婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔好住男家層樓,佢地唔住就放租,唔使你男友供。拍拖唔使一齊住,讀完書先結婚,到時你地兩個份人工都夠租屋或買自已買。

珊瑚宮

畀面勳章

二小姐 發表於 19-1-25 10:15
唔結就唔結啦,呢一刻男友幫你,結婚後你老公係咪都會幫你?下下幫你6299又會炸型,幫6299你又唔高興,努力 ...

完全同意。
將來夾硬住埋一齊仲煩。

翡翠宮

畀面勳章

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 01:46
有無人教下可以點做…………

已經好多人教左你點做啦
日日是好日

公爵府

樓主你現在是在男友家住? 是否拍拖無耐, 就搬左去男友家住?
我應該理解男家父母親的想法.
佢地家境唔富裕, 好不容易養大個仔可以出身, 仲考到入境處, 佢父母應該引以為榮了. 大仔大左, 就識左個女仔, 之後個女仔仲自己去左佢地屋企住.
後來知道原來這個女仔, 負擔好大, 仲要欠人錢呀! (在佢地眼中, 你唔係好女仔來的)
就係佢地唔富裕, 所以特別緊張D錢. 所以要你還晒D錢, 先俾係地來往.
佢地真係怕你結婚後, 要幫你還錢的.
咁窮的男家真係好麻煩的! 第日嫁左去, 你要養埋佢地的. 係我就要想想先.
如果你真係愛你男友, 想有將來, 我建議你還晒D錢先(起馬無左個借口俾人話). 然後搬番自己屋企住, 唔好再幫佢地俾雜費了.
遲D再講結婚, 慢慢等2老知道你是正經女仔, 仲要有意無意之間俾佢地知你屋企係有錢過佢地, 你的人工是高過佢過仔. 佢地就唔會反對你們了. 慢慢來, 祝你們可以找到幸福.

侯爵府

回覆樓主:

請不要介意, 我覺得有幾樣嘢:

1. 既然你而家欠債, 男朋友又未自立( 未有能力搬出嚟), 唔應該結婚, 你都唔會想同佢老豆老母住呀, 租又加重負擔
2. 你一日未還曬啲錢, 都會影響做按揭買樓, 而且我估你地未有首期吧?
3. 先還清債, 同時各自儲下錢, 有首期先再諗結婚( 如果到時仲係相安無事一齊)
4. 唔想見佢父母就唔好見, 專心搵錢, 建立自己事業唔好俾人睇唔起

複式洋房

今日我媽咪同我男朋友講左,我有幾十萬做梗定期。。。一直我都唔想講。

如果我提早清數。我又比咁多錢 仲要有提早清還錢既費用+行政費,我唔想比銀行費息

大宅

maomaofafa 發表於 19-1-25 23:53
請不要介意, 我覺得有幾樣嘢:

1. 既然你而家欠債, 男朋友又未自立( 未有能力搬出嚟), 唔應該結婚, 你都 ...

想人地父母睇得起你,應該要有啲骨氣,自己儲錢還曬佢咪結囉!冇錢又話結婚,點結呀!唔係喊吓就解決到問題架!你幾歲呀?好趕咩?

複式洋房

回覆 little_angels 的帖子

我地從來都無用過佢呀爸呀媽錢結婚,我地不嬲有儲錢

複式洋房

回覆 maomaofafa 的帖子

我地兩個都差唔多廿到尾,我地不嬲都有儲錢
我男朋友層樓係佢地要求買層樓,我男朋友每月都供

子爵府

阿妹,要講幾多次你先明呀?
唔關你有幾$,要還幾多grant loan 事呀
係你同佢地個仔要靠佢兩個先可以有首期上車,兩老咪永遠牽住個仔走囉
你男友同阿爸阿媽鬧交幾咁閒,邊會有隔夜仇?
係兩老睇死個仔冇本事唔會飛走呀
試下叫你男朋友大大聲同阿爸阿媽講話賣樓還首期再搬走吖,包佢地即笠水呀。爭在你男朋友有幾勇啫

侯爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 23:58
今日我媽咪同我男朋友講左,我有幾十萬做梗定期。。。一直我都唔想講。

如果我提早清數。我又比咁多錢 仲 ...

咁講啦, 如果你好想嫁, 用定期還咗啲欠款, 咪搞掂, 佢父母就唔會覺得條數喺結咗婚去咗你男友度, 而家最大都係呢個問題啫

複式洋房

回覆 orangutan 的帖子

我講白d 佢買呢層樓,我男朋友叫唔好,我都有叫佢地唔好比,係佢地一開波自己私下比左訂金,之後約埋個地產佬叫我男朋友係屋企大堂簽,我男朋友果陣堅持唔簽,佢地又要生要死咁,我男朋友先就飯佢地簡呢層樓,買前我地都無睇過,因為層樓係佢屋企附近

子爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 23:58

如果我提早清數。我又比咁多錢 仲 ...

罰幾$呀?5萬好未?5萬買到世伯伯母對你改觀,抵到爛啦
問題係,係咪真係得呢個原因佢地唔鍾意你吖

子爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-26 00:58
回覆 orangutan 的帖子

我講白d 佢買呢層樓,我男朋友叫唔好,我都有叫佢地唔好比,係佢地一開波自己私下 ...

咪係囉,佢哋想用$綁住個仔唔俾佢飛走呀

複式洋房

佢地咁做我無辦法,我無理由要比人罸

翡翠宮

回覆樓主:

其實你到底驚乜

佢地吾鍾意你又點

婚咪照結,咬你

吾鐘意你咪見少D,又吾係一齊住。佢地可以做D乜

比我根本吾會諗辦法,更加吾會討好佢地 。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實呢度好多Jm俾咗意見你

佢哋講嘅真係金石良言,雖然我哋唔識但係冇人想你衰

都係果句你住男家嗰層樓,即係你男朋友個心都係聽爸爸媽媽話,你永遠都會比人話係靠男家。其實靠男家唔係問題,只是佢地會日後嚴重干涉你地的生活,特別有小朋友後,你男友可能都會幫你但最後都會叫你接受,就好似買樓一樣,反抗完最後都聽父母話

你睇得出佢父母買樓咁重要的事都幫佢決定埋,可想而知對佢地來講呢個仔永遠係小朋友,要佢地照顧,唔理過程你男友幾唔鍾意,但住咗落去就係接受咗
你同你男友商量下點處理層樓先,如果佢取態係住,因為父母都買咗,咁你預咗嫁俾佢無運行

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

不過佢係獨仔,係有好大生BB嘅壓力,而且,佢父母一定話要幫手湊,因為在他們眼中個仔永遠都係細路仔
同埋層樓佢哋俾首期你點可以話唔俾鎖匙佢哋呢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果你認為男友父母係因為你有欠債而唔鍾意你,你仍然為咗唔想俾罰息果少少錢而唔清咗條數,你睇錢緊要過你男友喎。

侯爵府

tantanmama 發表於 19-1-26 11:45
如果你認為男友父母係因為你有欠債而唔鍾意你,你仍然為咗唔想俾罰息果少少錢而唔清咗條數,你睇錢緊要過你 ...

agree 既然有錢咪早d還, 人地又唔係叫你將畢錢比佢, 人地比首期層樓你將來也有份住, show d誠意比對方父母睇吧!

首頁
34567...8

尾頁

跳至