婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hoyu妹妹 發表於 19-1-20 20:38
講講背景:我係一個護士,我男朋友係海關 識左5年,上年求婚我地一共拍左3年拖,年尾結婚
我本身讀設計,讀 ...

未結婚已經咁離譜,結左婚會係點真係好難想像。 不過從好方面睇,佢地唔係等你地結完婚先露出去佢地條狐狸尾巴,都算係不幸中嘅大幸! 起碼依家都有得諗。 我都希望我可以係婚前睇清楚真正的6299。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hoyu妹妹 發表於 19-1-25 01:57
佢老豆老母比首期,我男朋友供,我就而家交梗水電媒差餉,管理費,雜費

搬走

男爵府

講講背景:我係一個護士,我男朋友係海關 識左5年,上年求婚我地一共拍左3年拖,年尾結婚

唔洗唔開心,你未來奶奶老爺好計較
你要貼埋大牀買埋樓,佢地咪收聲囉,
但都可能會覺得你一定有問題,
如果唔係點解咁蝕都肯。
這是過來人的簽語

大宅

回覆樓主:

你要揾本簿記低每月間屋洗費,佢老豆老母唔會覺得水、電和其他雜費都好貴,重要層樓無你名。你借咗錢唔會影響到你老公份工,除非你唔還。佢哋話你的時候要慢慢分析,不要否定咗自己先。你要比佢哋知道你現在份工有前途過老公,亦都無必要即刻還晒d錢,有錢係手上做其他投資。你唔好再講咁多嘢比佢老豆老母知,如果可以層樓放租去第二度住la。

男爵府

franwu 發表於 19-1-21 10:08
簡單一個字,因為你窮。係,你係咩都自給自足。但而家人地唔想個仔,娶個呢D人。人地想娶個屋企正常,唔洗 ...

bingo 有錢已經還曬啦 唔需要慢慢還 護士三四萬 還唔曬?
te quiero mucho mi amo

男爵府

男家父母都係粗人又唔講道理而且脫節,完全溝通唔到。雖然男友好撐你,但你嫁左去都唔係得你兩個人嘅世界,條路好難行,畀我會放棄

琥珀宮

要學精,所有同錢有關嘅野唔好再比外人知,有錢冇錢都唔好比人知
佢地明顯係怕你要佢個仔幫你還錢啦
如果諗住一齊,就講個大話,話父母送份嫁妝比你順便還埋d學費
其實呢d唔難攪嘅,但千其千其唔可以同佢地一齊住

複式洋房

其實你做護士都係一份幾好的職業,可能係佢地睇得自己個仔太好,但睇唔到自己個仔的缺點,佢地嫌棄你借錢讀書,但讀書都是有限錢,又係你自己還,你沒有要求佢個仔結婚後同甘共苦去幫手還,但第時供樓卻要求你同甘共苦一起供,其實婚姻是大家不計較才會幸福,愈計較將來的愛會愈來愈少,而且他父母也太保護他了,只是怕兒子辛苦,你男朋友想娶你,卻不懂得保護你,才會讓自己父母這樣對你和你父母,將來仲要幫佢地生下一代,你要考慮清楚,佢地想個仔娶個好老婆,你父母都想你嫁個好老公,願意照顧你同錫你,對方父母會影響婚姻的,其實女仔如果條件唔差搵個好男仔唔難,或者你值得擁有更好的!結婚前真係要考慮清楚,無論你決擇如何都祝福你!

大宅

不如你問下佢
咁買樓借銀行錢又點計?個個都負債幾百萬啦
有咩問題?
驚咩野?

大宅

回覆樓主:

媽寶這個名詞是否歌頌孝顺仔的?

大宅

女人在被求婚後至結婚前是人生中係男人心中最矜貴的時候! 如果這個時候你男友都唔撐你,仲讓你傷心流淚,咁你都嫁,你就註定以後無好日子過。既然可以自食其力,可必作踐自己,係咪!?

別墅

因為佢地唔係專業人士,而家個仔叻啦,佢地覺得可以扭轉家庭局面。因為佢地未見過世面,就以為自己個仔好叻。
而你既情況佢地認為會拖累佢地,將佢地家庭變回以前咁

就好似我未嫁時,我62知我呀爸係圍村人,係廣源村有間餐廳,話我老豆係黑社會既人會影響佢家族。我真係嬲到發火。圍村人就係黑社會?你有無了解過就判左件事? 呢個誤會咁多年我記到而家。

佢地呢d心理係改唔到,永遠活係個洞入面。就算你自己俾錢,幾自強佢地都會話你拖累佢地。

分唔分你自己決定。不過我同意千祈唔好開錯頭。你行得正企得正問心無愧就得
我就係開錯頭,而家下下男家食住,我想行番正係好難

首頁

尾頁

跳至