自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

moniko 發表於 19-2-8 23:51

我自己細路:

大宅

終極熊貓 發表於 19-2-8 23:48
「如果無叫人但乖乖地坐定定
對其他人好禮讓 聽指令」

唔會通街跑 好聽話嘅小朋友
你諗乜呢請問?

瑪瑙宮

MiuMiuLi 發表於 19-2-8 23:42
好主意 ,不過我怕佢會喺手機打 D 字比你睇

其實都係用語音輸入

大宅

回覆樓主:

拜年禮儀吾識定吾識教 ,又係撰擇性怕醜

公爵府

tkop 發表於 19-2-8 23:57
其實都係用語音輸入

再用電話語音輸出比你聽

琥珀宮

vivibabyvivi 發表於 19-2-8 22:59
俾人圍我都要講,呢啲咪叫冇家教囉

唔好話迫唔到小朋友,講謝謝係從小就要教,教到好自然咁講出口 ...

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wowobibi 發表於 19-2-8 23:31
除左怕醜,慢熱...我都聽得多係父母笑笑口話個小朋友好有性格,佢自己鍾意講就會講
...

父母打圓場啫。唔通當住人地面前鬧爆個仔無禮貌先叫有家教咩

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

happybebebe 發表於 19-2-8 23:44
我又想搬bk金句出嚟,「我啲小朋友唔會咁」
我啲小朋友講隨口都講到幾句祝福說話
...

睇咗頭嗰一頁真係笑咗岀聲,真係好恭喜佢地啲小朋友咁易教咁聰明伶利有家教

瑪瑙宮

MiuMiuLi 發表於 19-2-8 23:59
再用電話語音輸出比你聽

咁你同佢錄影左之后逐個人播片拜年

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我d小朋友都怕醜,你叫佢叫人佢有時都唔想叫,我又唔會真係迫佢地,但利是如果佢地唔講多謝,我會話咁你地唔好要了,我亦唔會俾佢地收

侯爵府

禁止發言 發表於 19-2-8 23:15
話我無家教都要話
係咪d小朋友唔講要一巴車落去
車到佢講先有家教

我啲仔有時都唔講
但我認自己教得唔好
我一定會俾眼色佢地睇
等佢地自己都感受下別人不友善態度嘅感覺

唔啱就係唔啱
點解要為仔女解釋咁多?

珍珠宮

親戚個小朋友,都係七八歲,入屋第一句就用有點不屑嘅語氣講恭喜發財,利是逗來,然後攤開對手

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

infong2011 發表於 19-2-8 22:49
拜年發現,朋友d仔女都吾細,成7,8歲,見面講句恭喜發財都吾願意,擺出一副你比就比,吾比就算既嘴臉,連 ...

我都遇過呢d小朋友,無計
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

曈曈媽咪 發表於 19-2-8 23:18
我想講呢~我女正正就係咁,家人朋友眼見我由細到大都用唔同方法教個女,偏偏個女就係唔肯開口, ...

我好記得我小學有一兩年真係好憎拜年,完全唔想應酬,唔想講任何野,果陣無smart phone,我記得我真係坐係角落數手指發藕豆,好想返屋企靜靜地。我媽唔係無教㗎,我亦知道應該要點做,但真係唔想做,你唔俾利是我都無所謂,可能反叛掛
過左一兩年又無嘢正常返,好鍾意過年!

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

細個最憎大人叫我叫人,叫咗有利是唔叫冇
明明我會叫,但你一講叫咗就俾利是唔叫冇
我即刻唔想叫,好似好貪心咁好恨利是
為咗唔好俾人話我媽冇家教,我好委屈叫人
究竟真係想我打招呼,定只係想整我?
細個每到新年都抑鬱,出嚟做嘢後
逼自己要學口乖,但真心有時覺得好假
當然而家好多小朋友掛住玩電話唔理人
呢樣唔好,所以由仔女細開始教佢
叫人係禮貌,唔係因為利是
但大大吓,仔女居然有我細個時嘅感覺
咁唯一成日同佢地講係正常嘅
最少都要打招呼要叫人,唔識講恭喜都ok
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我童年係咁架,一去到呢d時刻就好驚,驚到個腦一片空白,嘜都諗唔到,嘜都講唔出。
細個到依架都好憎派利是呢樣野,寧願唔要
我父母有教我,又有鬧過我,但我始終都係驚到無聲出,大個少少發現有社交恐懼症

我知有d人會覺得無家教,但有時背後可能有d野你唔知,由其係小朋友,都係送一個祝福俾人,唔需要太介懷,你做左你應做既野就ok,唔想俾咪唔好俾。

我的心中每天開出一朵花。

子爵府

infong2011 發表於 19-2-8 23:01
最常聽到d父母解釋話~係怕醜,係慢熱!或者叫極都吾肯講:無計

我女5歲,有時會跳制,愈大愈唔講,年初一比我開左佢年,唔係因為逗利是,係禮貌黎!我家姐話正常係咁,但我都開左佢年

伯爵府

2018復活節勳章

vivibabyvivi 發表於 19-2-8 22:59
俾人圍我都要講,呢啲咪叫冇家教囉

唔好話迫唔到小朋友,講謝謝係從小就要教,教到好自然咁講出口 ...

你叻

翡翠宮

回覆樓主:

我係由細到大到老都吾講賀年說話既人,比人打都吾講,利是阿媽收佢講多謝。大左依然吾講,自己出街。老左依然固我。
農曆新年係相當虚偽同擾民既節日,吾喜歡。
本人正常人一個。有朋友有家庭。只係討厭新年而已。

首頁
12345...14

尾頁

跳至