自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有證有據啦!段片入面明明係個學生比人一班人遭質學校咁都有得兜?好不負責任囉⋯⋯BTW聽聞係BAND3學校來的

馬鞍山一間中學疑爆出集體欺凌事件。昨晚有人在「馬鞍山之友MOSers(Since 2014)」facebook專頁上載一段短片,一名懷疑被欺凌的男學生,在課室內被按在地下,有人用椅子將他困住,他其後被人脫下褲子及將內褲褪下,露出屁股,數名男生一邊嬉笑,一邊拍打其屁股。有網民估計涉事學校是出產不少本地足球員的仁濟醫院董之英紀念中學,屬區內Band 3中學。有人指事件離譜,不能容忍。董之英紀念中學以書面聲明回應事件,稱已向相關學生及家長跟進,經深入調查後認為事件「並不涉及任何欺凌成份,只是同學間過火的嬉戲」。

網民Rick Yuen昨晚(23日)上載該段長約39秒的短片,表明是「代Post」,指事件涉及馬鞍山區內一間中學,形容該校「好垃圾」,帖文指「今日翻(返)了舊校探老師及同學,經過一個班房見到甘(咁)既(嘅)事情發生,一班人打一個人仲要日日都有老師隻眼開隻眼閉只系(係)罵幾句算了,想比各位看今時今日香港仲有尼(呢)類事件發生。證明香港教育制度好大問題,教育局監管不足」。

圖片中所見,一名男學生在班房內被大約7名學生按在地上,被2張椅子圍困住,不斷有男學生在旁嘈吵叫囂,有學生不斷扭事主的耳朵,事主多次掩面,但在場男生完全沒有理會,事主中途更被脫下褲子,內褲也被褪至大腿位置,屁股外露,多名男生先後拍打事主屁股,有人更連續多次拍打,在旁男生狀甚興奮,但片段未有交代事件起因及事主最後如何脫身。

有網民留言稱已報警,並將事件以電郵傳送至「教育署」,希望有關當局徹查事件。不過,該帖文上載不足2小時已被移除。

董之英紀念中學回應指,校方昨晚(23日)啟動危機處理機制,與社工、教育心理學家、教育局人員及警方合作,向相關學生及家長跟進,但強調事件不涉及任何欺凌成份,形容為「同學間過火的嬉戲」。但校方稱無論如何在學校過火的嬉戲玩耍亦可能構成不當行為,「校方已訓示相關同學,確保日後不會發生相同事件」。

聲明又指,校方在今早向全校師生鄭重聲明,校方一向嚴肅處理欺凌事件,提醒學生如留意任何欺凌行為,應立即通知校方,又重申對於校園欺凌絕不容忍,重視校園的關愛文化。
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190124/59179737

JD930    發表於 19-1-24 16:23

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

學校一定唔想影響聲譽,例牌個類官方說話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

男爵府

我的育兒心得勳章

其實間學校都無校譽可言啦、直接認左佢,認真處理咪仲好。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

事主中途更被脫下褲子,內褲也被褪至大腿位置,屁股外露

Poyau    發表於 19-1-24 20:02

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

親親小孩子 發表於 19-1-24 16:14
學校一定唔想影響聲譽,例牌個類官方說話
呢d咪就係人頭豬腦囉,咁樣處理,發d咁既聲明,咪仲影響校譽。。。

大宅

yanyanpigb 發表於 19-1-24 16:03
有證有據啦!段片入面明明係個學生比人一班人遭質學校咁都有得兜?好不負責任囉⋯ ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

個校長叫咩名?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

回覆樓主:

“提醒學生如留意任何欺凌行為,應立即通知校方,又重申對於校園欺凌絕不容忍,重視校園的關愛文化。”

呀校長句野都幾有趣,呢家咪通知咗校方 你地比咩答案?咪回應話係過火的嬉戲囉,咁都唔係叫欺凌?扑穿頭 毆打先叫欺凌?

子爵府

心痛 !

如果主角係自己仔女的話,極心痛!

所以我經常同自己小朋友講,我希望佢地唔好比人蝦,更加唔好做蝦人果個...

wcpcelia    發表於 19-1-25 14:47

大宅

JoeyJoey 發表於 19-1-24 17:36
心痛 !

我都覺得如果係自己個仔,真係好心痛

大宅

回覆樓主

被玩嗰位同學覺得開心就係玩,
否則就係欺凌!
最令人討厭嘅回應就係學校呢種「逃避現實」嘅回應,唔正視問題只會助長壞風氣!

大宅

JoeyJoey 發表於 19-1-24 17:36
心痛 !

係!睇到都嬲!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

日本成 發表於 19-1-24 17:21
“提醒學生如留意任何欺凌行為,應立即通知校方,又重申對於校園欺凌絕不容忍,重視校園的關愛文化。”

呀 ...

咪係
請勿打招呼~

大宅

zola 發表於 19-1-24 16:32
呢d咪就係人頭豬腦囉,咁樣處理,發d咁既聲明,咪仲影響校譽。。。

我都覺得係,仲衰過唔回應

大宅

真係唔好俾人話歧視band three,人格衰的人邊度都有,但出手搞人仲咁誇張,真係係band three較常見

公爵府

回覆樓主:

校長嘅邏輯係咪可以apply落去女同學身上 而又唔會被告非禮? 睇到火都嚟埋

水晶宮

唔通校方會認自己學校係band 3不特止,仲會話校園內充滿欺凌咩?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至