋, 可惜依然係好細...

伯爵府

謝謝!

我還要多謝今次幫我成事的agent,
亦即我上月賣樓時幫婆婆作介紹的agent,
回想他也是去年我開始放盤時第一個帶我們去看其他房子的人,
他是一個較誠實(希望將來不會變質!)及帶點傻氣的年輕人.
由於上次婆婆事件,我說明只會經他買樓,
只要我們想看那裡,他就算沒時間吃飯,或是巳下班回家,都會陪我們去!(當然還要陪其他客人)
而且我有時很晚途經他鋪頭都見其還在工作......
他有陽光般的笑容而且特別喜歡小孩子,
就是身體差了點,
上次婆婆事件後病倒了,今次我經他買樓後又病倒了
所以我在此祝福他早日康復!

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-5-19 12:22 發表

恭喜晒! 好戥你高興~

大宅

我而家都好矛盾呀, 唔知賣唔賣樓好, 賣左媽咪層樓諗住般過黎同埋我老公住, 但係就冇左自己既物業, 不過手頭上就多左筆錢。

但係而家0的樓價咁貴, 0的錢都唔可以買番層咁大.....好煩呀, 大家有咩意見呀?

首頁

尾頁

跳至