家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無需要買家居保險?

剛購物業,請問是否要買家居保險呢?謝謝

複式洋房

Re: 有無需要買家居保險?

當然要買! 如果要裝修仲要買埋裝修保險, 但係家居保險可以在裝修完先起保, 唔洗即刻買, 可以慳d呀!!!!

侯爵府

我o地o個時入o左伙先買家居保險

男爵府

應該要買.......有個舊同事年供$6XX(供左八年),剛剛佢toilet
浴缸滲水,攪到櫸木地板蹺起左幾條同黑左一大遍,但係佢賠足二萬幾蚊~~

複式洋房

多謝你地既回覆,

請問邊間銀行買平d呢?謝謝

侯爵府

easyeasy,

以前我o係HSBC買都幾貴, 要成百幾蚊一個月。2001年開始我就o係國衛保險買, $600保兩年, 都幾抵買。

複式洋房

my_tabo,

價錢相差咁多,保險內既項目係咪好唔同?

男爵府

當然喇,間間公司的家居保險保障範圍都有出入o架! 而且理賠上處理手法亦有差異。 所以單單在價格或保額上作出比較係無用的,買保險都係但求在有意外發生時有所保障,如果只係一味平,有事就呢樣唔保o個樣有問題就得不償失喇!

以近日發生而又引起公眾關注的大廈公眾地方的責任保險為例,唔係份份家居保險都會作出賠償(owner's liability vs occupier's liability),買前要睇清楚保單條款,唔好只係好片面咁睇一堆堆的數字比較!

複式洋房

Ms.ChanChan,

你有咩建議(邊個夠全面又抵)?謝謝你

伯爵府

我有一張比較市面9間不同保險公司/銀行家居保既比較表, 係 pdf 檔案, 有興趣參考可PM你的電郵給我.

複式洋房

我買緊道亨,都幾平,但係鷹星保得幾好,又冇墊底費. :mrgreen: 家下諗諗下又想轉番,唔知有咩credit card申請會有discount呢?

侯爵府

easyeasy,

其實我覺得買家居保最緊要就係"因第三者責任引起之損壞而導致個人責任"o個part, 我買o個個plan最高都賠償250萬, 意外導致家居及財物損失之最高賠償額10萬, 臨時居所費用( max 30 days)每天$500, 個人遇襲最高賠償3萬, 對於我o黎講, $600兩年o既家居保, 都算係咁喇!

男爵府

easyeasy,

我自己就買開Aviva (CGU),不過我係Building + Household一齊買的,因為咁樣先可以有最全面的保障。

我研究過唔少Household Package,在責任保險個section應該係以Aviva講得最清楚係連個別業主其業權百份比的common area(即係大廈大堂,外牆etc)的責任都covered的(sub-limit $1,000,000)。

不過小心Aviva新的保單wordings係唔保household improvements (e.g wall papers,carpet,地板),所以佢地的保費係相應減低了不少。 如果你係業主的話最好買埋個Building,頭先所講的household improvements係Building Section係保到的。

另外HSBC的也不錯,保單亦講明cover Owner's Liability。 亞洲保險(Asia Insurance)有個option + 幾十元就cover埋Owner's Liability。

其他保險公司的係呢一方面大多比較含糊或者講明係只cover Occupier's Liability。 即係話最近有個case話業主要share賠償比簷篷倒塌的意外就未必保到。

呢些東西單單看一大堆數字的comparison table係點都睇唔到o架!

價錢方面,其實都相差不遠,有時買個安心,比多少少(一百幾十)都值得,係咪?

男爵府

deleted :wink:

複式洋房

my_tabo & Ms.ChanChan,

唔該晒.好似好覆雜喎.

可唔可以簡單d列出買家居保要cover咩項目呢?方便搵公司報價.麻煩晒!

複式洋房

my_tabo & Ms.ChanChan,

唔該晒.好似好覆雜喎.

可唔可以簡單d列出買家居保要cover咩項目呢?方便搵公司報價.麻煩晒!

複式洋房

UP

侯爵府

easyeasy,

我睇o左Ms.ChanChan o既回應, 都覺得好複雜, 唔係好明...?-( ?-( 我買o既家居保主要係保障家居財物。不如你搵個相熟o既保險經紀o黎問o下, 等佢解釋比你聽仲好啦!

係我心目中, 最重要o既項目係"因第三者責任引起之損壞而導致個人責任"o個part, 同埋"意外導致家居及財物之損失"。

複式洋房

my_tabo,

Thank you!因為坊間實在太多產品,所以想搵一間代理因應要求分析埋就好喇!有咩唔明又可以問.

侯爵府

easyeasy,

咁你有冇相熟o既保險代理?

首頁

尾頁

跳至