跳至

首頁

尾頁

別墅

亞女18號出世後,到現在都未出得院耍訓箱仔又要照燈 ,現在每天都過去幫亞女換片片和餵奶,今日才發現亞女個patpat損哂仲流埋血添 好肉赤好心痛......跟住又比我發現埋佢眼爆左微絲血管添.....好肉赤好擔心呀

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我b都係爛pp呀
醫院用濕紙巾
又好耐先換片
冇辦法啦

出院先有得攪

別墅

thanks雪bb,
乜原來住醫院一定會爛pappat架?我都明白跟本姑娘唔夠人手做做,但係睇見亞女咁真係好心痛好肉赤囉 咁希望亞女叻d可以快d出院幫她搞番好啦
原帖由 雪~bb 於 09-4-24 03:18 發表
我b都係爛pp呀
醫院用濕紙巾
又好耐先換片
冇辦法啦

出院先有得攪

大宅

好媽媽勳章

可能醫院幫bb換片冇換得咁密先會咁!!
吓...隻眼爆左微絲血管..你有冇問姑娘點解呀?
希望你bb快d出院啦!!

子爵府

屯門醫院應該餐餐都同BB換片o架喎,同埋佢地係用johnson's baby濕紙巾,可能你BB d皮膚太嫩,希望佢快D出院啦,始終都係媽咪照顧返細心d o既~咁你BB係咪住D6?我BB星期一都入去住左一晚呀~

大宅

其實應該係用濕紙巾敏感. 我細女住醫院時都係, 兩三個鐘食一餐奶, 餐前餐後姑娘都會睇下尿片有冇濕, 一濕就會換. 最大問題係用濕紙巾. 我細女住醫院時個PAT PAT都爛晒, 要成日「晒PAT PAT」.
你可以幫佢搽凡士林(花士令), 出院後用返清水棉花個PAT PAT就會好返.

政府醫院唔會咁有心機用濕棉花抺PAT, 佢地只會用濕紙巾, 所以要忍耐下喇…我細女出左院後一個星期個PAT都靚返晒!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 李露媚 於 09-4-24 12:43 發表
其實應該係用濕紙巾敏感. 我細女住醫院時都係, 兩三個鐘食一餐奶, 餐前餐後姑娘都會睇下尿片有冇濕, 一濕就會換. 最大問題係用濕紙巾. 我細女住醫院時個PAT PAT都爛晒, 要成日「晒PAT PAT」.
你可以幫佢搽凡士林( ...

AGREE
係濕紙巾既問題
大仔果時24hrs跟我
我換得好密架啦
一呵就換
但我唔知要用清水棉花
淨用濕紙巾
結果3日唔使就爛pp
個噹噹好似車厘茄咁樣呀

別墅

同埋照燈PP係會易紅d 架...
我bb照兩日燈都出左紅粒粒...返屋企就無事.

別墅

我阿b都係俾醫院搞到pat pat爛晒, 直頭係鮮紅色, 損晒, 連"long long" 側邊都爛埋, 第一晚出院返到屋企, 幫佢換片先知咁大劑, 佢喊到拆天, 睇見佢好痛, 連我都忍唔住喊呀.

陪月話要每次大便或小便後都要即刻換片唔好up住, 同埋每次換完片用水抺乾淨後, 搽俄羅立英, 過兩日已經好番好多, 而家得番少少紅, 換片無再喊.

大宅

最好唔好搽俄羅立英, 醫生話俄羅立英係未受管制既中成藥, BB同大肚婆最好唔好用喎.
用返凡士林會好D.

大宅

我都係bb每次大/小便完用暖既滾水用bb抺, 用搽少少花士令.

子爵府

原帖由 李露媚 於 09-4-24 18:56 發表
最好唔好搽俄羅立英, 醫生話俄羅立英係未受管制既中成藥, BB同大肚婆最好唔好用喎.
用返凡士林會好D.

之前阿仔塊面有濕疹,我仲成日幫佢搽添~

大宅

我個肚之前出粒粒搽俄羅立英比醫生話, 叫我唔好亂咁搽野. 我細個都有搽架, 但其實廣告都有話呢個係「藥用雪花膏」始終有藥, 所以都無用囉.
醫生話敏感症都唔好亂搽野, 要搽都係搽最溫和無藥既潤膚膏, 例如花士令.

複式洋房

好在佢無事呀...

俄羅納英自己有話濕疹唔用得架....
睇完佢張說明書...就會發現好多野都可能唔用得架

不過我都有同阿B用...尤其是冬天爆拆果時

原帖由 mikitten 於 2009-4-24 21:32 發表

之前阿仔塊面有濕疹,我仲成日幫佢搽添~

子爵府

原帖由 M_E 於 09-4-25 09:28 發表
好在佢無事呀...

俄羅納英自己有話濕疹唔用得架....
睇完佢張說明書...就會發現好多野都可能唔用得架

不過我都有同阿B用...尤其是冬天爆拆果時

...

係咩~因為我之前同阿仔搽開physiogel cream同QV,不過唔係好得,阿媽就叫我同佢搽俄羅納英,仲買勁大樽果隻添........

大宅

我都係用棉花+水同亞囡抺patpat (在醫院姑娘
都係咁做). 出院後你唔好用濕紙巾啦.
唔好太担心, 你自己都坐緊月, 亞囡好快會出院.

別墅

原帖由 李露媚 於 09-4-24 23:09 發表
我個肚之前出粒粒搽俄羅立英比醫生話, 叫我唔好亂咁搽野. 我細個都有搽架, 但其實廣告都有話呢個係「藥用雪花膏」始終有藥, 所以都無用囉.
醫生話敏感症都唔好亂搽野, 要搽都係搽最溫和無藥既潤膚膏, 例如花士令. ...

really? 但用左幾日阿b爛pat pat果度又真係好番晒咁滯喎! 不過, 我都叫陪月見阿B好番就唔好再幫佢搽!

至於花士令, 兒科醫生話只可以預防紅PAT PAT, 但如果PAT PAT已經UP爛左, 搽花士令就無用喎.

別墅

亞女今日仲未出得院,現在姑娘將她"par"係到訓,因為亞女個patpat損得好犀利,肉眼睇好似卓傷左咁,仲要浸血個隻 我好肉赤好心痛呀,覺得自己好冇用,一d都幫唔到亞女 都唔知幾時才可以帶亞女回家 醫院d姑娘根本唔夠人手,現在亞女"par"係床仔訓好悽涼

別墅

原帖由 小benben媽咪 於 09-4-24 08:12 發表
thanks雪bb,
乜原來住醫院一定會爛pappat架?我都明白跟本姑娘唔夠人手做做,但係睇見亞女咁真係好心痛好肉赤囉 咁希望亞女叻d可以快d出院幫她搞番好啦
...

我個女之前因黃疸都要係特別病房住幾天, 醫院佢地一日餵6 餐, 餐後都會同bb 換片, 你個女住邊間醫院? 點解會up 到patpat 咁紅同出血咁嚴重? 辛苦你了媽媽, 放心吧 , 你咁勤力去睇個女, 佢好快冇事,可以好快出院呢..放鬆一些吧...take care

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

今日帶囡囡返去檢查, 我地因為囡囡黃度高左2度決定留院照燈
雖然照燈只係好平常既事
但第一次作為媽媽既我真係好唔捨得同好擔心

首頁

尾頁

跳至