少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家, 11歲半男仔, 大家接受他自己同朋友出去食飯+去朋友屋企玩幾耐??

大宅

clybaby 發表於 19-2-12 16:42
想問下大家, 11歲半男仔, 大家接受他自己同朋友出去食飯+去朋友屋企玩幾耐??
...

我覺得未係好適合自己出街,可能我太保護個仔
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

大宅

jessiechau 發表於 19-2-14 18:58
我覺得未係好適合自己出街,可能我太保護個仔

其實我都唔係好放心, 上年同老師講過, 老師話"有d同學媽咪好放心架, 放學返去換左衫又落街, 如果你唔放心我就同班同學講話有d媽媽唔俾放學係街遊樂, 放學盡快回家啦" 今年我先開始俾佢同朋友出去玩, 都是屋邨內咋, 太遠我實唔俾

大宅

clybaby 發表於 19-2-14 19:41
其實我都唔係好放心, 上年同老師講過, 老師話"有d同學媽咪好放心架, 放學返去換左衫又落街, 如果你唔放心 ...

咁落下樓下玩都可以既,不過要過馬路或搭車,就中學比較合適啦!

You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

大宅

jessiechau 發表於 19-2-14 20:05
咁落下樓下玩都可以既,不過要過馬路或搭車,就中學比較合適啦!
...

係呀, 不過佢d同學成日帶佢周圍去, 又去其他同學屋企玩, 一去就3-4個鐘, 唔知算唔算耐, 唔俾佢玩咁耐又驚同學唔鐘意下次就唔同佢玩, 玩得太耐又驚佢慣左以後想佢唔好玩咁耐都難

禁止訪問

大宅

sonority 發表於 19-2-15 11:38
只要不是由上水去香港仔, 三四個鐘好少事

明白晒~

禁止訪問

大宅

sonority 發表於 19-2-15 14:10
其實出街 或者上網睇一場戲 + 快餐店食野吹水, 已經超過三個鐘.

佢話係上同學屋企打機咋, 但我又唔想佢打成3,4個鐘

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

clybaby 發表於 19-2-12 16:42
...

3-4個鐘. 基本上我會睇下d 朋友同朋友家人係咩人先, 同埋去人地屋企/出街做乜先至決定. 去玩 3,4 個鐘真係好快過, 我高小中學都係去玩咁耐.

我地住外國, 習慣同環境都唔同. 我大仔就黎11歲, 間中可以響朋友屋企食飯, 佢未試過只同朋友出去食. 夏天玩到5點半返屋企, 冬天5點天黑所以佢要早d 返屋企. 有時佢要踩半個鐘單車去朋友度玩, 我叫佢自己預番時間返屋企, 同埋小心睇車.

好彩大部份家長會限制打機, 唔打機時佢地有時出街玩. 初初我都唔想, 但個個家長都係咁, 細時就話個家長跟埋一齊出去, 大左就由得佢地自己出去, 俾得個仔同朋友玩即係默許朋友家長話事, 唯有叫個仔小心d. 天氣差或朋友父母唔俾出去玩時,佢地響屋企打機, 玩拍片剪片, 玩模型, 睇寵物. 間中個仔同朋友話想去d 地方我真係覺得唔好, 我會拒絕, 叫佢地再搵
其他野做.

一個禮拜最多去2, 3日玩.

如果你唔放心, 不如叫你個仔叫朋友到你屋企, 食埋飯, 咁起碼你知道佢地做乜, 不過有時一屋細路又冇街出, 要搵野entertain 佢地係有難度. 如果你唔想你個仔去打3,4個鐘機, 咪限佢出去玩2個鐘, 或者間中一次玩耐d.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我細仔12歲開始放小小手,試過考完試比佢同幾個同學係學校附近踢波吃lunch,6點前回家,亦試過聖誕節學校返最後一天,放佢去同學屋企打機,6:00前回家,我要知佢同什麼同學去玩,而上同學屋企我都認識對方家長的…
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

bosch 發表於 19-2-22 05:18
3-4個鐘. 基本上我會睇下d 朋友同朋友家人係咩人先, 同埋去人地屋企/出街做乜先至決定. 去玩 3,4 個鐘真 ...

所以我現在俾佢1個月去1-2次, 不過佢d朋友都係同佢打機多, 以前都會話踢下波, e家好似沉迷左

大宅

2heiBBmama 發表於 19-3-1 14:26
我細仔12歲開始放小小手,試過考完試比佢同幾個同學係學校附近踢波吃lunch,6點前回家,亦試過聖誕節學校返 ...

我仔都未12已經要求咁樣, 佢話d同學都好自由, 講到我好嚴咁, 其實話大唔大, 話細唔細, 有咩事我又驚, 常常提佢小心小心, 天黑前一定要回家

大宅

睇佢自理能力有幾好, 但始終係唔放心, 可以的話係玩開的兩三個住附近的同學仔 (各人家長有聯繫) 輪流去各人屋企玩, 唔可以玩太耐, 出街玩未能接受到, 佢地以為自己大個左其實好易俾人欺凌.

禁止訪問

大宅

寶娃婆婆 發表於 19-3-1 17:05
睇佢自理能力有幾好, 但始終係唔放心, 可以的話係玩開的兩三個住附近的同學仔 (各人家長有聯繫) 輪流去各人 ...

我都寧願佢係同學家玩, 起碼有大人係到, 係街玩變街童仲驚

大宅

6fchanc9 發表於 19-3-3 00:56
11歲,夜晚返來訓就ok啦

11歲仲係小學, 所以唔放心上來交流下

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

要睇下出去邊,玩乜和什麼人去。公園樓下可免則免,容易習慣左,太近大方便,沒人監管。如果打波最好在康民處book場,無咁多閑雜人,而且不會日日book去打。去同學家玩要睇下有無大人在家,行商場看下玩具吃下東西,都算安全地方。另外不可平日放學去玩,除非第二天是放假。平日時間不多,應該把時間放在功課,學習,休息。要留一個同行的聯絡電話方便電話無電,打不入聯絡到他。要講好什麼時間回來。要開始教育他應變能力,如過馬路,陌生人鈎搭,朋友犯事,吾見銀包,電話等情況點處理。還有怎樣保護自己,交朋友,在外禮儀,什麼該做不該做的要知道。

首頁

尾頁

跳至