嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

最近天氣好濕, 阿B Pat Pat 爛哂又紅揸嘜野好

大宅

原帖由 DammiMa 於 09-4-23 12:36 發表

花士林

大宅

你留意下係唔係因為成日都有尿冇換片吖, 要密d吖.......

原帖由 DammiMa 於 09-4-23 12:36 發表

大宅

原帖由 ceciy1006 於 09-4-23 13:06 發表
你留意下係唔係因為成日都有尿冇換片吖, 要密d吖.......

除此之外, 試下用cc 樂綿抺 pat pat

男爵府

唔好成日用水抹個pat pat,會抹走哂佢d天然油脂, 最好用d有潤膚成分的濕紙巾, 每次換片都用一兩塊抹

或者你可以塗d尿布疹膏都可以

男爵府

吓..
我聽專家講.. 最好係用水+棉 (我用思詩樂棉) 抹pat好過濕紙巾喎.. 真係同你相反

我建議, 換片2小時換一次... 換時塗一點凡士林..good!
原帖由 滿意媽 於 09-4-23 13:45 發表
唔好成日用水抹個pat pat,會抹走哂佢d天然油脂, 最好用d有潤膚成分的濕紙巾, 每次換片都用一兩塊抹

或者你可以塗d尿布疹膏都可以

大宅

MUSTELA 的barrier cream ,掂!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家紅卜卜時, 你去 mannings 買支叫 desitin (美國尿疹靈), $3x/支, 搽2-3次就唔再紅

好返之後就轉用 棉花+清水洗 patpat (可以的話, 最好用細盆仔比佢滲住patpat 來洗下, 由其是開完大大), 因為濕紙巾有化學成份, bb 長期接觸就會紅晒, 洗完用乾 tissue 印乾, 再好薄好薄咁搽 d 凡士林, 而家夏天一定要搽好薄

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Thank you all the BB mum mum ~

大宅

我個囡就清水洗pat pat+紗巾印乾...吹乾唔鞋手至穿返片...夏天就會日間用尿布(唉...)...

原帖由 szeszes 於 09-4-23 14:09 發表
而家紅卜卜時, 你去 mannings 買支叫 desitin (美國尿疹靈), $3x/支, 搽2-3次就唔再紅

好返之後就轉用 棉花+清水洗 patpat (可以的話, 最好用細盆仔比佢滲住patpat 來洗下, 由其是開完大大), 因為濕紙巾有化學成份, ...

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

寶貝濕疹膏good

禁止訪問

民房

你地試吓用Johnson粉紅色個隻濕紙巾抹吓自己塊面,嗱到飛起,怪唔得知我BB個patpat咁紅!所以決定以後都唔用!

子爵府

好媽媽勳章

Use water and soft cotton pad to clean.
My baby boy uses Desitin when he was just born. Desitin is recommended by our doctor. It works!

禁止發言

大宅

夏天玩到顛 熱血勳章

鬧得好, 我仔仔出世的時候醫院的姑娘都係教用棉花加水 抹patpat 架
原帖由 mamaluk 於 09-4-23 22:41 發表
Desitin - 讚成!
棉花 + 清水洗patpat - 超讚成!

我細b近來肚柯, patpat紅晒, 用濕紙巾抹, "拿"到喊. 上次睇johnsons篇廣告, 話用水抹patpat會洗走皮膚保護膜, 傷害皮膚, 而用佢地既濕紙巾就唔會咁:anger ...

大宅

我個囡係醫院時用johnsons, 果時換片都換得好密, 都唔知點解會pat pat 紅,

後尾陪月叫我轉用棉花加水抺, 再抺凡士林, 咁先好番!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bbchoi 於 2009-4-24 13:54 發表
我個囡係醫院時用johnsons, 果時換片都換得好密, 都唔知點解會pat pat 紅,

後尾陪月叫我轉用棉花加水抺, 再抺凡士林, 咁先好番!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 jkbb01 於 09-4-23 23:39 發表
你地試吓用Johnson粉紅色個隻濕紙巾抹吓自己塊面,嗱到飛起,怪唔得知我BB個patpat咁紅!所以決定以後都唔用!

yes, 粉紅色個隻 very bad

大宅

JOHNSON好多香料架~~~所以好易敏感
Are you living your dream?

首頁

尾頁

跳至