母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽咪,應該點由人奶轉奶粉俾囡囡呀?
我囡囡16個月大,
之前係全人奶,埋身~

前2日開始試俾a+2佢飲(諗住淡d)
但係佢試飲2啖..2次個樣都係反胃,嘔番出黎~

佢咁大,我又唔想而家先俾佢用奶樽..
請問應該點做呀?

thz!!!

別墅

你囡囡食開幾多餐奶?會唔會剩食早晚都夠?

我而家都好頭痛,因為佢下午茶個餐愈嚟愈唔想食,埋身都只係啜一陣,姑娘話如果係咁,可以唔俾喎。

大宅

原帖由 pymmr 於 09-4-24 10:05 發表
你囡囡食開幾多餐奶?會唔會剩食早晚都夠?

我而家都好頭痛,因為佢下午茶個餐愈嚟愈唔想食,埋身都只係啜一陣,姑娘話如果係咁,可以唔俾喎。

我囡囡好彈性架~因為係埋身~
我唔知佢食左幾多~~~

如果剩係早晚,我估佢唔慣..(因為佢訓前要飲一陣先)
所以..而家好苦惱~~~

大宅

畀面勳章

”樣都係反胃,嘔番出黎”顯示到你囡囡唔鐘意食奶粉. 點解要由人奶轉奶粉呢??你可以泵出來俾囡囡食.另外, 你係點俾囡囡食?用杯?用spoon?

大宅

原帖由 kit1014 於 09-4-24 13:00 發表
”樣都係反胃,嘔番出黎”顯示到你囡囡唔鐘意食奶粉. 點解要由人奶轉奶粉呢??你可以泵出來俾囡囡食.另外, 你係點俾囡囡食?用杯?用spoon? ...

因為我黎緊份工都係番shift,
唔可以定時定候去bump奶~
所以打算轉奶粉,
只係早晚餵埋身囉~

用杯俾佢飲

大宅

就算番shift都應該有lunch hour, 試下lunch hour泵奶可行嗎?
如果真係唔得, 咁試下係屋企時其中一餐泵人奶用杯餵, 等佢習慣用杯飲奶, 再轉奶粉
其實16個月可以唔駛食下午一餐奶, 淨早晚埋身餵, 其餘三餐固體食物已經好足夠, 人奶已經唔再為左醫飽肚,你返左工bb見唔到你, 可能都冇飲奶既心癮, 所以都可以考慮唔俾奶粉, 用豆漿/果汁.....等代替

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-4-24 22:41 發表

因為我黎緊份工都係番shift,
唔可以定時定候去bump奶~
所以打算轉奶粉,
只係早晚餵埋身囉~

用杯俾佢飲

大宅

原帖由 doublei 於 09-4-24 22:57 發表
就算番shift都應該有lunch hour, 試下lunch hour泵奶可行嗎?
如果真係唔得, 咁試下係屋企時其中一餐泵人奶用杯餵, 等佢習慣用杯飲奶, 再轉奶粉
其實16個月可以唔駛食下午一餐奶, 淨早晚埋身餵, 其餘三餐固體食物已經 ...

我都覺得人奶唔係飽肚,係心癮~~~
但係想問如果淨係keep住早晚餵人奶,
會唔會好快收奶? thz!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊