自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

咁,唔駛評估

同我家那隻情況1樣,讀k1時和同學老師冇交流,原因在佢的英文能力強過中文好多,如果佢讀的係國際學校就唔覺有問題

但讀主流的學校佢中文唔得出來的問題係會影響社交,學習,上堂用中文,小朋友個腦要由英文轉中文先識答到老師到想到個答案時老師又問下1題 ,便左就咁睇小朋友冇反應實質佢調緊語言轉換

同學方面,佢講英文唔係好多識聽同回應該,咁佢講左人地冇反應小朋友自然就唔講,同埋主流學校除左外語課外係唔鼓勵小朋友講其他他語言,因為想佢地專心學中文先

子爵府

野原美冴 發表於 19-1-31 14:48
6歲前的小朋友,如果發展有問題,都可以帶佢去健康院見醫生跟進,有需要就會轉介去做評估。
...

老師就係叫我唔好錯過治癒既黃金時間, 叫我出去做下評估
我想問你知唔知點樣可以去健康院見醫生? 就甘打去健康院預約? 定要去睇左普通西醫有轉介信先可以?
謝謝你

珍珠宮

學校社工同班主任有冇幫你寫轉介信去健康院?寫左要去健康院排。 1年左右先做評估,1年左右先有s e位比到你

水晶宮

回覆樓主:

解決方法先加強中文生字,同學校合作,問老師嚟緊1周教咩,然後講d嗰個topic的生字,小朋友對熟悉的題你又講過下,就唔駛點轉頻道樂於參與課堂

子爵府

spikenard 發表於 19-1-31 14:54
咁,唔駛評估

同我家那隻情況1樣,讀k1時和同學老師冇交流,原因在佢的英文能力強過中文好多,如 ...

我原先都諗住唔駛做評估, 不過老師三番四次話佢有問題,叫我同佢做評估睇下, 比佢講幾講我咪有d動搖囉
我自己又唔係呢方面既專家, 我驚我唔理會錯過黃金治療時間, 如果真係有問題

子爵府

口水包包 發表於 19-1-31 14:55
學校社工同班主任有冇幫你寫轉介信去健康院?寫左要去健康院排。 1年左右先做評估,1年左右先有s e位比到你 ...

幼稚園都有社工可以寫轉介信??

大宅

如果老師有咁既建議 , 你可以打電話返健康院講返以個情況俾姑娘聽 佢地會好快俾個期你去見再作評估
如果姑娘都覺得有問題會馬上再見健康院醫生再評估 睇下要唔要排CAC

Fishbbmama 發表於 19-1-31 14:55
我想問你知唔知點樣可以去健康院見醫生? 就甘打 ...

複式洋房

回覆樓主:

協康會有個青葱計劃,你去睇下,價錢都合理,希望幫到你

https://slp.heephong.org/cht/introduction

複式洋房

pororobaby 發表於 19-1-31 15:02
如果老師有咁既建議 , 你可以打電話返健康院講返以個情況俾姑娘聽 佢地會好快俾個期你去見再作評估
如果姑 ...

健康院睇咗小朋友之後, 係要再排期, 分分鐘等幾年。

珍珠宮

減齡達人勳章

Fishbbmama 發表於 19-1-31 14:55
我想問你知唔知點樣可以去健康院見醫生? 就甘打 ...

返去你bb細個時打針個間母嬰健康院,健康院本黄色手册有電話,你打去問啦。

大宅

回覆 annieyipwc 的帖子

係...我仔由K1 開始排...排到K2 學期完先有得去評估中心做評估 不過我想講以家協康會都最少要排半年

水晶宮

Fishbbmama 發表於 19-1-31 15:00
我原先都諗住唔駛做評估, 不過老師三番四次話佢有問題,叫我同佢做評估睇下, 比佢講幾講我咪有d動搖囉
...

你有冇同老師講佢主力講英文?

子爵府

pororobaby 發表於 19-1-31 15:02
如果姑 ...

明白, 唔該你, 我打去健康院問下先

子爵府

spikenard 發表於 19-1-31 15:11
你有冇同老師講佢主力講英文?

有呀, 我同老師講我都唔會同小朋友講普通話, 因為普通話唔係我mother language, 而我亦驚我自己發音唔準教錯小朋友

侯爵府

musiccisum 發表於 19-1-31 14:49
選擇性緘默

係,所以我覺得冇問題
我都有叫佢開多d 口
但佢本人唔想迫都迫唔黎
依家佢都19歲囉
每次轉換環境都識到朋友
雖然佢局限識得幾個
但都ok 啦

珍珠宮

Fishbbmama 發表於 19-1-31 15:01
幼稚園都有社工可以寫轉介信??

我個女果時有學校社工寫信架。 唔知係咪間間學校都會

子爵府

回覆 annieyipwc 的帖子

多謝你既資料, 會試下申請睇下要排幾耐

男爵府

K1已經返左半年,老師有經驗對住咁多小朋友較易睇出邊位小朋友有咩不足,建議你去做個檢查,健康院或私家,萬一有問題唔好錯過黃金治療期。

公爵府

Fishbbmama 發表於 19-1-31 11:52
小朋友而家K1, 老師向我反映左幾次話佢係學校唔出聲, 叫我同佢出去做下評估睇下係咪有言語問題,請問邊到 ...

應該係學校寫紙轉介專科健康院做初步評估,但佢廢唔識做,咁你唯有帶佢去普通科門診,由普通科醫生轉介
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至