論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家賓姐都幾好架,煮餸好得,周不時會有新菜式,又識得自已慳家買餸,無打爷頭,湊仔好過我同我阿媽,又會有D新款小食俾阿仔,做家務亦自動自覺,雖然自從細女出左世,做家務就差左少少,但佢湊細女都OK。

唯一缺點,就係每兩,三個月,就會有一晚面黑,我有時會忍佢,頂唔順,就寫五至六頁的長信炳佢,通常大家咁樣書信來往兩三次,就會冰釋前嫌,又回復良好關係。

但有時佢又會對僱主有D 要求,呢度就要平衡下,可能情況下,都會就下佢,方便佢做野,大家互相遷就啦。

我返工好忙,佢打點屋企所有事咁滯,由買乜餸到幾時清潔屋企,所以佢都好幫得手。

複式洋房

原帖由 LOOLOO 於 09-4-30 18:34 發表
UP

希望多D BOSS 可以分享下印印抵讚的事情

賓姐好肯訓練阿仔自立,在佢半哄半迫下,阿仔會自已著鞋,著襪,自已識去小便。

或者係訓練有數,今天姐姐忙於熨衫時,阿仔自已去洗手間,放低thomas 廁板,開完大大再叫姐姐,全程自已搞掂,姐姐都係入左廁所,才知佢開完大。唔夠三歲的小朋友,都算係咁了。我食晏時打返屋企,姐姐第一時間讚bb叻仔。

複式洋房

原帖由 tuenyima 於 09-4-30 21:04 發表
我自己個菲傭用咗六年, 我在香港時請佢, 後來搬去新加坡都帶埋佢, 人工少咗好多佢都肯跟我地, 舊年我地又搬去馬來西亞, 又係帶埋佢, 人工好過新加坡少少, 但當然冇得同香港比, 一月份我個仔出世, 我見佢做得好辛苦, ...

咁你個女都好叻,我見賓姐閒時都有教下阿仔顏色及英文字母,但佢認呢D 野,學得唔快,但畫公仔就好叻。

複式洋房

原帖由 idy926 於 09-5-1 01:51 發表
我想知你地D工人咁好,你地係點對佢呢?有冇家規比佢?會吾會對佢地豪D?e.g.一般嘢任飲任食,or準用洗衣機洗自己衫or一齊食飯or準坐梳化呀咁,或者其他bonus?因為我個bun 6 7月會到,你地嘅奇案確係滄海奇芭,值得研究..... ...

我地都好尊重個菲傭,都係好似其他媽咪講啦,大家都係人,大家都係打份工,總知交足功課,相處融洽,我想返到屋企,氣氛輕鬆和諧,自已才可以休息下。

洗衣機有俾佢用,佢同我地的衫係分開洗的。佢一周可用一次洗衣機,但其實我無特別理佢,就算洗多次我都無乜所謂,因為佢自已知分寸。

佢最初來,我俾左套家規佢睇,(係呢度學的) ,叫佢看完,簽名作實。佢都好認真睇,先小人後君子,呢D野一定要做,反正呢度大把SAMPLE ,我都係左抄右抄。

我亦SET 左個時間表俾佢,但發現運作起來有困難,特別係BB 及小朋友,唔會幫你跟時間表。又例如,你想工人訓練BB去廁所,但可能BB真係唔鐘意,咁我都唔會勉強,但只會溫馨提示工人可以再試下。

總知,講清楚你想要佢做那些家務,大約幾耐要做一次。呢D野,其實好睇你喜好,例如我對抹窗沒有特別要求,就會SET 幾個月先抹一次,但抽油煙機就要三周洗一次。佢可以自已安排邊日做。每個人手勢唔同,佢可以自已安排流程,但如果我有特別要求,會講清楚。

屋企野,基本上任佢食,無限制,但佢食好少。掉返轉,我食乜就係佢控制,因為佢買餸識慳錢,無打爷頭,所以我交哂俾佢做。總知每日一百元,四個大人,一個細路,每日兩餐開飯,加埋我會帶飯盒返工,通常起碼四餸一湯,有時仲有甜品,有時包早餐,阿仔有下午茶,屋企有D生果,都OK啦。

如果買家居用品,例如洗衣粉,洗潔精,佢會寫低話要買什麼,我地就會放低錢,佢自已搞掂。

坐SOFA,完全無限,香港地,間屋有幾大喎,佢抱住個BB ,唔通叫佢坐地下咩。

如果佢做好哂野,我都唔理佢做乜,佢有時會同阿仔玩,有時會自已睇書睇雜誌,或者睇碟(佢有部細細的DVD PLAYER)。

家規有寫明唔俾返工時講電話,但見佢有分寸,我都沒有嚴格執行。將心比己,如果你返工,老細唔俾講電話,都唔開心,但總知唔好過份,就OK。佢有時煮煮下餸,有野唔識整,會打電話問下D FRIEND,咁都好過問我丫,因為我唔得閒,係返工時間理佢。

我都同佢講明,大家唔係一家人,但住埋一間屋,都算係朋友,希望可以係好朋友啦。有野就攞出來傾下。咁佢都OK,我生細女時,唔得閒湊大仔,佢放假都帶埋個大仔出去,同佢去玩,阿仔都幾開心。

但,唔好期望完美,例如姐姐唔鐘意阿SIR 食飯食得好慢,呢個係事實,有時阿SIR夜返,食完已經十一點幾,姐姐已很累,試過大家為呢D事唔開心。咁折衷方法係,佢會將飯及餸,放埋一碟俾阿SIR,然後洗哂所有碗碟。咁阿SIR食到幾點都好,只係浸一隻碟及筷子,姐姐早上起身洗,就唔駛夜晚係度呆等,我老公食飯真係好慢,我食飽,佢先食到一半。

姐姐早過我起身,遲過我瞓,雖然我諗,佢工作壓力,肯定無我咁大,但咁長時間,又要陪細路仔玩,都係幾累,係合理範圍內,張就下,還可以接受。

有時見佢好多野做,我又唔太累的話,會主動幫下手。就算有工人,閒時都一定要做返少少家務,等佢知道,你係識做,同埋,做家務時,可以順便留意下家居狀況,有什麼損粍或壞左,又或睇下有無野要提下賓姐改善,當係間接抽查。

首頁

尾頁

跳至