自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

唔知大家仲記唔記得,早排咪有個媽媽推BB車上扶手,之後好多人討論既果時有人插個媽媽亦都有人幫佢
今次係FB見到有個媽媽分享,又覺得佢幾有道理。。。當中既苦衷真係做左人阿媽先會明
特別係D人4肢健全都同人等車立,同埋MTR D車立真係唔夠用又慢

佢段野係咁 (長文)
首先好感謝呢個page俾我哋發聲
.
未做人媽媽之前,好多嘢原來自己都無為意
做咗媽媽後,親身經歷得多
先知呢個世界好多人都冷漠無情
.
早前見到個post話推bb車上扶手電梯
睇完真係忍唔住好想講俾大家聽
未做媽之前,都已經係好中意出街,有九萬樣交通工具俾你選擇
自從做咗媽媽後,你想出街?
前一晚就要諗定個路線圖,如果諗唔掂,就直情唔去
點解?因為要推bb車囉!
推住架bb車,巴士唔歡迎你,的士唔歡迎你,van仔更加唔歡迎你,得地鐵係最佳選擇,但地鐵都唔係個個站有車立
我試過由北角去長沙灣,由出門口開始計,搭咗10次𨋢,仲要未計等車立時間
如果唔趕時間,都話無咩野
但如果約咗人,真係要早兩個鐘出門口,因為等得𨋢嚟時間先啱啱好
.
我諗大家都等過車立啦,等車立真係好X炆咖!
地鐵啲𨋢又慢又窄又細
中環站架車立就最慢嘅,又細,等n架都入唔到
唔中意去金鐘轉車,因為係勁多人,而且個個都係度9衝,好似跑馬拉松咁
就算你排係門前第一個位,地鐵門一打開,後面嘅馬拉松選手就會一支箭衝入去
結果點?咪就係入唔到,再等下架囉
.
係好嬲都無計咖,呢度係香港唔係澳洲啊!
所以會搭多個站,中環轉車去荃灣線
都唔好受咖,就係等中環站果架車立
你要有心理準備要等15分鐘,有時唔駛等,就真係你行運
.
我都知未有小朋友,未經歷過實唔會明
但你話緊人哋時
話唔埋你將來都會有自己小朋友
將心比己
有時迫於無奈先會去搭電梯(雖然我未試過)
但有啲地鐵站係好變態無車立,得樓梯同電梯,例如:天后
.
你可能會話:「抱起個b,收車搭電梯咪得囉」
如果一個女人仔呢?如果個b係初生b呢?
唔啱你又試下一手抱b一手收車搭電梯,無第三隻手扶實電梯
有咩「依郁」都係會「紮」死你咖喔
有得揀,一定無人想推bb車搭扶手電梯
自己親生骨肉啊,個阿媽仲驚過你啦
如果地鐵有超過一部以上嘅車立,你話幾好呢
.
講返架車立
重點係長期前面都有一班兩手揈揈,四肢健全,曉行曉走嘅人喺度排隊等𨋢
好想訪問下佢地:明明電梯咁快,係都要搭架咁慢嘅𨋢做咩呢,而又唔讓俾有需要嘅人
下面張相係真實圖片,搭親車立都係咁咖
呢張算少人啦,有時仲多人,排到轉晒彎咖
.
其實已經習慣咗香港地好多人都好冷漠,自顧自
但都希望多啲人會體諒下傷殘人士、孕婦 、推bb車嘅媽媽、老人家
或者有一天,你:
有可能會做人爸爸or 媽媽
有可能一個意外,做咗傷殘人士
終有一日都會老
多一點同理心,對人好,會有回報
.
如果都係覺得有嘢要賴
賴政府——政府三百幾億整條隧道
重點係整咗,但個個都話唔覺有分別
都唔見佢整多啲有用嘅設施
幫下有需要嘅人
.
#凡事有兩面
#不一樣的角度
#香港地可否多一點愛

https://www.facebook.com/parentlicenses/photos/a.193096898245424/235734177315029

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我好明,所以我唔用BB車

熱狗媽    發表於 19-1-29 11:13

大宅

我大仔4歲,用左bb車應該唔夠10次
細仔就來一歲,無坐過bb車
兩個都係出街就用hip seat,暫時無遇到一定要用車既scenario,even 去旅行
香港地確係超級唔bb 車friendly,改變唔到只有自己變通下。山不轉路轉,路不轉人轉

禁止訪問

男爵府

我自己都係人阿媽但有d唔認同
點解人地有手有腳就一定覺得人地爭lift?
我前排運動拉傷筋膝頭哥又痛
旁人睇我係一個正常人架
但我隻腳一曲就痛都係會選擇搭lift
只係想講凡事唔好只圍住自己轉自己睇
自己覺得人地冇需要唔等如人地真係冇需要

wcpcelia    發表於 19-1-31 15:53
bblyly    發表於 19-1-30 20:13
kmamy    發表於 19-1-30 14:20
maymay88    發表於 19-1-30 04:07
caryfox    發表於 19-1-30 00:52
xingyi    發表於 19-1-29 18:19
nyfng    發表於 19-1-29 14:56
cassy_w    發表於 19-1-29 14:49
咬香口膠    發表於 19-1-29 14:29
學會放下    發表於 19-1-29 14:24
taylortse    發表於 19-1-29 14:19
熱狗媽    發表於 19-1-29 14:09
rhinegarden    發表於 19-1-29 13:59
OM123321    發表於 19-1-29 13:37
crubie    發表於 19-1-29 13:24
Jela    發表於 19-1-29 11:59
Duster    發表於 19-1-29 11:08
mini1204    發表於 19-1-29 10:53

男爵府

回覆樓主:

我仔BB個陣如果我自己帶佢出街要搭交通工具的話鐘意用揹帶,輕便舒服好多,推BB車上落冇話阻唔阻人,自己都覺好唔方便。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時部LIFT準備關門前, 都有D健全人仕跑埋入LIFT, 有時都覺得佢係咪真係有需要搭LIFT?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

自私,只顧自己感受

珍珠宮

晴雯 發表於 19-1-29 09:53
我仔BB個陣如果我自己帶佢出街要搭交通工具的話鐘意用揹帶,輕便舒服好多,推BB車上落冇話阻唔阻人,自己都 ...

香港成個環境都係唔啱推b車,尤其我心急底,用揹帶輕鬆自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

至愛朱古力 發表於 19-1-29 09:51
Me too, 我多數都用揹帶,雖然重,但方便。

係呀,點解要堅持出街又堅持用BB車又堅持人地要有愛心,簡單係人少時出門口,唔用BB車方便自己方便人亦減低危險性。

學會放下    發表於 19-1-29 14:24

侯爵府

回覆樓主:

真唔明白啲行得又冇拎行喼或重物嘅人,點解仲要走去撘呢?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

批鬥文日日出, 好煩

侯爵府

可能有人腳痛、唔舒服你唔知啫,唯有咁諗

唔好乜都話香港唔好,其實就算日本、韓國地鐵入面都唔一定有lift架,去旅行搭地鐵稱行李就知啦

咁一係揸車、坐的士(但都係要改車)
或用揹帶啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

fish5417 發表於 19-1-29 09:40
唔知大家仲記唔記得,早排咪有個媽媽推BB車上扶手,之後好多人討論既果時有人插個媽媽亦都有人幫 ...

我啊媽話,佢以前揹一個b.手拖一個,再攞個袋都出到街,唔明而定啲人攪乜!
我做新手時都試過, 前抱阿b,咩住背囊再拖埋個bb車坐巴士, 我仲慘,中途個bb車彈開咗,好彩有其他乘客幫我收返好架bb車。
我覺得而家嘅新手媽媽太緊張喇預備太多嘢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實帶BB出街, 係咪一定要推BB車? 我覺得推BB車的確係方便和舒服的, 但就要預多一倍時間~~

以我媽媽為例, 佢生左4個, 4個都未用過BB車, 照一樣一個女人帶住細路出街, 佢係用揹帶~~

我覺得要自己取捨, 當然啦, 香港交通環境唔同外國, 無甘多lift比BB車, 係要改善的, 但呢段期間, 做媽媽要識得變通和改變心態, 如果無可能預早好多出發, 咪用揹帶或者手抱~~~

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

生咗之後用過bb車次數只有一次(主題樂園)
其他時間都堅持手抱/用揹帶
係重但方便周圍走
我/我老婆一個人時都係咁做
而我老婆從來沒有以一個女人仔做藉口來要求人禮讓
多一點同理心
但不要自恃有b階級
如果唔係就同批鬥座廢老冇分別了
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

littlecar 發表於 19-1-29 09:55
係呀,點解要堅持出街又堅持用BB車又堅持人地要有愛心,簡單係人少時出門口,唔用BB車方便自己方便人亦減 ...

講得好好,環境唔容許時唯有自己調節,無必要又怪香港人冷漠。 我女BB時我只用BB車去公園散步,要搭車就用揹帶+背包,唔覺有咩唔方便。

侯爵府

有時見到d人推bb車,一入地鐵老馮要人讓路架,首先一支箭有理無理推去輪椅位,唔理其他人企好未或意識到讓路未,就一野推/衝過來⋯然後企企下見對面有位坐又一支箭衝過去,衝來衝去、其他人避來避去⋯⋯(我唔係話晒全部推車人)

重點係你決定推bb車出街係你既選擇, 唔好硬係覺得其他人欠你咁, 老馮要讓你行先入先坐先搭先, 其實大家都有比錢搭車, 有權選擇自己舒服既方式

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

MKma 發表於 19-1-29 09:56
真唔明白啲行得又冇拎行喼或重物嘅人,點解仲要走去撘呢?

我有時會雙手無野 ,但身體勁累 腳軟軟都會去等!當然正常時唔會等 ,因為真係等好鬼耐!

另 我都有兩個小朋友,當年出街推BB車
只會係9點後 ~4:30前搭車 其他時間 ,就算無推BB車根本就多人,特別返工、放工時間 正常人都要迫車!

男爵府

畀面勳章

其實唔只係BB車, 係坐輪椅既都好唔方便,
我仔由BB坐BB車到幾歲, 都有好深感受,
如果老公唔同我一齊, 我都盡量唔去街....
有好多地方都冇為傷殘人士設計架.....

首頁
12345...14

尾頁

跳至