論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的菲藉姐姐已做了五年,清潔、煮飯、工作態度、照顧小朋友各方面都好好,我一直以為自己好好彩請到個好姐姐。由佢初來時我都已經定下規矩唔可以出外借錢,所以佢5年來有需要就問我借,再響每個月工資扣返,一直都相安無事......直到舊年年尾我見到佢收財仔信,我逼佢拆開先至知條數三萬幾蚊,佢聲淚俱下話唔係佢借係幫朋友借,但係朋友走咗佬。之後發現佢唔止一條數,每條數都有各樣原因去解釋,佢曾經問我借錢叫我幫佢,但我話你條數太大我幫唔到。佢問咗一次之後就冇再問我借,但我知道佢一直都收信收電話。

大宅

當我一知道佢欠債之後我已經將屋企嘅貴重財物移走,但係我成日都害怕會唔會唔見其他嘢,例如自己嘅銀包、衣服等。朋友都叫我要即炒,但佢做嘢真係OK,我心裏面好矛盾,究竟應否幫佢?換新姐姐又有無佢做嘢咁好?同唔借錢?

男爵府

ganbatei 發表於 19-1-30 10:49
當我一知道佢欠債之後我已經將屋企嘅貴重財物移走,但係我成日都害怕會唔會唔見其他嘢,例如自己嘅銀包、衣 ...

同我前工人一樣,佢好ok, 原本巳經同佢續了约,無奈也要炒佢。agent 話佢地做擔保係有錢分,所以佢哋唔會只幫一個做擔保,條街數唔知有幾大,我唔會可以幫佢還得哂。佢傻到相啲friend,話我send 封信去財務公司話佢已經無做,財務就唔追數,佢就可以繼續留响我屋企。
炒左佢之後我收到幾間財務公司追數信。

佢應該唔會偷你嘢,偷了也是自己袋不會用來還财務。我前工人炒了,幾個月後咪又申請過來打工。

伯爵府

我掉轉,佢一到埗時我話我一定唔會借錢,乜野理由都唔借,唔使試唔使問

我反而唔介意佢出面借......如果佢準時還錢的話,我唔會理佢

當然有人追上門煩到我就另計

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

等錢用又做夠5年 可能博炒攞長服

大宅

ganbatei 發表於 19-1-30 10:49
我的菲藉姐姐已做了五年,清潔、煮飯、工作態度、照顧小朋友各方面都好好,我一直以為自己好好彩請到個好姐 ...

同我情況一樣,佢真係做得唔錯,我果個做緊第四張約,但真係借得太多,過埋年都係炒。

大宅

Same here! 菲藉姐姐已做了五年,煮飯、工作態度不過不失. 舊年年尾收財仔信先發現工人借財務 (欠$23,000). 之前工人亦斷斷續續有問我借錢, 我唔知工人借財務, 我有借比佢, 她有太多藉口 (XX死, YY入醫院, 仔交學費, 哥結婚, 幫女比agent fee....) 所以現仍欠我$5,000)

她又係話唔係佢借,係幫朋友借. 我唔信, 今年7 月完約, 本想大家好來好去, 比佢做到完約, 但財仔不斷打比我 (工人有還錢但還唔足, 係咪博炒??), 真係好騷擾, 想即炒但兩個小朋友 (小三)無人睇... 好煩

(其實已決定7月 後唔請工人. 因下年度小朋友可自己放學, 今年學校規定仍要大人接)

首頁

尾頁

跳至