跳至

首頁

尾頁

大宅

剛搵e生confirm了, 預產期12月14日
第1個係 0602 既 ^^

係勒...你地book定oscar未呢?
2子之母

大宅

原帖由 goofyszesze 於 09-4-24 15:53 發表
我係政府做(東區)
你呢?

呀?! 我淨係識book 威院咋...仲未收到電話, 好心急
2子之母

大宅

原帖由 aloymom 於 09-4-27 00:27 發表
咦! 大家的大仔大女都好細!

我前幾日流啡 插隊見了次醫生 都唔記得book!
仲有無拎醫生紙排政府產檢(上兩胎都無睇過政府醫生, 所以唔清楚程序)

公司又多野做 屋企又有四個小朋友要照顧...
之前小產過 ...

你好勁呀...已經要照顧4個小朋友, 仲要返工, 我之前有做野, 照顧一個, 都唔夠時間用呢...

你流啡可能忙得滯呀, 小心照顧身體呢..
2子之母

大宅

原帖由 HEIHEI(emily82) 於 09-4-27 13:23 發表
HI ALL,

咁啱,好多人第一胎都係06年我上胎係仔仔0602 BB,
LEE胎我未去睇DOCTOR,不過就驗左又計過
預產期09年12月16日

我覺得我起0602 d party 見過你, 哈!

2子之母

大宅

原帖由 aloymom 於 09-4-28 22:33 發表
winn

你是全職媽咪嗎?

我依家一日廿四小時都唔夠用
我hb又唔係香港做野
唔知細呢個出世後會點...

細細B出世時...我大仔剛剛轉校無耐
到時一定好忙... ...

aloymom,
係呀, 自從俾人裁就做左全職媽咪, 我覺得做好個全職媽咪仲忙過返工, 所以我真係好佩服你, 你要加油呀!!

細b出世時, 我仔都係剛轉校幾個月, 到時坐月又要接送返學, 又要去健康院, 又要自己休息餵奶煮飯, 我都頭痕緊...haha
但應該會睇下婆婆可唔可以過來幫下手囉...(大仔出世時我有陪月, 不知幾舒服...今次真係想像唔到..ha)
2子之母

大宅

原帖由 aloymom 於 09-5-1 23:45 發表
winn

豬流感殺到hk..我響灣仔返工
我hb緊張到唔想我返工!

我都覺做全職mami仲辛苦過返工
part-time揍仔好似比較適合我.haha

我諗我放產假時四隻魔怪一定會纏住我..無得抖架喇
細仔依家已經成日扭計.一定要我抱出 ...

aloymom,

其實我又唔覺得豬流感咁恐怖...似乎係政府誇張左少少
我唔返工, 都lai左手足口病+感冒
所以都冇上來一排喇...

如果我係你, 要揍4個, 就請定陪月
我媽就話可以入來幫我, 我諗應該容易d配合揍大仔d時間

你都要開始少d抱細仔喇...小心d ^^
2子之母

大宅

aloymom,
多謝你...手足口病就好返, 感冒就未清囉..ha
我仔夜晚訓覺要我陪, 病果個week就叫爸爸陪囉
係要不斷同佢講我唔想野到佢之類, 佢先肯爸爸陪
不過你細仔咁細個又真係未必講得佢明...

原帖由 aloymom 於 09-5-13 15:19 發表
winn

haha 我唔擔心, 係我hb擔心...

你好返未呀?
手足口病+感冒 好似好嚴重
esp 手足口病, 一定好辛苦!

細仔好嗲呀, 成日要我抱
晚晚訓到2點就喊, 搞到我都無覺好訓

近排又熱返, 你都要小心身體呀! ...
2子之母

大宅

原帖由 aloymom 於 09-5-16 02:51 發表
winn

>< 我都係靠我大仔幫我手
我夜晚先叫訓得好d

btw..我個得你仔仔個名好型呀

多謝你讚我仔個名喎, 呵呵...
如果今胎係囡, 我地就改左名做鄭玥 (玥係掌上明珠, 音"月", 好似同陽相反咁), 不過唔知會唔會土左d...haha

但呢...今胎我都有生下暗瘡, 可能仔囝都未定... 咁就 "r" 頭... :p
2子之母

大宅

我都聽聞生第2胎會快d....我有少少驚入唔切e院, haha..
我生第一胎係起昏昏迷迷既情況下生, 因為打左催生針,唔洗半個鐘生左, e生趕到來都係趕得切接我仔個頭架咋(老公話)
同埋第一胎咁迷糊, 我驚今次要來個正式既, 我搞唔掂
2子之母

大宅

jb-bb:
陀仔會生暗瘡係因為荷爾蒙唔同嘛...

aloymom:
照你咁講, 可能今胎唔洗打催生針, haha...

其實平日你同姑奶2個女感情好唔好架?
可以搵個weekend, 自己冇咁攰, 同佢地分享你有左bb呢個喜悅, 同埋同佢地講希望佢地可以幫手照顧你2個仔, 咁樣佢地應該會覺得你當佢地係家庭一分子, 冇咁易亂諗野既
2子之母

大宅

原帖由 allyri 於 09-5-25 16:53 發表
hihi,

我都嚟報到吓先
我大仔3.5 yrs old, 今胎預產期係xmas.

有冇全職媽媽?

hello allyri,
我仔都係3yr3mths, 細過你仔dd, 今胎預產期係20號, 我都當佢係xmas baby 喇, 嘻

依家我都係全職媽媽....

我發覺唔洗返工, 食lunch時間冇咁正常, 真係弊加火...
2子之母

大宅

講起脂肪厚...我陀第一胎時已經係有肚腩果堆, feel 唔到bb "young" 隻手仔腳仔出來, 好想經驗下..haha...

到今胎, 個肚腩仲大過之前, 唉
2子之母

大宅

allyri,
同阿b一齊食都好d, 我仔返左學, 所以我都係一個人食...

辣既食物....想食都唔敢食唔多啦.... 真係橙..

原帖由 allyri 於 09-5-31 00:06 發表
hi winn

Nice to meet u!
我食lunch時間都正常,跟亞b一起食,但e倫食慾不大,除非有辣的食物......
2子之母

大宅

原帖由 HEIHEI(emily82) 於 09-6-8 17:16 發表
以我記憶中,我0地去開0602既PARTY既時候,我又唔覺你有肚腩,不過我自己就真係大肚腩,如果我唔著大肚裙,人0地都唔知道我有左!

咦?!你又係12月???呵呵, 乜咁岩呀....
0602party咁久遠既事你都記得...可能你認錯人, 哈哈
2子之母

大宅

前日做左oscar, 醫生話有8成機會係仔
之前諗定囡囡名, 依家要再努力諗過... :p

----------------

自從生完第一胎之後幾年, 我愛上吃辣, 依家耐唔時都會食少少, 一路食一路飲多d水中和下, 希望阿b冇咁刺激囉...
2子之母

大宅

大家好, 我好耐冇上來.. :p

依家4個月, 細b成日郁呀, 你地feel到胎動未呢? ^^
2子之母

首頁

尾頁

跳至