論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

半夜大仔突然發燒(38.4) +嘔,今朝學校又要測驗,所以吵住要返學。咁我就帶埋印姐一齊送佢返學 (印姐第一次去,平時係我自已送),然後留佢係學校門口等,一測完就帶返屋企。我返到公司個心都好亂,又擔心,因印姐只黎了一個星期,又係OVERSEAS,廣東話又係有限公司,我又驚佢聽唔明我講mug,自已走咗去,阿囝如果唔舒服,出黎又搵唔到佢唔知點算。結果佢完全明我講mug,係學校門口等了一個鐘(早餐都冇食),依家安全返到屋企。好欣慰!雖然係好小事,但突然間發生時佢又幫到你時,真係開心gar。

But, 頭先抺窗時跌咗條布落街

複式洋房

係..... 我明白的。
比起塊抺布,佢今朝幫到我,買多1打俾佢都ok ar!
不過今晚都要提下佢,千祈唔好跌野落街。好彩今次係塊布,同埋窗下係平台走廊(有蓋)

複式洋房

我又發現多d印姐的好處了︰
1) 會主動做野,例如清潔鞋櫃,洗窗帘,我地一返屋企除低對鞋,佢就立即搵布抺干淨d塵放入鞋櫃(第一日唔為意,轉頭想出街已經搵唔返對鞋 ,原來已入了鞋櫃),上述呢d我冇叫過佢做,係見到佢自已係度做ger
2) 好take care d小朋友&bb,其實我都冇講過要佢點做,但係一出到街佢就會拖實我個大仔,如果大仔要推bb車,佢就會跟到貼,唔駛我地好似以前咁追到氣咳。
3) 將大仔周圍擺ger玩具入晒玩具箱疊好晒(呢樣又係冇叫過佢做) 其實佢真係好鍾意執野,只要見到d野亂就會自動自覺收好。(不過婆婆唔like,因為婆婆想搵野時問佢放咗係邊,佢唔識聽 )

當然都有d大慒ger野,例如︰洗窗帘唔記得除窗帘勾,仲以為幅窗帘玩完添,好彩冇樹

總ger黎講暫時滿意la。不過成日都同我講話唔想放假,我梗係話唔得la:;pppp:

複式洋房

都驚gar,所以窗花個密碼銷冇俾佢,情願佢抺少d。費事!

首頁

尾頁

跳至