自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

天使之心02 發表於 19-2-13 11:08
依家足不出戶
已能知天下事
點會脫節呀
以前年代就話, 而家已經唔同晒喇!

水晶宮

kaman0617 發表於 19-2-13 10:32
有無過來人可以分享下?

你覺得自己邊方面脫節,咪花 d 時間係嗰方面囉

伯爵府

回覆樓主:

其實脫節唔係指你知唔知時局新聞潮流,你諗留返工果時同 fTM,個人既改變待人接物反應,就知係咪脫節。最記得坐月放假時由朝到晚對住BB, 接送大既返放學,一復工成個人變左另一個人咁,好似夢醒左咁,就覺得湊仔時脫哂節

水晶宮

回覆樓主:

以前我係ftm, 初頭都好唔習慣

未係ftm前,我日日著靚靚中環番工

突然轉ftm日日牛記笠記波鞋方便追住阿仔, 買餸煮飯洗廁所, 我曾經好唔開心,究竟我依家做緊咩

約朋友想著靚啲,人地放假多數causal, 見我著成咁做咩?湊仔番學想著靚啲, 家長問我去邊呀?

個人生活圈子很細, 不是屋企就學校,群班師奶,佢地開口埋口剩識曬命,老公好多錢 ,小朋友點神童,冇其他野講, 小小事都很緊張和放到好大
之後番番工, 先發覺自己同出面脫晒節

珍珠宮

snoopyiu 發表於 19-2-13 11:32
其實脫節唔係指你知唔知時局新聞潮流,你諗留返工果時同 fTM,個人既改變待人接物反應,就知係咪脫節。最記 ...
AGREE, 脫節唔係指識唔識時事、潮流, 而係講心態、思維方式。

大宅

sweet__heart 發表於 19-2-13 11:14
就算wm,返工掛住做野,不問世事,一樣會脫節,我通常起身後就開新聞台,一面化妝換衫一面聽新聞,坐車等車 ...

都係㗎,我D wm 朋友日日做到天昏地暗返屋企又要睇功課,仲邊有精神睇時事學其他野,我得間會研究吓window office ,去youtube 睇下電腦教學,有時會將家庭開支用excel 整個表,自學倉頡,小朋友做project 唔識我仲可以教到佢powerpoint ,我最近學會用google 去整個問卷,網上世界真係可以令你足不出戶能知天下事
抱抱BB

侯爵府

我做了超過十年FTM,是否脱節,個人心態好重要

大宅

無論幾光鮮亮麗sociable,無在外工作嘅女人其實都係分到 (無褒貶之意)

子爵府

有無過來人可以分享下?

我有番工,但D朋友都成日話我脫節!其實脫節有問題嗎?

男爵府

回覆 miffyumiffy 的帖子

諗諗下~ 好似又係.... 但出返黎做野, 邊方面脫節呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我老公都冇我識咁多野,我成日都同佢講:你識乜呀!
連我朋友都話: 我同c6身份掉轉左

珍珠宮

BK Milk勳章

如果家有小朋友會跟住社會/潮流走,想脫都難

伯爵府

回覆樓主:

其實FTM唔想脫節,可以空閒時接觸下其他人(家庭/學校以外既人),如去上堂學自己有興趣既(唔關家庭學校教育既),或參加社區活動或其他(總之唔可以關於家庭小朋友學習等), 眼界就會唔同左,接觸既人變左all walks of life & different ages。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

上網,睇報紙 !

別墅

回覆樓主:

你上得網都好難脫節得去邊啵

水晶宮

cherriehahaha 發表於 19-2-13 11:57
回覆 miffyumiffy 的帖子

諗諗下~ 好似又係.... 但出返黎做野, 邊方面脫節呢?

行內事唔知道,公事電腦,equipment唔識用

外表好求其, 太耐冇化妝,唔太識化

其他野人際關係, 之前生活圈子很細,唔識同人相處, 例如初頭番工日日遲到覺得自己冇野, 覺得自己啱就咩都照講,個人慢好多怕,唔得醒目

都用一段長時間適應

珍珠宮

王國教室勳章

天使之心02 發表於 19-2-13 11:05
就係!身邊有好多同事連基本新聞都唔知

我同以前同事有個group ,有d同事都係大學生又係專業人士,但有d好無知,無知到唔知個世界發生乜事,有一個問我地點解笑人食得多有黑洞?黑洞係邊度景點?
脱歐佢又問乜嘢嚟?
有人回佢,你whatsapp到你唔google下

公爵府

有無過來人可以分享下?

1)多D同朋友及舊同事聯絡傾閒計
2)睇新聞、多閱讀
3)抽時間繼續自己的興趣
4)可以的話,間中返下part time,賺錢其次,多個話題同身邊人及老公傾計才重要。 否則開口閉口都是老公仔女真係會悶

公爵府

Daisywong313 發表於 19-2-13 10:51
依家做家庭主婦仲點會脫節呀,個個都有智能電話,一上網咩都知,又多時間打扮做自己野,可以約朋友周圍去
...

Agree 我以前份工朝9晚12,忙到痴左線,嗰幾年除左自己工作範疇,其他真係脫曬節

公爵府

回覆樓主:

我做左FTM兩年,覺得脫節,主要係思維節奏。

首頁

尾頁

跳至