婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

俾酒樓果d千層糕我個仔食,攪到佢腸胃炎,又痾又吐,超辛苦,咁細個bb(10個月)就要受苦,無陰公,都唔明你地既,做咩係都要俾大人食既野bb食呢,好過隱咩?

公爵府

不喜勿回

其實bb都10個月架啦,食千層糕我覺得無問題喎,又唔係太油太salt..........

男爵府

我都唔係好贊成BB一歲前食酒樓嘢但我叔仔個仔,之前未有1歲(8個月大到)就已經日日食飯盒,佢個仔好硬淨,未曾試過有D咩事
原帖由 loloma 於 09-4-24 19:02 發表
不喜勿回

其實bb都10個月架啦,食千層糕我覺得無問題喎,又唔係太油太salt..........

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

個重點唔係件千層糕,而係佢地唔理係咪適合就俾bb食,出面街既食物大多味道很重,bb食左唔食佢應該食既食物,點算呢?仲要攪到腸胃炎呀ma
我唔係話插你,如果件千層糕係自家製既,係無問題架喎
原帖由 loloma 於 09-4-24 19:02 發表
不喜勿回

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 chrislpy 於 24/4/2009 19:19 發表
個重點唔係件千層糕,而係佢地唔理係咪適合就俾bb食,出面街既食物大多味道很重,bb食左唔食佢應該食既食物,點算呢?仲要攪到腸胃炎呀ma
我唔係話插你,如果件千層糕係自家製既,係無問題架喎 ...

街外既糕點勁多油ka
我都唔比呀仔bb時食
要食既就只食包既皮ja
而且係有時食白飯ja
酒樓既食物唔係咁啱咁細個既bb食.
受唔到好易會痾

大宅

我個仔細細個嗰陣, 奶奶同我地去飲茶, 只係比D白 lai sai 嘅腸粉我仔食, 反而我老公傻傻地要加豉油.
都仲細, 唔好食太多街外嘢, 腸胃炎好辛苦架.

複式洋房

我bb而家九個月大,我之前因為失業係屋企湊bb,佢由七個月大,我每星期都會帶佢去酒樓飲一次茶,食不加豉油既腸粉,叉燒包既皮,同埋千層糕...

我又唔覺得佢有事,相反佢仲比同年紀既bb大隻d添...

唔好太杞人憂天啦~

男爵府

如果自己餵會用對乾淨既筷子先比小朋友食
你地估下如果老人家會唔會咁做 到時排骨汁又有,鳳爪汁又有

我一定唔會比隻99單獨帶我小朋友去街

水晶宮

um..我覺得la, 唔係個個bb食左街外既野都會有事/冇事... 但係樓主做mami既 覺得bb唔應該食, 而且食左會有事, 咁當然你6299應該尊重你既決定。你bb既健康 係最重要ge, 所以你要做你認為岩既事!

民房

My 99 also like to do similar things on my baby, she likes to feed him with her used chopsticks, and she think he's one year old now, intestine and stomach are strong enough to fight agaist any dirty:;pppp:

別墅

每個媽咪都有自己個套,既然你覺得唔好咪同6299講聲你未想BB試咁多味道同街外食物住。

唔係BB夠唔夠大食街外食物嘅問題,而係你自己唔想。

我個仔6個月大後我都有比街外野佢試,佢受得又咁好冇食到污穢食物而病...某程度係好彩囉,如果佢同樓主BB一樣病咗,我都會內疚,如果係我媽咪/奶奶比...咁我都會唔開心。

男爵府

其實8個月, 你都要比BB習慣街外D細菌啦

如果你係打算唔比佢食, 佢身體接受能力就會好差, 呢D野要慢慢習慣

不過, 如果冇比開就比佢食其他野, 就一定病, 你要同你99溝通多D呀

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有咩咪搵你c6同你6299講下囉...係驚bb食得太多出面d味精野...會唔肯食d啖口野咁囉...

再唔得咪唔好同bb去飲茶囉...

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我始終都覺得無必要咁快俾街外野佢食,咩訓練佢身體適應力強d,佢大大吓就會強架啦,無需要咁做去訓練law,正如kellyly講:街外既糕點勁多油,個bb之所以大隻左,可以就同大人一樣,食得出面街既野多,肥左law,中國菜一向都多d油,膠粉之所以咁滑都係加左唔少油,不過經過呢次,我6299應該唔會再亂俾野佢食lu.

唔俾佢食大人野仲有一個原因,就係俾bb知道佢有佢食自己既野,大人有大人食既野,大家食既野係有唔同,咁佢就會好安份咁食番自己既食物,到兩歲先開始食大人食物都唔遲

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我之前有講過喇,不過佢地趁我唔在場,作反姐
原帖由 joyeeso 於 09-4-25 00:19 發表
有咩咪搵你c6同你6299講下囉...係驚bb食得太多出面d味精野...會唔肯食d啖口野咁囉...

再唔得咪唔好同bb去飲茶囉...

複式洋房

每個人湊BB 都唔同. 冇講邊套啱或唔啱.
如果你唔LIKE . 你就同你 99 62 講聲.

其實. 10 個月大小朋友. 都開始要習慣食出面既野了. 過多兩個月. 去健康院. 姑娘都要你改一日兩餐奶架咋. 其他時間食大人野. 有時. 出街帶BB. 如BB食慣大人野. 都好D ,
我仔 9 個月開始食西瓜.同埋. 已食街外野. SO FAR 冇問題, 小小小小咁比BB 試. 其實每樣食物一開始. 比小小. 比小小咁BB食. 等BB 個腸胃慢慢適應 ,

珍珠宮

原帖由 kellyly 於 09-4-24 20:26 發表

街外既糕點勁多油ka
我都唔比呀仔bb時食
要食既就只食包既皮ja
而且係有時食白飯ja
酒樓既食物唔係咁啱咁細個既bb食.
受唔到好易會痾

me too.

珍珠宮

原帖由 chrislpy 於 09-4-25 11:05 發表
我始終都覺得無必要咁快俾街外野佢食,咩訓練佢身體適應力強d,佢大大吓就會強架啦,無需要咁做去訓練law,正如kellyly講:街外既糕點勁多油,個bb之所以大隻左,可以就同大人一樣,食得出面街既野多,肥左law,中國菜一向都多 ...

絕對讚成, 我都係咁做.

唔駛咁快俾有味野佢地食, 佢地食慣咗, d調味料會越落越多越重手, 對個腎唔好.

好似我既大姑爺, 佢好食得辣同重味既野, 佢要用辣椒油煎蘿蔔乾糕, 唔係就話無味, 彈3彈4, 其實係佢食到無晒味覺就真, 好恐怖.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 chrislpy 於 09-4-25 11:05 發表
我始終都覺得無必要咁快俾街外野佢食,咩訓練佢身體適應力強d,佢大大吓就會強架啦,無需要咁做去訓練law,正如kellyly講:街外既糕點勁多油,個bb之所以大隻左,可以就同大人一樣,食得出面街既野多,肥左law,中國菜一向都多 ...

YES~

複式洋房

10個月食小小都可以啦,如果超清潔,無左底抗力。反而無咁好。除非你諗住佢係溫室大啦。10個月都可以比小小佢,等佢慢慢試下都可以喇。

原帖由 chrislpy 於 09-4-24 18:36 發表
俾酒樓果d千層糕我個仔食,攪到佢腸胃炎,又痾又吐,超辛苦,咁細個bb(10個月)就要受苦,無陰公,都唔明你地既,做咩係都要俾大人食既野bb食呢,好過隱咩?

首頁

尾頁

跳至