論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

盡量揀短~
做左3個月~
1.湊bb ok
2.清潔 ok
3.表面功能 ok (係我面前)
開始講出現問題~4.明知唔可以既事做左先,等我發現左話佢先唔再做
5.假期,成日同我講價 (講左只有兩個sundy放)
6.未到(出梁)就叫我出比佢,通常早一星期
7.不服從我媽媽,亞e說話,只服從我&老公&家姐
發生事喇~
8.同我亞e,我媽媽嘈交
講番正題~
尋晚工人提出朝早9:00am黎-9:00pm(完成工作)就走,不留宿,每日如是,我就問,我都係出3580,有假期,有保障比你嗎?佢話係,佢當我百痴,點解我咁講係因為~

佢已有兩個亞e係香港做左好多年,其實佢有好多野應該識,但係係我面前扮傻.佢兩個亞e實會教佢好多野,仲有lee個工人已經39歲點會~
唔識煮飯,唔識講中文,唔識聽中文~
佢話唔識會學仲話學野好快~
但lee3個月裡面佢會突然(登)幾句中文出黎~

個工人係(賓賓),佢常說我媽媽&亞e唔中意佢,我已經就佢叫亞e唔好常來我家,但亞e好中意我個女,佢係我家人點叫佢唔好黎呀,總之我好多野(唔過份)既我都好就佢架,但佢今次提出朝早9:00am黎-9:00pm(完成工作)就走,不留宿,係因為我媽媽喎,但佢又想係我家到繼續工作,今早佢向我說sorry,話唔知唔可是喎,我覺得無可能唔知囉,佢有2個亞e係到做緊點會唔知吖,

點做好呀,繼續用佢還是請個第2個,但我b女好跟佢喎,佢都好錫我b女,3個月咋教識b女 都有多少英文
識聽佢講英文跟住去做,我b 女只有 1歲半多d

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢都傻傻地,入境處列明外傭一定要係合約上地址居住,您同佢講,叫佢D親戚教佢去IMMG拎個申請証明比佢係外面留宿囉.
串爆佢啦.:;pppp:

大宅

叫佢啲親戚請佢同埋比佢住囉!

複式洋房

3個月嘅bun已經多多要求, 我諗陸續有來, 你都係找定工人, 仲有連你阿媽阿e都話唔鈡意, 快d叫佢走啦!!
另外dユ人好醒目, 好鈡意令到d小朋友鈡意佢, 等你好難落手炒佢。anyway, 小朋友嘅適應力極強, 不用檐心。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 faicherry125 於 09-4-22 15:36 發表
3個月嘅bun已經多多要求, 我諗陸續有來, 你都係找定工人, 仲有連你阿媽阿e都話唔鈡意, 快d叫佢走啦!!
另外dユ人好醒目, 好鈡意令到d小朋友鈡意佢, 等你好難落手炒佢。anyway, 小朋友嘅適應力極強, 不用檐心
:gdbye ...

agree!
最怕見到有僱主話因為細路鐘意工人所以唔郁得個工人
個工人會同個細路做人世咩?
小朋友有父母家人就得啦
工人只係僱傭關係
對佢人道係應份
但心態唔可以係冇咗佢唔得

大宅

佢就係話係親戚到住呀,仲話$500租share,幾個賓賓住架

大宅

回覆 # 的文章

明白,thx

大宅

係咪想逃避唔同你OVERNIGHT照顧小朋友?

原帖由 rainie-ng 於 09-4-22 16:06 發表
佢就係話係親戚到住呀,仲話$500租share,幾個賓賓住架

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 rainie-ng 於 09-4-22 14:46 發表
盡量揀短~
做左3個月~
1.湊bb ok
2.清潔 ok
3.表面功能 ok (係我面前)
開始講出現問題~4.明知唔可以既事做左先,等我發現左話佢先唔再做
5.假期,成日同我講價 (講左只有兩個sundy放)
6.未到(出梁)就叫我出比佢,通常 ...

你個工人應該要被整治
錄住音問佢 : 你來港工作之前有簽ID407, 你有冇睇清楚內容?
知就何來提出外宿要求? 唔知就的佢番agent再briefing.

仲有, 同佢講明, 婆婆阿姨都係你親人, 佢要尊重, 幾時到佢頂咀? 嗌交就更不可能發生.
樓主你做錯一步 : 叫阿姨少d黎, 因為就工人.
點解係你就工人? 你個working environment係咁就咁, 唔通有一日你工人同你老公嗌交, 你會叫老公唔好番黎乎??

調整下自己心態啦.

大宅

但係佢有時又幾好喎,放完假番黎,買d野食同我地分享喎,不過佢都係我老公果面d親戚到講我的家人對佢的不事&克薄,係我老公個舅母講番比我聽的,但我們沒有做對佢不好的事囉,對佢真係好架,就係咁比佢食住上囉

大宅

ellawyc (維尼媽) ~
多謝你的意見~

侯爵府

原帖由 rainie-ng 於 09-4-22 16:13 發表
但係佢有時又幾好喎,放完假番黎,買d野食同我地分享喎,不過佢都係我老公果面d親戚到講我的家人對佢的不事&克薄,係我老公個舅母講番比我聽的,但我們沒有做對佢不好的事囉,對佢真係好架,就係咁比佢食住上囉 ...

吾係卦, 放完假買d 野食返黎就叫好?
講僱主屋企人是非更加係要吾得

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 rainie-ng 於 09-4-22 16:13 發表
但係佢有時又幾好喎,放完假番黎,買d野食同我地分享喎,不過佢都係我老公果面d親戚到講我的家人對佢的不事&克薄,係我老公個舅母講番比我聽的,但我們沒有做對佢不好的事囉,對佢真係好架,就係咁比佢食住上囉 ...

你呢d唔係叫好, 係無準則無底線
你自己guide line都唔清晰, 你點樣可以令工人跟到呢?
遇著呢d古惑工人, 佢咪搵位入囉~

你知道佢講你家人是非, 仲可以讚佢好??

唉!! 我暈啦 ~~~

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能樓主因為個囡跟個工人, 就話個工人好, 而個工人就係睇中樓主呢個弱點所以得吋進尺..
我成日都講, 個工人點耍手段令到我個囡超跟佢都好, 但呢樣野絕到唔會令我妥協既point, 今日佢耍呢d手段, 他日難保佢唔會同bb講媽咪日日都出街(返工) 唔要佢...

大宅

你地都講得好岩~
我諗應該炒左佢好D~
或者想問我女兒8月到兩歲可否讀書,托兒果D,不是育嬰園~因我&先生要上班工作

伯爵府

好媽媽勳章

我2月抄了舊工人,新工人在4月1日黎,大少姐就黎3歲,初初係唔太like 新姐姐,但當佢發覺新姐姐係love佢果陣就會跟佢架啦,雖然宜家都未及舊工人般好,但佢知道呢d姐姐只係工人囉

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

静係要你哂時間同イ巨拗,呢様我已經好唔老泥。做野咪做野lor,搞咁多花腎!!!  比着我,條友仔唔会有好下場。

其實你一句no就打發イ巨,再嘈就比个immi電話イ巨自己問…你答都唔洗答イ巨。:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章

唔鐘意老細門咪叫佢自己resign囉:;pppp: 你老闆會唔會因你唔like就唔叫d guest 黎?

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章

男朋友屋企嘛~
原帖由 rainie-ng 於 09-4-22 16:06 發表

首頁

尾頁

跳至