自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maomaofafa 發表於 19-1-29 10:35

增加醫科生名額 no

我都唔知點解,但提議加人工係未被人鬧過既
天朗氣清

大宅

a328 發表於 19-1-28 21:39
使咩醫院A醫院B呀做例子呀,見啲大內地人係咁迫爆看港啲醫院都知啦,內地冇醫院咩,冇床位咩,點解揀香港 ...

我只係想引導佢地諗下

侯爵府

回覆樓主:

醫管局前主席胡定旭今早在電台節目表示,由於醫生數目一直不足,他支持引入英聯邦醫生的做法。他指出,在2010至2011年曾提出相同建議,不過當時引來醫生團體反對。

胡定旭指出,他支持像1997年前港英政府般引入英聯邦專科醫生,而中國大陸是沒有英聯邦專科醫生,故指引入英聯邦專科醫生是引入內地醫生的說法是誤導。他建議醫管局可規定有關醫生只限在公立醫院執業,以免流入私院。

http://www2.hkej.com/instantnewsMob/current/article/2049101/%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E5%89%8D%E4%B8%BB%E5%B8%AD%E8%83%A1%E5%AE%9A%E6%97%AD%E5%80%A1%E5%BC%95%E5%85%A5%E8%8B%B1%E8%81%AF%E9%82%A6%E9%86%AB%E7%94%9F

侯爵府

tinlong22 發表於 19-1-29 11:10
我都唔知點解,但提議加人工係未被人鬧過既

加人工不能解決人手問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maomaofafa 發表於 19-1-30 14:27
加人工不能解決人手問題

我正常既理解都係咁

但平時呢樣話唔得, 個樣話唔好個D
對加人工係無異議既

天朗氣清