論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨日食飯時問工人條魚how much, 佢話開價28, 講價講到25, 跟住我又咁巧去掉垃圾係垃圾桶發現俾佢用來mark低買餸錢本簿有一頁撕爛晒係垃圾堆中, 懷疑之下走去睇簿, 發現昨日絛魚佢竟然寫28, 問佢點解唔係25, 佢話一時寫錯, 各位點睇呢件事, 呢個係新工人, 來咗20日.

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

有故惑!

別墅

我都係咁諗, 但又覺得自己咁諗會唔會太過份, 好似好唔信佢咁.唉..., 真係頭痛!

男爵府

我會叫佢以後寫實數, 工人打斧頭 一定要, 視乎貪多/少啫

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你個本地完約工人? 打斧頭實有ga嘞, 魚打你3蚊, 肉打你5蚊, 菜打你2蚊, 1日執10蚊, 而家我自己買餸, 好似噚日咁, 4餸一滾湯, 約HK$50, 換着以前舊工人, 我會俾$70 budget佢去買, 佢攞單返嚟通常都係僅僅夠咋, 可能仲要補返3幾蚊tim. 打斧頭避無可避, 除非好離譜.

男爵府

我之前果overseas工人, 嚟到係超市買雞煲湯, 都打我6蚊斧頭, 不甘就凡, 我而家都係2公婆買餸, 唔會有錢經佢手

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-4-23 12:21 發表
你個本地完約工人? 打斧頭實有ga嘞, 魚打你3蚊, 肉打你5蚊, 菜打你2蚊, 1日執10蚊, 而家我自己買餸, 好似噚日咁, 4餸一滾湯, 約HK$50, 換着以前舊工人, 我會俾$70 budget佢去買, 佢攞單返嚟通常都係僅僅夠咋, 可能仲 ...

子爵府

打斧頭真係一定既, 真係睇多定少。叫得佢地買餸真係要預左
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

珍珠宮

呢d係好正常既事黎架~~ 你叫得佢去街市買餸, 真係預左要比貼士佢架~~

真係唔想比, 唯有你自己買 / 叫佢去supermarket買~

大宅

原帖由 Siuchoi 於 09-4-23 12:58 發表
呢d係好正常既事黎架~~ 你叫得佢去街市買餸, 真係預左要比貼士佢架~~

真係唔想比, 唯有你自己買 / 叫佢去supermarket買~

我都有試過自己去買, 點知我自己重買得貴過佢, 所以比佢打小小斧頭都算啦

大宅

同意大家既講法, 一定預左佢地會收「貼士」架喇…
唔係太過份都OK囉..

別墅

精緻種植勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-4-23 12:58 發表

係supermarket 都有計仔架~
姐姐話佢地d老友係超起買左野出單后再退貨void單,
但佢地點樣成功過骨唔比太太知,我就無問

珍珠宮

原帖由 過客 於 09-4-23 13:09 發表

我都有試過自己去買, 點知我自己重買得貴過佢, 所以比佢打小小斧頭都算啦

哈~~ 咁你工人可能真係識講價~~ 抵比貼士啦~~
不過.....會唔會唔同時間去街市唔同價$? 夜d去, d 野平d架~~

珍珠宮

原帖由 elaine808e 於 09-4-23 14:01 發表

係supermarket 都有計仔架~
姐姐話佢地d老友係超起買左野出單后再退貨void單,
但佢地點樣成功過骨唔比太太知,我就無問

佢地咁有心, 又咁用腦用時間去呃幾蚊~ 如果真係咁, 唉~~ 豪比佢囉~~ 話晒揾食艱難~~

水晶宮

工人幾好都好,我都盡量唔比錢過佢手,買送都係自己買.
人人都有貪念,我咁做都係保護佢,免受引誘.

大宅

我初時叫工人去買野, 佢 次次都係齊頭, even 係supermarket買野都係又冇單俾我, 問佢有冇單, 佢話人地冇俾, 之後發覺唔對路, 跟住以後叫佢去買野都提佢俾單我

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我由初初請工人(8年來)就自己買-街市及超市都係, 錢無經佢手, 除非特別需要, 有錢會放在特定地方(500 蚊) 如要看醫生OR買包,
每天都會看好!
免得佢地有貪諗心!

禁止訪問

別墅

我打算由星期一開始自己買返餸, 之前個工人幾乎隔日就要俾200, 所以對新呢個睇得比較緊,好在發現得早.雖然打斧頭就預咗, 但感覺就非常唔好!

首頁

尾頁

跳至