論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

平時食完飯個工人洗完碗,清潔完廚房之後,就見佢坐係廚房,好似無野做咁,咁我平時都無點出聲話佢,因見已經都夜啦,咪當比佢休息啦
點知今日下午,我見個工人又坐係廚房,已經唔係第一次架啦,乜無野做咩?咁我咪話佢,你做晒野咩?乜你成日都坐係度架,無野做架?我幾仟蚊請你番黎坐架?你可唔可以抹吓d櫃,清潔吓間屋咁呢?跟住先去抹吓個櫃
真係好鬼激氣架,要叫先去做,我就真係唔信間屋咁大會搵唔到野做,而且佢做清潔又唔係特別好,有時都會抹左=無抹,做野又求求其咁做,已經唔話佢架啦,只係叫佢再做過,問佢又話有做,但都有灰塵,只係中午就坐係度,係離譜左d囉,咁平時除左煮餐飯之外,咪一日坐到黑,(平時係唔洗佢買送,我同c6會買番去)
我有比個時間表比佢架,但我相信唔係真係得閒都咁囉,咁我地平時番左工既話,佢真係不知幾得閒,我唔係一定要個工人做都甩肺個隻,夜晚佢無野做,我都唔會特別叫佢做d乜,我都由得佢啦,但唔係得閒到坐係度囉

大宅

我個工人就成日都好似好忙好唔得閑咁,但其實我系覺得佢做野太慢,如果下晝佢做完D野,我都有叫佢可以坐下休息下,但佢一般都好少坐,都識得穩D櫃來抹下,因為平時佢喂我個囡食野或者同我個囡玩果陣都系坐住,所以我相信佢系我屋企做野唔會太累.但系做野就真系慢手慢腳!!!!

伯爵府

原帖由 wysz 於 09-4-26 00:10 發表
我個工人就成日都好似好忙好唔得閑咁,但其實我系覺得佢做野太慢,如果下晝佢做完D野,我都有叫佢可以坐下休息下,但佢一般都好少坐,都識得穩D櫃來抹下,因為平時佢喂我個囡食野或者同我個囡玩果陣都系坐住,所以我相信佢 ...

佢做野都係慢手慢腳囉,雖然已經好過開頭個時啦,但都係慢,所以有乜理由一個上午就無野做先得架?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我位前bun姐都係,得朝早做嘢,煮完自己餐lunch就lee埋,到煮dinner(約六點)至再出現,夜晚洗完碗(約九點)又lee埋,到10點洗奶樽至蒲頭,11點已經入房瞓!

本來冇所謂,做哂嘢又ok咪得囉,點知sofa唔抹,廁所又洗唔乾淨,阿女個枕頭袋污糟咗又唔換唔洗,洗地又唔乾淨,成日痴立立,話極都冇乜改善,我覺得佢唔想亦冇心做,所以一個半月就送咗佢上路。

原帖由 amysnlee 於 09-4-26 00:20 發表

佢做野都係慢手慢腳囉,雖然已經好過開頭個時啦,但都係慢,所以有乜理由一個上午就無野做先得架?

伯爵府

原帖由 pauljr 於 09-4-26 11:02 發表
我位前bun姐都係,得朝早做嘢,煮完自己餐lunch就lee埋,到煮dinner(約六點)至再出現,夜晚洗完碗(約九點)又lee埋,到10點洗奶樽至蒲頭,11點已經入房瞓!

本來冇所謂,做哂嘢又ok咪得囉,點知sofa唔抹,廁所又洗唔乾淨,阿女個枕頭袋 ...

咪就係囉,你話如果佢整到間屋企企理理既話,我唔會話佢,但唔係呀嘛,我個女4歲架啦,佢又唔洗點湊,你話我個女係bb既話,你做清潔做得唔係咁好,我都無乜所謂,但佢唔洗點湊我個女,清潔係咪應該可以做番好d呢?

民房

有時真係好勞氣的.....之前mami個印印都係一樣早上訓到我mami起身佢先起約9:30am, 就算佢早起都無用,麥都唔會開始做,只企係廚房到望街,睇手指...每樣都要叫先做,每次叫都話做左及黑面,一早想炒佢但又無新人選,所以忍左成年上個月走左,e 架嚟左個超乾淨的姐姐,完全自動波,唔洗教&講,佢來了間屋不知幾乾淨, 不過都係一個月,希望可以一路如此......

大宅

my previous bun bun also like this. so i fire her. my new is ok (quite fast) but poor english. therefore i plan to change her.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個印都算係咁, 係我面前都唔敢唔做野, 雖然都係慢手慢腳, 但就無話坐係樹, 佢岩岩嚟試過1次, 細囝瞓咗, 佢係房發呆, 我立刻搵野比佢做, 唔知係唔係因為咁, 佢到而家都會主動搵野抹下, 琴日死咗入廚房抹窗....

我諗樓主得閒就問下佢做咗timetable入邊既野未? 等佢知你會check佢...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個工人又係咁,唔係冇嘢比佢做架喎,硬係要企係廚房“met”手指
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

洋房

樓主你睇佢有無按TIME TABLE做野, 無就問佢點解無做, 如果佢話做左, 你同佢講, 做得唔好, 唔夠CLEAN, 就要再做過, 我家姐成日都同佢D工人講, 唔理你做左未, 總之我覺得唔clean就要做到我滿意為止

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我果個就相反, 我一係度就係咁洗, 係咁抹, 頭先佢差唔多成個鐘開住個水喉, 我真係好頂唔順, 佢黎左我d水費已經貴左, 雖然佢抹野係好, 但係抹晒我唔介意佢坐下.

頭先好頂唔順同佢講叫佢停下唔好再開水喉, 我話佢一開我就headache.

複式洋房

我個賓咪又係, 成日抱住個B話做唔到家務喎, 佢夜晚洗完碗同抺完廚房, 沖完涼就聲到唔聲就去訓..good night 都冇句; 以前下午阿b訓咗, 佢夠膽去睇報紙添..俾我話佢, 佢仲問我係咪唔可以坐喎, 吹脹!!!

大宅

總之,一講起啲工人就頭痛

禁止訪問

伯爵府

俾左timetable佢, 係有無check工人照你既timetable做野做成點? 定係出左timetable就算?

如果你見佢timetable做既野做得好好, 那沒問題, 你可以再加work load。 如果工作做不好, 就要佢sleep之前, 做番好晒。

一定要嚴番先, 工人dum懶左了。 到佢做番好時至鬆手d。

伯爵府

原帖由 mylulu007 於 09-4-27 11:26 發表
俾左timetable佢, 係有無check工人照你既timetable做野做成點? 定係出左timetable就算?

如果你見佢timetable做既野做得好好, 那沒問題, 你可以再加work load。 如果工作做不好, 就要佢sleep之前, 做番好晒。

一定要嚴番 ...

佢有跟我個timetable做,不過就有d都係dirty囉,如果佢唔係做到咁求其,我都唔會出聲,但衰在佢咁我先出聲話佢

首頁

尾頁

跳至